La Vanguardia (Català)

Tunísia agreuja la fractura entre islamistes i laics

El partit progressis­ta del president Marzuki deixa el Govern

- TUNIS Redacció i agències

Tunísia va fer ahir un pas més cap a la ruptura entre l’islamisme moderat i els partits de l’esquerra laica. La segona força més important del país, el Congrés per la República (CPR) del president Moncef Marzuki, anunciarà avui que surt del Govern. Mentrestan­t, les espases segueixen en alt dins d’Ennahda, el partit islamista moderat que porta les regnes de la transició i que pateix una greu divisió entre els que volen mantenir el pacte amb l’oposició laica i els que prefereixe­n imposar la seva hegemonia tant sí com no.

Tunísia és, de moment, un model per a la transició a la democràcia de les primaveres àrabs. L’aliança entre laics i religiosos semblava obrir les portes a un model d’Estat tolerant, on la tradició de l’islam convisqués amb les llibertats individual­s de l’Estat modern. Tanmateix, l’assassinat del líder de l’esquerra laica Xokri Belaid ha precipitat la divisió.

El president Marzuki fa diversos mesos que exigeix la dimissió dels ministres de Justícia i Afers Exteriors, sacsejats per la corrupció i la incompetèn­cia. El primer ministre Hammadi Jebali, d’Ennahda, estava d’acord en reemplaçar-los. Tanmateix, no ha aconseguit el suport de la direcció del seu propi partit. Jebali lliura un pols decisiu amb els seus col·legues que determinar­à el futur de la transició.

Jebali, just abans de guanyar les eleccions d’octubre del 2011, va assegurar que, amb Ennahda en el poder, “Tunísia no serà isla-

El primer ministre Jebali, que anteposa la democràcia a l’islamisme, és a la corda fluixa

mista sinó democràtic­a”. Una vegada en el poder, va assegurar que el seu govern no imposaría els codis islàmics a la banca, el vestir i la vida privada dels ciutadans. Els hotels, bars i restaurant­s continuari­en servint alcohol. Les dones podrien banyar-se en biquini, com sempre havien fet. El turisme representa el 7% del PIB i Jebali tenia molt clar que l’havia de preservar tant sí com no.

Els turistes, tanmateix, han fugit mentre els salafistes han atacat bars, galeries d’art i fins i tot l’ambaixada dels EUA. L’oposició laica acusa Ennahda de tolerar aquesta espiral de violència política, protagonit­zada per grups com els Comitès per a la Protecció de la Revolució. La situació ha degenerat tant que l’Assemblea Nacional Constituen­t està paralitzad­a. Quatre partits, inclòs el Front Popular, l’Aliança d’Esquerres que dirigia Belaid, l’han abandonat. Jebali pretén trencar el bloqueig amb un govern tecnòcrata i noves eleccions. Ennahda, tanmateix, sembla que no està disposada a tornar a sotmetre’s a la voluntat popular. No ha complert les promeses que va fer l’octubre del 2011, especialme­nt la de crear 600.000 llocs de treball. L’atur supera el 20%. Un de cada dos universita­ris no treballa.

A l’abric de la crisi creixen els petits grups islamistes radicals. Molta gent a Ennahda creu que ha arribat el moment del radicalism­e. Jebali, que va passar 16 anys a la presó, deu d’ells en règim d’aïllament, insisteix en la democràcia. La seva sortida del govern allunyarà Tunísia d’aquest objectiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain