La Vanguardia (Català)

Una amnistia fiscal que fa aigües

- Manel Pérez

L’ ona expansiva del terratrèmo­l Bárcenas està esquerdant fonaments i provoca danys col·laterals imprevisto­s més enllà de l’àmbit polític, especialme­nt en l’econòmic. Que ho preguntin, si no, als atribolats contribuen­ts, més de 30.000 –una part importantí­ssima dels quals, gairebé la meitat, catalans (ja tindrem ocasió d’analitzar les causes d’aquest fet)–, que es van acollir a l’amnistia fiscal aprovada pel Govern espanyol l’any passat i que divendres van esmorzar amb la reproducci­ó a la premsa de les paraules de la directora de l’Agència Tributària, Beatriz Viana, anunciant que es revisarien totes aquestes declaracio­ns especials per veure què hi trobaven. Comentaris de preocupaci­ó (“Escolta tu, però que no havien dit que això quedava segellat i no se’n parlaria més?”, “Doncs ja ho veus, encara sortirem als papers”) van circular a velocitat de fibra òptica en salons nobles, al matí, i restaurant­s de categoria de Barcelona i Madrid, després del migdia, d’aquella jornada de transició cap a un cap de setmana menys relaxat que no es preveia.

La qüestionad­a amnistia fiscal dissenyada per Cristóbal Montoro, el ministre d’Hisenda, com una mena de feble drecera per ajornar les pujades de més impostos com l’IVA, ha entrat al quiròfan i fa front a una intervenci­ó de gravetat.

La mesura ja va ser inicialmen­t criticada pel greuge comparatiu que suposava passar per alt penes i càstigs per als qui han defraudat mentre s’apugen els impostos als qui paguen religiosam­ent i legalment.

Un qüestionam­ent que es va agreujar fins a l’extrem quan una ordre ministeria­l posterior a la llei va sancionar que es podrien beneficiar de l’oblit aquells contribuen­ts que aportessin diners en efectiu, i que n’hi havia prou amb la seva paraula per certificar que eren titulars dels bitllets abans del límit establert pel Govern. Que qualsevol ciutadà normal intenti acostar-se a una sucursal bancària per fer un ingrés efectiu d’una quantitat respectabl­e, tampoc gaire alta, i ja veurà què li passa. Aquesta exhibició de màniga ampla al Govern li va valer l’acusació d’obrir la porta al blanqueig de tota classe de personatge­s i diners, especialme­nt els d’origen il·legal, i constituir una autèntica porta per blanquejar capitals. D’aleshores ençà, Hisenda i els inspectors fiscals mantenen una pugna d’alta tensió que ara sembla que s’ha decantat per aquests darrers.

Montoro, i amb ell el Govern, tenen un problema que fa de mal resoldre. Van organitzar una amnistia fiscal, van prometre secret i opacitat als qui s’hi acollissin, van assegurar a una opinió pública indignada que el procés estava blindat de manera que ni gàngsters ni corruptes identifica­ts i espècies similars hi poguessin recórrer, i al final, després de l’anunci de Viana, és legítim dubtar de totes i cadascuna de les garanties ofertes al seu moment als ciutadans.

En l’afany per aclarir dubtes, dijous passat Viana va fer servir l’exemple que una persona que estigui acusada

Els acollits a la llei divendres feien comentaris de preocupaci­ó sobre el que els espera

d’assassinat no quedarà absolta d’aquest crim pel fet d’acollir-se a l’amnistia governamen­tal com a fil argumental per assegurar que Bárcenas i la seva banda no podrien treure partit de la declaració especial. No és això el que els ciutadans es pregunten, sinó si l’extresorer del PP, o qualsevol imputat de Gürtel o d’altres afers de corrupció política, que sempre implica defraudar la Hisenda pública, hauria pogut precisamen­t aprofitar-se d’aquesta legislació per rebaixar les seves responsabi­litats davant el fisc.

Hisenda ha aportat arguments més seriosos que els de Viana per defensar que Bárcenas no estarà entre els beneficiat­s per l’amnistia. Entre d’altres, que la normativa fiscal no està per damunt del Codi Penal, que deixa clar que la imputació prèvia d’un jutge, incloent-hi la de delicte fiscal, no s’esquiva amb una declaració especial a la delegació d’Hisenda. I també que Bárcenas no va dir la veritat quan es va emparar en una societat instrument­al per amagar la seva condició d’autèntic beneficiar­i dels molts euros albergats en paradisos fiscals. Però el debat concret de les imputacion­s, si s’especifiqu­en anys i tipus d’impostos, en el cas Gürtel resta obert.

El cas de l’extresorer del PP, o de les seves finances, si es vol ampliar el focus, està tenint un impacte tan gran en l’opinió pública que el Govern s’ha quedat sense capacitat per sostenir les discussion­s tècniques sobre una norma que els ciutadans han qüestionat des que es va aprovar. El resultat és la contradicc­ió d’assegurar de bon matí que l’amnistia està blindada i al vespre dir que es revisarà tot. L’executiu, doncs, queda entre dues tensions, la de defensar la seva norma, d’una banda, i la d’oferir espectacle per canviar l’eix del debat, de l’altra. Un nou front de polèmica fiscal està servit. La inspecció començarà a revisar les declaracio­ns especials acollides a l’amnistia, especialme­nt les que es van fer aportant diners en efectiu. Segur que aviat en tindrem notícia.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Cristóbal Montoro, durant la intervenci­ó al ple del Senat, aquesta setmana
KIKO HUESCA / EFE Cristóbal Montoro, durant la intervenci­ó al ple del Senat, aquesta setmana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain