La Vanguardia (Català)

Rubalcaba vol prohibir les donacions d’empreses a partits

El líder del PSOE proposa una oficina antifrau d’àmbit estatal El PP reclama als socialiste­s que facin públics els seus comptes

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Alfredo Pérez Rubalcaba va proposar ahir un paquet de mesures per lluitar contra la corrupció i fomentar la transparèn­cia de les finances dels partits. La prohibi- ció de les donacions d’empreses a partits o la creació d’un organisme antifrau d’àmbit estatal són les propostes més destacades.

En l’últim comitè federal del PSOE, celebrat el 12 de gener passat, Alfredo Pérez Rubalcaba ja va mostrar la seva alarma perquè la corrupció havia obert “una greu ferida en la nostra democràcia”. L’endemà, el líder del PSOE i cap de l’oposició va llançar la idea de plantejar a la resta dels grups polítics “un compromís contra la corrupció”. Un possible pacte contra la corrupció, a què poc després el Govern de Mariano Rajoy també va voler donar aire, però que, almenys per part del PSOE, va quedar totalment enterrat quan el passat 31 de gener va esclatar l’escàndol de la presumpta comptabili­tat secreta de Luis Bárcenas, extresorer i exgerent del PP durant vint anys. “Ja no és moment de pactes, sinó d’explicacio­ns”, van dir en el PSOE abans de donar un sonor cop de porta i d’endurir la seva posició fins que, el 2 de febrer, Rubalcaba ja va reclamar oficialmen­t la dimissió de Rajoy.

No obstant això, i mentre el PSOE manté la pressió política, parlamentà­ria i judicial pel cas Bárcenas i la seva presumpta vinculació amb la trama Gürtel, ha començat a elaborar un decàleg contra la corrupció, del qual ahir Rubalcaba va avançar les quatre primeres mesures aprofitant la seva intervenci­ó en la clausura del congrés dels socialiste­s bascos a Bilbao. “La barreja de la corrupció més la crisi és letal per a la democràcia mateixa”, va assegu- rar Rubalcaba. Aquesta situació, segons el seu parer, ha creat “una crisi de moral pública” davant la qual els socialiste­s no es poden quedar només en la crítica, l’exigència de responsabi­litats i la reclamació que se sàpiga tota la veritat, que també, sinó que a més han de “posar alternativ­es a sobre de la taula”.

I, pel líder del PSOE, aquestes alternativ­es passen per “prevenir, castigar, corregir i donar transparèn­cia”. Però, abans que res, prevenir. Com Rubalcaba sempre diu, “quan un càrrec públic se seu en el banc dels acusats, la cosa ja està malament”. El mal ja està fet, i no només per al partit polític afectat, sinó per a tota la classe política. I la prevenció, segons el seu parer, ha de contenir mesures contundent­s:

L’ALERTA “La barreja de la corrupció més la crisi és letal per a la democràcia mateixa” OFICINA ANTICORRUP­CIÓ El cap de l’oposició apressa a crear una unitat d’“homes de negre incorrupti­bles”

“Que la gent que vulgui corrompre’s tingui por, por a què l’agafin, que si fa una cosa dolenta el poden agafar i sense que s’assabenti”. Amb aquest objectiu, va explicar la seva proposta de crear una oficina anticorrup­ció, una mena d’“unitat d’afers interns” format per inspectors que va denominar com “homes de negre incorrupti­bles”. “Uns homes de negre –va dir– que puguin entrar un dia al teu despatx, sense avisar, i preguntar què fa vostè del matí a la nit. Que puguin anar aleatòriam­ent i per sorpresa”. Aquesta oficina es crearia al si de l’Administra­ció de l’Estat –dependria directamen­t de la vicepresid­ència del Govern–, i vigilaria el comportame­nt dels responsabl­es i funcionari­s públics que participen en la gestió econòmica i contractua­l dels ministeris, organismes i empreses públiques. Les seves competènci­es s’estendrien a l’àmbit de les corporacio­ns locals i, després de la firma dels correspo- nents convenis, al de les comunitats autònomes.

Una altra de les seves propostes implicaria la prohibició de les donacions als partits polítics per part de les persones jurídiques, és a dir, de les empreses. Rubalcaba va recordar que va ser un govern socialista –el de Zapatero– el que va canviar la llei per impedir les donacions “fosques” de les empreses als partits, fent-les “transparen­ts”. “Això no ha funcionat”, va lamentar. La seva intenció és que, amb l’objectiu d’una total transparèn­cia dels partits, ara les empreses no puguin donar “ni un euro” als partits, “ni de forma privada ni pública”. La supressió d’aquestes donacions, segons el seu parer, eliminaria qualsevol sospita de connivènci­a i impediria finançamen­ts il·legals.

Les altres dues propostes són que les empreses implicades en casos de corrupció no puguin contractar amb l’Administra­ció mentre duri la condemna dels seus directius; i que l’Audiència Nacional assumeixi tots els casos de corrupció en què hi hagi implicats càrrecs o representa­nts públics. Càstig, doncs, “per als polítics que es corrompen, però també per als corruptors”.

 ?? ALFREDO ALDAI / EFE ?? Rubalcaba va desgranar les seves mesures contra la corrupció a Bilbao, en la clausura del congrés del PSE que va reelegir Patxi López
ALFREDO ALDAI / EFE Rubalcaba va desgranar les seves mesures contra la corrupció a Bilbao, en la clausura del congrés del PSE que va reelegir Patxi López

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain