La Vanguardia (Català)

Veneçuela devalua un 32% el bolívar

- Elisabet Sabartés

El Govern veneçolà va decretar una devaluació del 32% de la moneda nacional, que continuarà sotmesa a un estricte sistema de control canviari, mentre augmenten els rumors d’un empitjoram­ent irreversib­le de la salut del president Hugo Chávez, malalt de càncer. La mesura va ser atribuïda al cap de l’Estat, absent de l’escena política des que va ingressar en un hospital de l’Havana fa dos mesos, i implica que al mercat canviari oficial, el dòlar va passar de costar 4,30 bolívars a 6,30 bolívars. No obstant això, al mercat negre, el bitllet verd es cotitzava ahir a més de 20 bolívars.

Amb la devaluació, el règim chavista pretén injectar una mica més de liquiditat al mercat i obtenir més ingressos per a les arques públiques, que van tancar l’exercici anterior amb un dèficit del 16% sobre el PIB. No obstant això, els economiste­s crítics amb la política econòmica oficialist­a ja avancen una escalada de preus de béns i serveis, ja que el país importa prop del 80% del que consumeix. La inflació, segons els analistes, podria superar el 30% al final del 2013.

Es tracta del cinquè ajust canviari des que el 2003 el govern bolivarià d’Hugo Chávez va imposar al país un sistema de control de canvi que sotmet els ciutadans a un molest i complicat procés burocràtic per accedir al mercat de divises. La mesura afecta un nombre important d’empreses espanyoles amb inversions a Veneçuela, principalm­ent BBVA, Telefónica i Repsol. /

 ?? EFRAÍN GONZÁLEZ / EFE ?? El vicepresid­ent veneçolà, Nicolás Madur, anunciant la devaluació de la moneda
EFRAÍN GONZÁLEZ / EFE El vicepresid­ent veneçolà, Nicolás Madur, anunciant la devaluació de la moneda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain