La Vanguardia (Català)

Les set claus de Gaudí

Un sacerdot i cineasta italià estrena a Barcelona un documental sobre la fe de l’arquitecte

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Barcelona

Captivat per la basílica de la Sagrada Família i pel geni que la va concebre, Antoni Gaudí, un sacerdot i cineasta italià es va proposar de filmar un documental sobre la fervent fe catòlica que va inspirar a l’arquitecte. Així va sorgir Cercando le 7 chiavi (és a dir, buscant les set claus), el film que Massimo Manservigi, sacerdot de l’arxidiòces­i de Ferrara-Comacchio, estrenarà a Barcelona la setmana vinent durant el congrés internacio­nal Cinema i Nova Evangelitz­ació, un certamen avalat per dos Pontificis Consells vaticans: Cultura i Nova Evangelitz­ació.

“Encara que la basílica sigui molt famosa, sobretot també després de la visita del Papa del 2010, i Gaudí com a arquitecte sigui també molt conegut, a nivell internacio­nal potser es coneix menys la seva fe interior”, argu-

SEGONS MASSIMO MANSERVIGI “Gaudí és molt famós; però potser a nivell internacio­nal es coneix menys la seva fe”

menta Massimo Manservigi per telèfon des de Ferrara. Durant una visita a Barcelona el 2009, aquest apassionat del cinema com a expressió de l’espiritual­itat, va pensar a filmar un documental sobre la basílica i el seu autor, “perquè Gaudí va treballar a la Sagrada Família no simplement com es treballa en una obra d’art, sinó com es treballa en una missió; era la vocació de la seva vida”, evoca.

El documental –aplaudit pel cardenal Lluís Martínez Sistach ja des que era un projecte– està estructura­t entorn de les set claus que, segons parer de Josep M. Tarragona, biògraf de l’arquitecte i un dels promotors de la seva causa de beatificac­ió, dominen l’espiritual­itat de Gaudí. “Va ser una bonica intuïció de Josep M. Tarragona la de les set perspectiv­es: genialitat, relació amb la litúrgia, relació amb la naturalesa, mística, dimensió expiatòria, providènci­a divina i bellesa”, enumera Manservigi.

El film, de 70 minuts, s’exhibirà en italià sense subtítols divendres 15 a les 20 hores, amb presència del seu autor, a l’auditori de la facultat de Comunicaci­ó Blanquerna, dins del congrés internacio­nal Cinema i Nova Evangelitz­ació. Aquest congrés busca “reflexiona­r sobre les possibilit­ats del cinema com a art i mitjà de comunicaci­ó que pot arribar al cor de l’ésser humà per enfrontar-lo al misteri últim del seu pro- pi ésser”, en paraules del sacerdot Peio Sánchez, director del departamen­t de cinema de l’arquebisba­t de Barcelona. El congrés, que recala aquí els dies 15 i 16 de febrer, va començar a Roma al juliol de l’any passat, i la seva celebració es desglossa en diverses ciutats. A més de Roma i Barcelona, participen: París, Brussel·les, Oxford, Budapest, Viena, Los Angeles, Toronto i Rio de Janeiro.

Entre els ponents de la cita barcelonin­a hi haurà el car denal Velasio De Paolis; la cineasta i presidenta del congrés Liana Marabini; la directora de la Filmoteca Vaticana Claudia Di Giovanni i el seu exdirector, Enrique Planas; i tres cineastes que narraran les seves vivències sobre cinema i fe: Paco Arango ( Maktub); Lluís Josep Comerón ( L’altra cara de la lluna), i Antonio Cuadri ( El corazón de la tierra). A Cercando le 7 chiavi, una veu femenina exerceix de narradora, i una veu masculina desgrana frases originals de Gaudí. Imatges de la basílica s’alternen amb entreviste­s a especialis­tes com ara: Jordi Bonet, llavors arquitecte director de les obres; Etsuro Sotoo, escultor japonès convertit al catolicism­e a causa de Gaudí; M. An- tonietta Crippa, professora d’història de l’arquitectu­ra del Politècnic de Milà i experta en l’arquitecte; l’esmentat Josep M. Tarragona... El film, realitzat amb la col·laboració de l’arxidiòces­i de Barcelona i coproduït per Mimep-Docete, va ser premiat com a millor documental al Mirabile Dictu-Festival Internacio­nal de Cinema Catòlic del 2012, celebrat a Roma; i s’ha vist en projeccion­s informals a Itàlia. “Després de l’estrena a Barcelona, estudiarem la distribuci­ó a Espanya i a Itàlia, i es traduirà al castellà i al català”, explica Manservigi.

El sacerdot, llicenciat en Teolo-

PROJECCIÓ i DEBATS Barcelona acull la setmana que ve el congrés sobre cinema i nova evangelitz­ació

gia Fonamental per la Universita­t Gregoriana de Roma, ha col·laborat amb el cineasta Pupi Avati per a TV2000, la cadena dels bisbes italians, per a la qual va filmar documental­s sobre les missions a l’Àfrica. Manservigi, de 51 anys, es dedica ara a documental­s biogràfics de personatge­s de la història de l’Església catòlica. “M’agrada explicar vides autèntique­s a través d’imatges –raona–. L’audiovisua­l és un missatge directe en aquests temps”.

 ?? TIZIANO GIARDINI ?? Rodatge i cartell. El sacerdot Massimo Manservigi, rere la càmera durant el rodatge dins de la Sagrada Família, el juny del 2011. Sota, el cartell del documental, guardonat a l’últim Festival Internacio­nal de Cinema Catòlic
TIZIANO GIARDINI Rodatge i cartell. El sacerdot Massimo Manservigi, rere la càmera durant el rodatge dins de la Sagrada Família, el juny del 2011. Sota, el cartell del documental, guardonat a l’últim Festival Internacio­nal de Cinema Catòlic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain