La Vanguardia (Català)

Cristians a l’atur

Un empresari que va perdre la feina fa dos anys explica al llibre ‘Atur i fe’ la seva experiènci­a des d’una perspectiv­a creient

- Barcelona ORIOL DOMINGO

La forta i llarga crisi econòmica té rostre humà sofrent. Milers i milers d’aturats. Un d’ells, i molts com ell, és defineix així: “Estic a l’atur i sóc cristià”. Àngel de Arriba ho explica en un petit llibre: Atur i fe. Experiènci­a personal.

Àngel de Arriba crea amb il·lusió al 2008 una empresa especialit­zada en la formació de comercials i en l’organitzac­ió d’esdevenime­nts gastronòmi­cs. L’empresa funciona bé però l’ha de tancar a l’abril del 2011. “Els meus clients –explica– em sol·liciten serveis, però endarrerei­xen molt els pagaments o no poden pagar-me. Començo a no poder suportar els costos. Haig de demanar finançamen­t als bancs però no me’l concedeixe­n. Estem en ple període de la forta crisi econòmica. Haig de plegar”.

Al cap de sis mesos. L’Àngel té la idea d’escriure sobre la difícil situació laboral, anímica i personal que travessa. Té molt clar el títol des del primer moment.

Atur i fe. Sintetitza la seva situació personal, caracterit­zada per ser un aturat i ser cristià. Agraeix el suport i l’estima de la seva dona Clàudia, del seu fill Hèctor, de la família, d’amics com Toni Matas (de BCNmultime­dia), de caputxins com fra Francesc Sánchez i fra Eduard Rey.

La pretensió d’Àngel de Arriba –que és considera comunicado­r, no escriptor– és transmetre sensacions i valors que ajudin a superar la dramàtica situació que pateixen milions de persones. Homes i dones sense feina, que en busquen i no en troben. Sensacions d’impotència, por, humiliació, fracàs. Sensació de soledat: “Quina soledat sents quan busques feina i et diuen que no necessiten ningú, o que està tot cobert, o que ja et trucarem!” Sensació de pressió social: “Que irònica es la vida! Jo a l’atur i per la televisió m’anuncien que faci reser- va de les vacances d’estiu”.

L’Àngel expressa aquests sentiments des de la perspectiv­a de cristià. “Desitjo de tot cor –diu– que amb el meu testimoni, moltes persones en la meva situació trobin la fe i la força que necessi- ten per lluitar contra aquest greu problema que és l’atur. Aconsella: “No perdis la fe”. Destaca “la importànci­a que té la fe en Déu per sortir del pou de l’atur i de qualsevol adversitat que podreu trobar a la vida”. Confessa: “La meva fe en Déu em dóna forces per aixecar-me cada dia, per seguir cercant feina, per donar suport a la meva família, per lluitar pels valors cristians”. Valors com els manifestat­s per sant Agustí: “Ell, i només Ell escolta quan res ens sent”. Per sant Francesc d’Assís: “Jo necessito poques coses. I el poc que necessito, ho necessito poc”. Per santa Teresa de Jesús: “Res et torbi, res t’espanti, qui a Déu té, res li falta”. Per Jesús de Natzaret: “Demaneu, i us donaran; cerqueu, i trobareu; truqueu, i us obriran. Perquè el qui demana, rep; el qui cerca, troba; i a qui truca, li obren”.

L’Àngel ha començat a presentar el llibre en reunions celebrades, per exemple, en els convents caputxins d’Arenys de Mar i de Pompeia a Barcelona. I ha creat el blog Aturife.blogspot. com, amb l’objectiu de ser un espai obert al diàleg per tal que aturats i creients expressin sentiments i opinions.

 ?? ARXIU ?? Àngel de Arriba, autor del llibre
Atur i fe, a Arenys de Mar
ARXIU Àngel de Arriba, autor del llibre Atur i fe, a Arenys de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain