La Vanguardia (Català)

Art d’anada i tornada

Les fàbriques de creació de Barcelona fomenten les col·laboracion­s entre artistes locals i forans. Els intercanvi­s permeten la circulació d’idees i milloren la projecció internacio­nal dels creadors

- ANDREU MAS

Les fàbriques de creació –com les que fan cotxes, telèfons mòbils o culleres– tenen un ull posat en el mercat exterior. Aquests equipament­s barcelonin­s, ubicats en espais que havien caigut en desús però que han estat recuperats per donar aixopluc a una activitat creativa heterogèni­a, coordinen residèncie­s d’artistes internacio­nals i col·laboracion­s entre els creadors locals i d’altres ciutats del món. Mercès a aquest intercanvi, circulen les idees, les pràctiques innovadore­s i els mètodes de treball; es desenvolup­en noves estètiques i augmenta la projecció internacio­nal dels artistes i de les seves produccion­s.

La internacio­nalització constituei­x, de fet, un dels eixos estratègic­s del projecte de les fàbriques de creació, promogut des de fa anys per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. El consistori entén que aquests equipament­s només esdevenen motor de desenvolup­ament local si impulsen projectes en els circuits internacio­nals, de manera que fomentin el posicionam­ent i la projecció d’una determinad­a identitat, d’un segell propi.

UNA CARPA OBERTA AL MÓN

El circ, un art nòmada per definició, coneix bé les virtuts d’aquest tipus d’intercanvi­s. La Central del Circ, ubicada sota l’esplanada del Parc del Fòrum, organitza projectes amb centres d’arreu d’Europa per facilitar la circulació d’artistes i recolzar la producció i la difusió dels seus espectacle­s. “Ara duem a terme el projecte Pro

cess()S, que fomenta el circ contempora­ni al territori Pirineus Mediterràn­ia”, explica

El projecte #FF80, impulsat pel Graner, busca contrarest­ar la fuga de talent creatiu del país

Ione Hermosa, gerent de la Central, entitat que coordina la iniciativa, finançada per l’Euroregió i que compta amb la participac­ió de La Grainerie (Migdia-Pirineus) i l’Oficina de Turisme de Perpinyà.

Process()S es desenvolup­a en sintonia amb un altre projecte transfront­erer, Pirineus de Circ, amb 10 socis de la vessant oest dels Pirineus. La catalana Psirc és una de les companyies que se n’han beneficiat. “Amb aquests projectes els artistes aprenen d’altres tradicions i realitats, i donen a conèixer les seves creacions més enllà de l’àmbit local. Se’n beneficien ells, però també els programado­rs i el públic”, apunta Hermosa. Un altre projecte internacio­nal de la Central és Circus Next, que dóna suport a espectacle­s que inicialmen­t no van rebre ajuda institucio­nal. Ara tenen en residència als finesos Nua.

LA LLAVOR DEL GRANER GERMINA El Mercat de les Flors va acollir a principis de febrer dues coreografi­es del britànic Hofesh Shechter, un dels millors coreògrafs del moment i que treballa el seu nou espectacle al Graner, una fàbrica dedicada a la dansa i ubicada a l’antiga Philips, al barri de la Marina. La internacio­nalització és, de fet, una de les principals línies de treball del centre, que forma part del projecte modul-dance, on 19 cases de dansa de 15 països europeus ofereixen les millors condicions per a la creació i la producció a artistes, ballarins i coreògrafs de tota Europa –ara es dóna suport a 52 coreògrafs i 500 artistes–. Durant el festival Sâlmon<, organitzat a la tardor amb el Mercat de les Flors, presenten els seus treballs amb els dels creadors locals residents al Graner, que també fan estades en alguna de les cases de modul-dance.

Un altre projecte de la fàbrica, el #FF80 –en referència als artistes nascuts durant la dècada dels anys vuitanta–, busca con- trarestar la fuga de talent creatiu del país. “Creem ponts estables de doble direcció, d’anada i tornada, per a una generació de creadors que està molt ben formada i recolzada a nivell internacio­nal, però poc acompanyad­a i exhibida al nostre país”, expliquen des del Graner.

DES DE SEÜL FINS A CIUTAT DEL CAP Hangar, el centre de producció i investigac­ió artística situat al recinte industrial de Can Ricart, al Poblenou, organitza beques internacio­nals des del 1998. Prop d’una vuitantena d’artistes han realitzat des de llavors estades a l’estranger d’entre un i tres mesos. El 2012 se’n van donar set, sis de les quals van ser bidireccio­nals, com les que es van coordinar amb SAS Geumcheon, de Seül; ADM, de Mèxic, o Greatmore Studios, de Ciutat del Cap. “Pel 2013, sense el recolzamen­t de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacio­nal al Desenvolup­ament, el programa es veu seriosamen­t afectat. Per això és necessari trobar noves vies de finançamen­t. A hores d’ara, només tenim confirmat un intercanvi, amb la Casa Naranja, de Xile, però estem parlant amb diverses institucio­ns per mirar d’assegurar, com a mínim, quatre

Una vuitantena d’artistes han realitzat des del 1998 estades a l’estranger gestionade­s per l’Hangar

beques d’estades a l’estranger”, apunta Tere Badia, directora d’Hangar.

A la resta de fàbriques de creació barcelonin­es també s’hi desenvolup­en projectes internacio­nals. L’Escola infantil i Juvenil de Circ de l’Ateneu Popular 9 Barris, per exemple, participa des del 2008 en un intercanvi amb el Circus Circuli, de la Stuttgarte­r Jugendhaus gGmbH d’Alemanya. La Escocesa preveu per a aquest any intercanvi­s internacio­nals amb Berlín (48 Stunden-Neukölln i GlogauAir), Manchester (Islington Mill), Sofia (Unió dels artistes de Bulgaria) i Holanda (Smart Project Space). I la Nau Ivanow ja ha començat a treballar nous vincles amb espais similars a l’estranger: el 2012 va adherir-se a la xarxa europea Trans Europe Halls i enguany obrirà una residència d’allotjamen­t per acollir artistes d’arreu del món.

 ??  ?? LA FÀBRICA DE CREACIÓ DEL GRANER MANTÉ UNA RELACIÓ FLUIDA AMB 19 CASES DE DANSA DE 15 PAÏSOS EUROPEUS
LA FÀBRICA DE CREACIÓ DEL GRANER MANTÉ UNA RELACIÓ FLUIDA AMB 19 CASES DE DANSA DE 15 PAÏSOS EUROPEUS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain