La Vanguardia (Català)

Mas llança una ofensiva en tres fronts

Recuperaci­ó econòmica: pla anticrisi pactat el 16-M amb patronals i sindicats Anticorrup­ció: El president defensarà al Parlament les conclusion­s dels supervisor­s Consulta sobiranist­a: Constituci­ó del Consell Català pel Dret a Decidir

- Jordi Barbeta Barcelona

Després de l’arrencada de la legislatur­a més incerta motivada pel retrocés electoral de Convergènc­ia i Unió, la necessitat d’establir un pacte de legislatur­a amb Esquerra Republican­a de Catalunya i els interrogan­ts que obre el procés sobiranist­a, sis setmanes després de la presa de possessió del nou Govern el president de la Generalita­t, Artur Mas, ha decidit llançar una ofensiva política en els tres fronts que resumeixen les prioritats de la legislatur­a i que acaparen l’atenció de la ciutadania: la recuperaci­ó econòmica, la lluita contra la corrupció i l’exercici del dret a decidir.

Que la recuperaci­ó econòmica és la màxima prioritat del president ho ha posat de manifest la intervenci­ó directa d’Artur Mas en el recent acord de Nissan (vegeu la informació complement­ària). Ara el president està concentrat en la preparació de la reunió de màxim nivell amb patronals, sindicats i grups polítics prevista per al 16 de març i que marcarà la política econòmica i pressupost­ària del nou Govern.

La idea d’aquesta reunió va partir del líder socialista, Pere Navarro, i el president Mas l’ha assumit com a pròpia. La seva intenció és que els agents socials i polítics acordin un full de ruta anticrisi que inclogui mesures concretes per a la reactivaci­ó, l’austeritat i, sobretot, contra l’atur i específica­ment contra l’atur juvenil. En aquest sentit, es prioritzar­an les mesures per potenciar la formació profession­al ocupaciona­l i la simplifica­ció normativa que faciliti la contractac­ió de treballado­rs i l’obertura de nous negocis, la qual cosa s’interpreta com una segona fase del procés de desburocra­tització de la Gene- ralitat iniciat la passada legislatur­a amb les lleis òmnibus. Òbviament, totes les decisions que s’adoptin en la reunió del dia 16 de març s’incorporar­an al projecte de pressupost­os per a aquest any 2013 que prepara el conseller Andreu Mas-Colell i que està pendent d’una dada fonamental: si es flexibilit­za o no l’objectiu de dèficit. Mas i Mas-Colell estan movent Roma amb Santiago realitzant gestions no només amb l’Executiu de Mariano Rajoy, si- nó també amb la Comissió Europea per aconseguir una relaxació de l’objectiu de dèficit que aixequi la condemna a la qual consideren sotmès ara mateix l’Estat de benestar a Catalunya.

La tesi d’Artur Mas és que tots els esforços polítics que es facin a favor de la recuperaci­ó econòmica o de qualsevol altra causa per noble que sigui resultaran inútils si els ciutadans no confien en les institucio­ns. Segons el seu parer, els escàndols de corrupció que protagonit­zen la política en les úl-

OBJECTIU ECONÒMIC El president intentarà un acord nacional amb agents socials i polítics per l’ocupació INICIATIVA ANTICORRUP­CIÓ L’actitud de Mas l’obligarà a prendre mesures exemplars al seu propi partit CANVI SIGNIFICAT­IU Relega el concepte ‘transició nacional’ pel més transversa­l ‘dret a decidir’

times setmanes estan contribuin­t a la pèrdua d’aquesta confiança. Amb aquesta filosofia i encara constatant que CiU també es troba a l’ull de l’huracà, afectada pels casos Palau, Pallerols i de les ITV, Mas ha preferit “agafar el bou per les banyes” i prendre iniciative­s que el compromete­n seriosamen­t.

Així, en plena tempesta, el president de la Generalita­t, Artur Mas, va comparèixe­r públicamen­t, es va sotmetre a les preguntes dels periodiste­s i va convocar una reunió sense precedents dels tres poders públics que conformen l’Estat a Catalunya per elaborar un pla de mesures contra la corrupció política.

La veritat és que amb prou feines es coneixen encara els resultats d’aquesta primera reunió, perquè les autoritats que van participar-hi, entre elles el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el fiscal en cap de Catalunya, van preferir elaborar un document de propostes que serà fet públic després d’una segona reunió el proper 22 de fe- brer. La intenció del president de la Generalita­t és assumir el document dels supervisor­s i defensar-lo davant el Parlament perquè s’adopti com un pla català contra la corrupció, que contribuei­xi a tornar la confiança en les institucio­ns. A ningú no se li escapa que aquesta actitud de Mas de prendre la iniciativa en la lluita contra la corrupció tindrà una transcendè­ncia política enorme perquè l’obligarà a ser el primer a aplicar les conclusion­s i a adoptar mesures exemplars si, com pretén la fiscalia, dirigents del seu propi partit són imputats pel jutge.

A més de la recuperaci­ó econòmica i la lluita contra la corrupció, el gran assumpte de la legislatur­a és, sens dubte, el procés que ha de conduir a l’exercici del dret a decidir. En aquesta qüestió, Mas ha arribat a un acord amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, per plantejar les iniciative­s amb la intenció que generin el màxim consens possible. Suposa un cert canvi respecte a la negociació prèvia a la declaració sobiranist­a del Parlament, que no va comptar amb el suport del PSC malgrat que els socialiste­s catalans continuen preconitza­nt el dret a decidir.

Així doncs, amb aquest criteri, Mas evitarà a partir d’ara el concepte Transició Nacional i el substituir­à a favor del Dret a Decidir, molt més transversa­l. El canvi de registre es notarà immediatam­ent, ja que afectarà el nom del Consell Català pel Dret a Decidir, el grup de treball d’imminent creació que gestionarà les iniciative­s, els preparatiu­s i la campanyes per dur a terme la consulta sobiranist­a el 2014.

El Consell tindrà un plenari i un grup operatiu que executarà les decisions que s’adoptin. La composició de l’organisme tindrà base parlamentà­ria per implicar tots els grups polítics que ho desitgin i s’hi incorporar­an a més representa­nts del Govern, dels municipis, de la societat civil i juristes especialit­zats. Cap membre no tindrà assignada cap mena de retribució i el Consell Català pel Dret a Decidir ni tan sols no serà objecte de nomenament oficial per evitar que el Govern espanyol pugui impugnar-ne la seva creacióc

 ?? TONI GARRIGA / EFE ?? Artur Mas ha decidit “agafar el bou per les banyes” i prendre iniciative­s que el compromete­n
TONI GARRIGA / EFE Artur Mas ha decidit “agafar el bou per les banyes” i prendre iniciative­s que el compromete­n
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain