La Vanguardia (Català)

Promoure la dignitat de la dona

- Lluís Martínez Sistach Ll. MARTÍNEZ SISTACH, cardenal arquebisbe de Barcelona

Amb el lema “No hi ha justícia sense igualtat”, el segon diumenge de febrer s’escau la jornada central de la Campanya Mundial contra la Fam, que promou Mans Unides. Aquesta oenagé de l’Església pretén sensibilit­zar la societat sobre l’existència de la fam en el món. Portats per la il·lusió del nostre desenvolup­ament, potser hi ha qui podria pensar que aquest problema estava resolt. Però malauradam­ent no és així, ni de bon tros.

La crisi actual i les seves greus conseqüènc­ies en moltes persones i famílies ens ha fet més realistes en aquest sentit. Així ho posen de manifest les campanyes de recollida d’aliments i la resposta generosa de la nostra societat, que mostra una gran sensibilit­at pel problema de la manca d’aliments.

La crisi fa que apareguin situacions molt doloroses, que revelen no solament la manca de protecció dels drets fonamental­s o una distribuci­ó injusta de recursos, sinó també una falta de respecte a l’ésser humà.

Mans Unides constata, dia a dia, que la pobresa, la falta de recursos, la inexistènc­ia de condicions d’igualtat en el reconeixem­ent dels drets humans afecta sobretot les nenes i les dones.

Aquest fet és especialme­nt greu perquè en els països més pobres del món són elles, les dones, les protagonis­tes i els agents més eficaços del desenvolup­ament humà.

Les dades són que el 70 per cent del comerç internacio­nal de persones és patit per dones i nenes i dues terceres parts de les persones analfabete­s són dones. Aquestes són només dues mostres de la discrimina­ció que pateixen tantes dones, que engendra violència contra elles, fam, malalties, invisibili­tat, etcètera. I de fons hi ha la manca de reconeixem­ent de la igual dignitat de cada ésser humà, sigui home o dona.

Mans Unides, que nasqué com una iniciativa de les dones cristianes i en la qual les dones sempre hi han estat o hi són ben presents i actives, treballa buscant sempre la igualtat entre homes i dones als països més desfavorit­s, sobretot amb accions de desenvolup­ament, molt sovint realitzade­s per les dones de les mateixes comunitats on es fan aquests projectes.

Per això, cal tenir molt en compte que en els projectes de Mans Unides la promoció de la dona és una prioritat per al desenvolup­ament, juntament amb la promoció educativa, sanitària i social. Més de mig segle de servei al desenvolup­ament ha demostrat a Mans Unides que invertir en les dones és una molt bona forma de treballar a favor de la dignitat i del reconeixem­ent dels drets de totes les persones.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain