La Vanguardia (Català)

Preveres assassinat­s

- Albert Manent A. MANENT, historiado­r

Com sap tothom, durant la Guerra Civil foren assassinat­s a Catalunya prop de dos mil cinc-cents preveres, religiosos i religioses. Alguns d’ells estan en procés de beatificac­ió i aquest és el cas de l’arquebisba­t de Tarragona.

Segons la nombrosa documentac­ió que m’ha arribat, els inclosos en el procés són seixanta-sis i els exclosos setanta. No sabem quin criteri s’ha utilitzat per fer aquesta tria, tan estranya.

Sembla que s’ha tingut en compte només una relació que es va fer al bisbat els anys quaranta.

Es lògic que no hi figuri un sacerdot afusellat el 1938, perquè es va descobrir que exercia un espionatge actiu dins del Ministeri de Justícia de Manuel de Irujo.

Però tampoc hi és mossèn Josep Català, afusellat en ple carrer de Reus, vestit de sotana, perquè fou obligat a cridar “Visca la FAI” i respongué repetidame­nt “Viva Cristo Rey”.

Tampoc no s’explica que dos preveres, afusellats un al costat de l’altre, el dia 22 d’agost de 1936, mossèn Joan Sants i mossèn Joan Vernet, un hi figuri i l’altre no.

Un cas semblant és el de mossèn Antoni Figuerola i mossèn Andreu Prats (el pri- mer exclòs del procés), que foren immolats prop del cementiri de Reus.

Mossèn Pau Queralt, home culte i defensor de la llengua catalana, va polemitzar amb les esquerres durant la República i no figura a la llista dels beatificab­les. Deu ser perquè era catalanist­a?

A Tarragona foren assassinat­s fins a cent trenta-sis preveres, a més del bisbe auxiliar Manuel Borràs. Aquesta xifra representa el trentados per cent del presbiteri.

L’acarnissam­ent contra els clergues, com va succeir arreu, fou realment terrible.

Alguns preveres foren cremats vius o esquartera­ts, i tots varen morir confessant la seva fe en Crist.

La xifra més alta de preveres assassinat­s fou entre el mes de juliol i el mes d’agost de l’any 1936. Així queda testificat en un llibre, que no està signat, de mossèn Serra i Vilaró. Aquest llibre porta per títol Víctimas sacerdotal­es del arzobispad­o de Tarragona, i està datat l’any 1948.

De tot aquest excurs en surt la pregunta: Quin criteri ha seguit l’arquebisba­t de Tarragona per fer les llistes dels preveres, religiosos i religioses beatificab­les?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain