La Vanguardia (Català)

Britànics i espanyols

- Llàtzer Moix

Si quedaven dubtes respecte a les diferèncie­s entre el sistema polític britànic i l’espanyol, aquesta setmana s’han dissipat. Estem parlant de dues monarquies parlamentà­ries, però amb cultures democràtiq­ues en una fase de desenvolup­ament diferent: tot i que encara no ha arribat a la perfecció, una ja és adulta, mentre que l’altra està en l’edat poca-solta i no ens estalvia insolèncie­s. Mentre aquí assistíem incrèduls a un recital de negacions sobre els papers de Bárcenas, a càrrec de l’orfeó popular situat sota l’ominós focus de la corrupció (però aferrat al càrrec), a la Gran Bretanya l’exministre Chris Huhne ha admès la seva culpa i ha caigut en total desgràcia.

En el cas de Huhne no hi va haver, com per aquí, sobres amb diner negre ni sous per sota mà similars als que planegen sobre la crème del partit governant. El delicte de Huhne va consistir a conduir el seu BMW a 69 milles per hora en un tram de velocitat limitada a 50, ser multat per això, dir que conduïa la seva dona, encolomar-li els tres punts amb què va ser penalitzat i, després, negar que ho havia fet. L’infractor Huhne va rebutjar una vegada i una altra la seva trampa. Fins que dilluns passat, potser desconcert­at per la seva pròpia mentida, o sentint-se acorralat, es va declarar culpable, assumint que podria anar a la presó, i va donar per liquidada, per sempre, la seva carrera política.

Huhne no és un qualsevol. Va ser ministre d’Energia i Canvi Climàtic, responsabl­e d’alguns dels principals avenços aconseguit­s per la Gran Bretanya en aquesta matèria. Semblava cridat responsabi­litats més altes. Però Nick Clegg li va guanyar el lideratge dels liberal- demòcrates en una elecció ajustada. Per això la premsa anglesa ha sospirat alleujada, després d’afigurar-se la desfeta a la qual assistiria ara si aquella votació hagués afavorit Huhne, i avui s’estigués enfrontant a la seva desgràcia des del càrrec actual de Clegg, que és el de viceprimer ministre britànic. O sigui, donant per fet que un viceprimer ministre que menteix, encara que sigui sobre el carnet per punts, no mereix seguir en el càrrec ni en l’escena política, perquè ha traït la decència que se li suposa, particular i col·lectiva, i ja no pot ser funcionari.

Fa anys que molts polítics espanyols, de qualsevol signe, viuen instal·lats en la indecència. Es mouen ignorant els principis d’igualtat i d’exemplarit­at. Per no parlar d’altres principis, més dels que caben en aquest requadre. Creuen que la seva posició els situa per sobre de la resta dels mortals i de les obligacion­s legals. Creuen que poden respondre a acusacions greus, com ara la del cas Bárcenas, com si en lloc de ser els primers obligats a retre comptes juguessin a frontó; com si no haguessin de tornar fins a l’últim euro obtingut irregularm­ent; i com si, al final, no estiguessi­n predestina­ts a desaparèix­er, més tard o més d’hora, per aquest forat tan poc honorable que estan provocant en el sistema.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain