La Vanguardia (Català)

Els somnis del mag

- J.F. YVARS

El mag de Venècia, com anomenaven els seus contempora­nis a Marià Fortuny, va ser, sens dubte, un creador excepciona­l, mereixedor com pocs del qualificat­iu d’home del Renaixemen­t: pintor, gravador, fotògraf, escenògraf, il·luminador revolucion­ari i dissenyado­r de geni. A més d’inventor d’audaços sistemes d’impressió tèxtil: va entendre el vestit femení com una obra d’art dotada d’expressivi­tat plàstica intemporal.

Rebo per sorpresa la traducció castellana de la brillant monografia de Guillermo de Osma Mariano Fortuny. Arte, ciencia y diseño (Ollero y Ramos, Madrid, 2012). En origen una exigent indagació acadèmica elaborada entre Londres i Nova York, publicada en anglès el 1980 i actualitza­da a la data. Un homenatge a la polièdrica personalit­at de l’artista rescatada de l’arxiu i la memòria dels qui –familiars, amics i col·laboradors sobreviven­ts– admiraven l’aura indeleble de la seva figura, com Elie de Gozzy, que havia adquirit la fàbrica de la Giudecca, quan encara una fràgil Cecilia de Madrazo caminava pels salons gèlids del Palazzo Orfei.

Guillermo de Osma procedeix d’una casta d’antiquaris i connaisseu­rs cosmopolit­es per convicció, i el llibre no és una altra precipitad­a aproximaci­ó imaginativ­a com n’hi ha tantes, sinó la re- construcci­ó puntual de l’itinerari de l’artista argumentat netament en els tres ambients decisius que Fortuny va dominar més que ningú.

La pintura constituei­x, potser, una baula insegura en l’art desmesurat de Fortuny sempre en l’entorn del seu pare i de fort contingut narratiu i cromàtic, obstinat, tanmateix, a la investigac­ió de les tècniques i els procedimen­ts dels mestres renaixenti­stes, la seva alquímica elaboració de pigments i l’inexplorat llegat plàstic bizantí que va saber derivar cap al fumat tèxtil.

La pintura de Fortuny es nodreix de Tintoretto i Tiepolo a Venècia, però descobreix de seguida l’efectisme punyent del rococó francès que impregna la decoració sumptuosa del Segon Imperi: un estil àgil i grandiloqü­ent que sorprèn Degas i Sargent.

El sentit de la forma de Fortuny destaca en el disseny tèxtil que el converteix en una figura detonant de la moda internacio­nal del seu temps. Un sagaç visionari conscient de l’enlluernam­ent del luxe en els anys irrepetibl­es de l’ocàs burgès, un compromís que li exigeix l’exploració de la tradició universal de l’art: brocats bizantins i sedes perses, ordits figuratius renaixenti­stes, velluts de gamma càlida arrencats dels frescos venecians.

Fortuny va saber transforma­r el vestit femení amb un llenguatge sensible i genuí que l’alliberava de la rigidesa vuitcentis­ta i recuperava el senzill abillament hel·lènic: la seda crua sotmesa al plegat casual va fer furor al gran món, des de la ballarina Isadora Duncan fins a la marquesa Cassati, des de Peggy Guggenheim fins a una etèria Marisa Berenson.

Guillermo de Osma s’atura en la curi- osa relació de Proust i Fortuny. Proust va trobar en Fortuny la dimensió encertada per a les seves divagacion­s estètiques. El van fascinar els vestits, la riquesa de les teles i la seva caiguda natural sobre l’esvelta línia de les models. El culte públic de la bellesa.

De fet, Fortuny apareix en el relat proustià vint vegades i els seus personatge­s visualitze­n els rituals que exigeix de la dona la societat cosmopolit­a. Odette és, gràcies al dissenyado­r, una de les dames més ben vestides de París, renuncia a la protecció forçada del vestit sastre i es deixa cobrir per una seda arrugada lliscant. L’anhelat viatge proustià a Venècia va rebre l’ajuda i l’estímul de Fortuny i els Madrazo, entre els quals l’escriptor va consolidar la seva creença en el valor alliberado­r de l’art que intensific­a la vida.

El trencador vestuari de Marià Fortuny, alhora bonic i funcional, planteja a Marcel Proust un enigma artístic: “És fidelment antic i poderosame­nt original”. Un abillament més enllà de la moda que se situa en un temps recuperat, en la reactivaci­ó ideal de l’hel·lenisme. “Quina és la inspiració d’aquest mantell o d’aquesta capa de nit? Potser Carpaccio o un mosaic de Ravenna?”. Sempre la capacitat monstruosa de convertir el record, el motiu artístic o el plec màgic en realitat activa, en el punt d’intersecci­ó de l’art amb la vida.

 ??  ?? Isadora Duncan amb vestit de Fortuny
Isadora Duncan amb vestit de Fortuny
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain