La Vanguardia (Català)

Els imputats, contra Fabra

Diputats i càrrecs apartats per casos de corrupció planten cara a València

- SALVADOR ENGUIX València

La política d’Alberto Fabra per apartar els acusats de presumpta corrupció de l’Administra­ció i la direcció del PP valencià, i per debilitar l’acció política dels càrrecs electes imputats en les Corts Valenciane­s o en els ajuntament­s, pot passar-li una dura factura interna en un partit contami-

“L’actitud de Rajoy no s’entén i ens està perjudican­t”, diuen fonts pròximes al president valencià

nat per casos com Gürtel, Brugal, Cooperació i fins i tot la variant valenciana del cas Nóos.

Diversos diputats autonòmics imputats per corrupció han mostrat el seu rebuig de la línia seguida per Fabra, i l’acusen directamen­t de no respectar la seva “presumpció d’innocència”. Una situ- ació que s’agreuja per l’actitud del president del Govern, Mariano Rajoy, davant els presumptes casos de corrupció que assetgen membres del seu executiu i de la direcció nacional del PP. “L’actitud de Rajoy no s’entén, i ens està perjudican­t; mentre nosaltres ens mostrem contundent­s, la direcció nacional del PP es mostra feble”, assenyalen fonts pròximes al president valencià.

Alberto Fabra ha decidit ser taxatiu a l’hora d’abordar la corrupció en el PP valencià, conscient que només així pot recompondr­e la imatge d’un partit assetjat pels tribunals. Des que va ocupar el seu lloc de president, després de la dimissió de Francisco Camps, ha separat de la funció pública tots aquells sobre els quals pesava una imputació, des de polítics fins a funcionari­s, en espera de la decisió dels tribunals. També ha aplicat el mateix criteri en la renovació de la direcció del partit a la Comunitat Valenciana.

No ha pogut fer el mateix a les Corts Valenciane­s, on nou diputats autonòmics estan imputats per greus delictes, en entendre, segons el vicepresid­ent José Cís- car, que “el president no pot actuar contra els càrrecs elegits a les urnes”.

Entre els diputats imputats hi ha l’exportaveu i exconselle­r de Cooperació, Rafael Blasco; l’exnúmero dos del PP valencià, Ricardo Costa; l’exconselle­ra de Turisme i expresiden­ta de les Corts, Milagrosa Martínez –per a la qual la Fiscalia demana onze anys de presó en una peça separada del cas Gürtel–; l’exvicesecr­etari del PP valencià, David Serra; la també exconselle­ra, Angelica Such; l’alcaldessa d’Alacant, Sonia Castedo, i l’exalcalde d’aquesta ciutat, Luis Díaz Alperi. Va ser aquest darrer qui en l’última reu- nió del grup parlamenta­ri es va erigir com a portaveu dels imputats exigint “un altre tracte” per part de Fabra. Des d’aleshores, segons fonts del partit, s’ha creat un corrent crític contra el president valencià.

La resposta a aquesta rebel·lió per part de l’equip del president ha estat contundent. El seu vicepresid­ent, José Císcar, ha deixat clar que “la nostra actitud davant la corrupció serà la de la tolerància zero”.

Tanmateix, l’actitud del president Mariano Rajoy davant l’esclat del cas Bárcenas o davant les sospites sobre els regals rebuts per la ministra de Sanitat, Ana Mato, per part de la xarxa Gürtel contrasten amb la fermesa de Fabra. “Rajoy hauria d’entendre que ha de donar exemple tant de cara al partit com de cara a la societat”, afegeixen aquestes fonts.

L’actitud del president Fabra té forts suports al Consell i en un sector del Partit Popular valencià, que valora que els casos de corrupció poden representa­r un preu molt elevat per al PP en les pròximes eleccions. Entre altres raons, perquè cada setmana els tribunals obren noves línies d’investigac­ió que afecten a més militants i càrrecs del partit.

 ?? J.M. CENCILLO / ARXIU ?? Alberto Fabra, el gener de l’any passat a les Corts Valenciane­s
J.M. CENCILLO / ARXIU Alberto Fabra, el gener de l’any passat a les Corts Valenciane­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain