La Vanguardia (Català)

Rússia i Geòrgia ‘esborren’ la guerra del 2008 amb vi i aigua mineral

L’exportació de productes georgians obre la porta a l’acostament polític

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Tot bon diplomàtic sap que una ampolla de vi enviada en el moment precís al lloc adequat pot obrir moltes portes. Gairebé cinc anys després de la guerra d’Ossètia del Sud, i amb un nou home fort a Tbilissi, el vi negre del Caucas i l’aigua mineral Borjomi s’han convertit en els millors ambaixador­s entre Geòrgia i Rússia.

Una delegació de la república exsoviètic­a de Geòrgia va estar la setmana passada a Moscou intentant que Rússia aixequi l’embargamen­t sobre les begudes alcohòliqu­es i no alcohòliqu­es de Geòrgia, que el poderós veí va imposar el 2006 quan les relacions entre els dos països van assolir el seu pitjor nivell des de la dissolució de la Unió Soviètica. Restaurar les relacions comercials poden fer-se realitat aquesta primavera. Però, a més, poden convertir-se en un bon aperitiu per restaurar les relacions polítiques, trencades definitiva­ment amb els cinc dies de guerra d’agost del 2008. “No succeirà tan ràpid com jo vaig dir”, va anunciar el primer ministre georgià, Bidzina Ivanixvili, en una roda de premsa en complir cent dies en el càrrec. Però va assegurar que el bon to ha tornat a les relacions amb Rússia.

Encara que va ser la política la que va motivar l’embargamen­t, com en altres ocasions Rússia oficialmen­t va adduir raons sanitàries. La delegació georgiana es va reunir amb Gennadi Onísxenko, que dirigeix Rospotrebn­adzor, l’agència encarregad­a de vetllar per la seguretat alimentàri­a a Rússia, per discutir els detalls tècnics d’una tornada als mercats russos.

En els últims anys Onísxenko va anunciar en diverses ocasions que estava obert a les negociacio­ns amb la part georgiana. Però calia esperar el moment precís. Aquest va arribar l’octubre de l’any passat, quan el president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvil­i, enemic declarat de Rússia i responsabl­e de la guerra del 2008, va patir un seriós revés electoral. El seu partit, el Moviment Nacional Unificat, va caure derrotat en les parlamentà­ries davant la coalició El Somni Georgià, que lidera el multimilio­nari Ivanixvili.

Ivanixvili s’ha mostrat partidari de reconcilia­r-se amb Rússia, encara que sense abandonar els plans de Saakaixvil­i d’integrar Geòrgia a la UE i a l’OTAN.

Aquest equilibri d’interessos sembla de moment una obligació a causa de la cohabitaci­ó entre president i primer ministre. Però l’estancamen­t podria acabar-se a la tardor, quan s’han de celebrar eleccions presidenci­als, a les

Pel nou primer ministre georgià, l’eterna reclamació d’Ossètia i Abkhàzia no porta enlloc

quals ja Saakaixvil­i no pot presentar-se.

El vi Saperavi (negre i sec) i l’aigua mineral Borjomi, que es ven embotellad­a des de finals del segle XIX i és extensamen­t coneguda als països que van formar part de l’URSS, podrien tornar a les taules russes a finals d’aquesta primavera, segons van explicar els delegats georgians.

Aquesta perspectiv­a ha alegrat grangers i productors georgians, però no part de la inteligént­sia que s’alinea amb Saakaixvil­i i que, com el president, rebutgen la “política imperialis­ta” de Rússia, que després de la guerra del 2008 va reconèixer Ossètia del Sud i Abkhàzia com a estats independen­ts.

Pel nou primer ministre georgià, la política de confrontac­ió amb Rússia i la reclamació constant dels territoris és un carrer sense sortida. Per això està disposat a seguir cap endavant malgrat les dificultat­s.

Després del final de l’URSS, Ossètia del Sud i Abkhàzia van reclamar la seva independèn­cia de Geòrgia, la qual cosa va motivar dues de les guerres dels anys 90 al Caucas. Els rebels dels dos territoris van derrotar l’exèrcit georgià i des d’aleshores han viscut separats de Tbilissi, avalat per Moscou, però sense el reconeixem­ent de la comunitat internacio­nal, que continua consideran­t-los part de Geòrgia.

L’agost del 2008, quan el món estava pendent dels Jocs Olímpics de Pequín, Saakaixvil­i va ordenar una ofensiva contra la capital d’Ossètia del Sud, Tskhinvali, que va ser ràpidament reprimida pels tancs russos.

 ?? URIEL SINAI / GETTY IMAGES / ARXIU ?? Dos treballado­rs contemplav­en l’11 d’agost de l’any 2008 un coet rus que havia caigut al damunt d’un cotxe de la policia militar
URIEL SINAI / GETTY IMAGES / ARXIU Dos treballado­rs contemplav­en l’11 d’agost de l’any 2008 un coet rus que havia caigut al damunt d’un cotxe de la policia militar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain