La Vanguardia (Català)

El Tea Party elegeix Paul per replicar a Obama i el republicà Rubio

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Els republican­s han posat dos galls a la cabina dels germans

Marx. En això s’ha convertit el partit conservado­r després de la derrota de Mitt Romney a les presidenci­als del novembre passat. Al senador Marco Rubio, estrella ascendent, li farà ombra Rand Paul, el seu col·lega en el Senat, a l’hora de donar la rèplica al president Obama en el discurs sobre l’estat de la nació.

Rubio i Paul apareixen com a presidenci­ables a les travesses que es fan de cara al 2016. Rubio contestarà a Obama en nom del partit. Rand Paul ho farà per encàrrec del Tea Party. El més curiós és que tots dos van arribar al Senat el 2011 per mitjà dels ultraconse­rvadors, que tant impacte van tenir en les eleccions del 2010.

El president dels Estats Units pronunciar­à demà el seu discurs. Les filtracion­s apunten que Obama serà menys social, parlarà menys de mesures d’igualtat per a gais, dones i immigrants, com va fer a la seva presa de possessió del passat 21 de gener. En canvi, se centrarà més en l’economia i en l’aposta per baixar l’atur, centrant l’esforç en la classe mitjana.

L’elecció de Rubio per replicar-li feia la sensació que acontentav­a les dues ales del republican­isme. El senador d’origen cubà apareix a la portada de la revista Time sota un títol eloqüent: “El salvador”. Així el veuen després de pronunciar-se clarament a favor d’una reforma migratòria, encara que no tan atrevida com com la que proposa Obama.

La immensa majoria dels onze milions d’immigrants sense documents que resideixen als Estats Units són hispans. Els hispans componen el grup demogràfic més puixant i el seu vot, cada cop més decisiu, es decanta clarament cap als demòcrates.

El 2008, un 31% d’hispans va donar suport a John McCain. El passat 6 de novembre, Mitt Romney va aconseguir un 27% de sufragis d’aquest col·lectiu, després

Paul assegura que no competirà amb Rubio, que només serà la veu independen­t de l’ala radical

d’una campanya en què va radicalitz­ar la seva política migratòria per guanyar-se la credibilit­at del Tea Party.

La dreta està dividida respecte a la manera d’encarar aquest assumpte. Representa­nts de la dreta més radical i defensora del po-

der blanc, com el radiofonis­ta Rush Limbaugh, han qualificat d’ingenu a Rubio. L’acusen de fiar-se massa d’Obama, el diable per a ells.

“Hi ha molta energia encara al Tea Party i, encara que majoritàri­ament se sentin del partit republicà, ocasionalm­ent poden corregir fins i tot l’establishm­ent republicà, per això volen una veu independen­t”, va afirmar ahir Paul en una entrevista a la cadena CNN.

El senador per Kentucky va precisar, tanmateix, que no competirà amb el seu col·lega de Florida. “Per mi és una resposta extra, que no busca dividir”, va insistir. “No diré que Rubio estigui equivocat –va afegir–, però no sempre coincidim. Hi ha coses a Washington que el Tea Party creu que no s’han arreglat, el país demana cada segon un préstec de 50.000 dòlars”.

Així que posarà l’accent en allò que el seu col·lega passi per alt, o s’excedeixi.

 ?? J. SCOTT APPLEWHITE / AP ?? Marco Rubio
J. SCOTT APPLEWHITE / AP Marco Rubio
 ?? BLOOMBERG ?? Rand Paul
BLOOMBERG Rand Paul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain