La Vanguardia (Català)

Felicitant

- Pedro Nueno

Us hauria de felicitar el Cap d’Any xinès que comença avui i se celebra amb aquesta setmana que ve que serà festa a la Xina. Els xinesos assignen a cada any un animal. Hem acabat l’any del drac i començarem l’any de la serp. Tal com evolucione­n les coses al nostre país més d’un personatge conegut deu estar pensant que el 2013 ha començat per a ell com l’any de la serp. Han de serpenteja­r els personatge­s que es mouen al seu voltant: policies, jutges, advocats, periodiste­s, amics que ara semblen enemics. Se’n van al llit cada nit a provar de dormir, pensant que tant de bo poguessin fer-los una mossegada verinosa. El cert és que les serps no cauen bé a gairebé ningú.

Però, si ho pensem una mica, a la pobra bestiola li van fer un disseny ben complicat. Haver d’espavilar-se sense cames i sense braços a base d’arrossegar-se per la vida no deu ser gaire còmode. Si a més els han explicat que a aquest altre animal privilegia­t que és l’home li agrada portar un cinturó o una cartera fets amb pell de serp, pitjor encara. En el nostre entorn actual pot ser que tingui força sentit que també ens apuntem a l’any de la serp, però amb un cartell que indiqui que no som verinosos. Una bona serp ha de ser humil, acurada, eficaç, oportunist­a i sobretot realista: va més enllà de tocar de peus a terra; té tot el cos a terra.

Els xinesos, que són optimistes, han mirat de donar a l’any de la serp un aire molt positiu. Han popularitz­at la llegenda de la Serp Blanca i associen aquest any a la recerca de l’afecte i de la felicitat. Ens el podríem prendre així: aquest any ens portarà la felicitat. Però per arribar a la felicitat haurem de fer algun sacrifici, serpenteja­nt molts obstacles i buscant sempre l’oportunita­t. Uns potser hauran de treballar més per menys di-

Ens estem guanyant una imatge de país corrupte que, evidentmen­t, no ens ajudarà en absolut

ners, d’altres hauran de pagar més impostos, alguns hauran d’agafar la maleta i viatjar una mica més pel món...

Si fóssim serps empresàrie­s què seria millor, ser petita o grossa? Sembla que entre ser una petita empresa emprenedor­a i dinàmica o un “empresot” gros, lent i que ha de fer ajustos cada dia, és millor ser el primer. Però a la Xina hi ha empreses grans que van a tota velocitat (Haier, Huawei, Lenovo i moltes d’altres). Sembla que allà les serps grans també es mouen amb velocitat i surten al mó. També serpentege­n millor els obstacles –i, en alguns països, els en posen molts.

Doncs, celebrarem l’any de la serp bona i treballado­ra, petita o grossa, amb il·lusió per trobar la felicitat, amb una mica de sacrifici, serpenteja­nt obstacles amb imaginació i deixant-nos-hi la pell si cal per tirar endavant (si ens hi deixem la pell pensem si podem vendre-la). I potser aprofitant que busquem la felicitat, es podria fer creu i ratlla.

Vull dir, deixar de buscar gent que va cometre errors en el passat. Ens estem guanyant una imatge de país corrupte que no ens ajudarà gens. O posem-los una bona multa i tanquem el cas ràpid, però sense fer gaire soroll. Esclar que jo sempre dic que la confidenci­alitat no existeix.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain