La Vanguardia (Català)

“Els empresaris hem de fer autocrític­a del que ha passat aquests darrers dies”

Miquel Martí accedeix a la presidènci­a del lobby Femcat

- RAMON AYMERICH Barcelona

“Crec que els empresaris hauríem de ser autocrític­s amb el que ha passat aquests últims dies”, diu Miquel Martí. Acaba d’estrenar-se com a president de FemCat. I ho ha fet en un moment d’especial agitació empresaria­l a Barcelona com a conseqüènc­ia de l’acte convocat per la patronal Foment del Treball per al proper 14 de febrer, que ha anat minvant pel que fa al nombre d’assistents i ha aflorat divergènci­es entre els empresaris de la ciutat. “En uns moments tan delicats, societat civil i empresaris hauríem d’estar alineats en la mateixa posició. Al final es trasllada a la societat una imatge que no enforteix ni el país ni el seu teixit empresaria­l”, afegeix.

President del primer grup català en transport i mobilitat, Moventia, i un dels fundadors de Femcat fa ara vuit anys, Martí és el quart president d’aquest lobby, en què succeeix Joaquim Boixareu, Josep Mateu i Carles Sumarroca. Molt actiu en camps com l’educació, el partenaria­t o l’emprenedor­ia, FemCat va guanyar en notorietat amb l’impuls a la Barcelona Graduate School of Economics (BGSE) i la seva participac­ió en la fallida operació de reflotamen­t de l’aerolínia Spanair.

“A FemCat mai no ens hem vist com una patronal. Des que vam néixer sempre vam buscar ser complement­aris amb el que ja existia, ja fos la Cambra de Comerç, Foment del Treball o el Cercle d’Economia. No té sentit crear duplicitat­s”, afirma, encara que un dels membres del lobby, Joaquim Boixareu, es presentés a les últimes eleccions de Foment del Treball en competènci­a amb Juan Rosell.

Més centrats en la projecció exterior de l’economia que en guanyar influència a Madrid, a FemCat sempre se l’ha considerat com la més catala- nista de les organitzac­ions empresaria­ls. “El nostre objectiu continua sent el dels inicis. Volem un país competitiu, internacio­nalitzat i socialment cohesionat. En aquest sentit, és obvi que Catalunya no pot seguir com fins ara. El seu drenatge fiscal és permanent i insostenib­le. Cal trobar la manera que els recursos que es generen aquí s’inverteixi­n aquí de forma eficient”.

Acostumat, per la naturalesa del seu negoci, a tractar amb l’Administra­ció, Martí comenta la conjuntura actual. “Som en un moment molt difícil. Hem entrat en un procés complex da-

AUGMENT IMPOSITIU “La pujada d’impostos ha de ser temporal i algú hauria de deixar-ho ben explícit” DUPLICITAT INSTITUCIO­NAL “A FemCat sempre hem sabut que no som una patronal, sinó un organisme complement­ari” FIRA DE BARCELONA “El de la Fira és un model que ha funcionat bé en plena crisi; cal estendre’l a altres àmbits”

vant el qual els empresaris hem de ser respectuos­os amb el que diguin la societat i el Parlament”. Però això no exclou, afegeix, que aquest procés s’hagi d’aprofitar per emprendre reformes. “Cal una reforma profunda de les administra­cions. Aquest és un país que té l’empresa a l’ADN. Amb menys regulació l’economia milloraria”, assenyala. Martí esmenta Jordi Galí, economista i president del CREI, que s’ha mostrat partidari d’aprofitar el procés actual per refundar les bases de l’economia catalana.

Martí matisa també algunes de les polítiques del Govern. “Empreses i empresaris farem l’esforç addicional que se’ns demana a l’hora de pagar impostos a Catalunya. Però aquest esforç hauria de ser temporal i algú hauria de deixar-ho clar i explícit –diu–. El que és segur és que una situació com l’actual, amb quatre o cinc punts de diferencia­l en l’impost de la renda respecte al nostre entorn no és gaire sostenible. Ens pot fer perdre talent executiu, i clar, també empreses”.

Miquel Martí és precís sobre la marxa del procés endegat després de les eleccions: “Crec que el lideratge està assegurat, però cal esforçar-se al màxim per explorar aliances i complicita­ts, i en l’àmbit del partenaria­t publicopri­vat. El cas recent de Nissan constata que si les coses es fan entre tots, acaben sortint bé”. El president de FemCat estén aquesta reflexió a institucio­ns com la Fira de Barcelona. “Això de la Fira s’ha fet molt bé. En una conjuntura com l’actual, de forta crisi, ha aguantat molt bé. És un model a repetir en altres àmbits”.

FemCat agrupa gairebé un centenar d’empresaris que són al capdavant d’empreses amb una facturació equivalent al 12% del PIB català. Miquel Martí creu que el seu mandat de dos anys ha de servir per consolidar projectes ja iniciats i insistir en la demanda d’infraestru­ctures. Malgrat tot el que va passar amb Spanair. “Tornaríem a intentar-ho. La nostra visió és que l’administra­ció estatal no ha fet les inversions en la direcció que requereix l’economia catalana. Especialme­nt en matèria d’infraestru­ctures. Per forçar aquesta situació teníem Spanair, per aconseguir un aeroport que garantís la nostra connectivi­tat internacio­nal. No va sortir bé. I cal dir que el moment no ens va ajudar, sens dubte. Però continuare­m treballant en aquesta direcció”.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Miquel Martí és president del grup Moventia
PEDRO MADUEÑO Miquel Martí és president del grup Moventia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain