La Vanguardia (Català)

El nostre avantpassa­t rosegador

Científics reconstrue­ixen l’avantpassa­t dels mamífers placentari­s

- BARCELONA Redacció

La majoria de les espècies de mamífers procedeix d’un mateix avantpassa­t, un petit rosegador que s’alimentava d’insectes i que va començar a diversific­ar-se després d’ocupar els nínxols ecològics que van deixar els dinosaures quan es van extingir fa 65 milions d’anys. Aquesta és la conclusió d’un complex projecte d’investigac­ió basat en l’encreuamen­t de les caracterís­tiques genètiques i anatòmique­s de 46 espècies vives i 40 més de ja extintes.

L’estudi, impulsat per la Fun- dació Nacional de Ciència dels Estats Units i publicat a la revista

Science, ha suposat sis anys de treball per a un equip de 23 investigad­ors de diversos països. La seva conclusió apunta que els mamífers van començar a diversific­ar-se amb molta rapidesa, entre 200.000 i 400.000 anys després de la gran extinció dels dinosaures i abans de la fragmentac­ió de la terra ferma en diversos continents a partir d’un sol bloc anomenat Gondwana.

Per a la reconstruc­ció del nostre avantpassa­t rosegador, els investigad­ors han estudiat més de 4.500 caracterís­tiques de mamí- fers, com la presència o l’absència d’ales, dents, ossos, el tipus de pell i les estructure­s cerebrals.

“Espècies com els rosegadors i els primats no van compartir la Terra amb els dinosaures no aviaris –avantpassa­ts de les aus–, sinó que es van expandir a partir d’un avantpassa­t comú, un petit i entremalia­t animal menjador d’insectes, poc després de la mort dels dinosaures”, comenta la principal autora de l’estudi, Maureen O’Leary, professora associada del departamen­t de ciències anatòmique­s de l’escola de medicina de la Universita­t de Stony Brook.

 ?? NSF ?? Un rosegador, avantpassa­t comú de la majoria dels mamífers
NSF Un rosegador, avantpassa­t comú de la majoria dels mamífers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain