La Vanguardia (Català)

El Govern central tindrà majoria al TC en els plets amb Catalunya

L’executiu s’assegura 7 dels 12 llocs del ple que es renovarà al juny

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Aquesta vegada no hi ha subterfugi­s, recusacion­s ni joc brut sota la taula, com va passar en la llarguíssi­ma etapa de la deliberaci­ó de l’Estatut. En aquesta ocasió es tracta de la simple aplicació de les regles del joc. Però el fet és que el Govern s’assegurarà la majoria en la composició del Tribunal Constituci­onal (TC) abans que aquesta institució hagi de decidir sobre els principals plets pendents contra la Generalita­t o sobre la possible convocatòr­ia d’una consulta popular.

Entre els recursos presentats pel Govern contra la Generalita­t hi figuren l’euro per recepta i les taxes bancària i judicial, les tres ja suspeses. També han estat impugnades les lleis audiovisua­l i d’urbanisme.

El Constituci­onal ha de ser renovat el juny vinent. Quan el relleu s’hagi dut a terme, l’equilibri de forces serà de 7 a 5 a favor del sector conservado­r. Les votacions de les sentències no tenen per què reflectir sempre aquestes proporcion­s, però la procedènci­a de cada magistrat –qui i com se li va proposar– i la seva trajectòri­a profession­al solen marcar després de manera clara les seves posicions al si del TC. Per això mateix al Congrés i al Senat els costa tant de pactar els seus candidats quan els toca el torn d’elegirlos.

En la pròxima renovació, sortiran quatre dels actuals components del Constituci­onal. Són ni més ni menys que el president i el vicepresid­ent, junt amb uns altres dos magistrats. Es tracta d’una renovació clau, encara que només sigui perquè el canvi en la presidènci­a marcarà els propers anys de la vida de la institució encarregad­a de vetllar per la vigència de la Carta Magna.

El torn que s’ha de renovar al TC és el dels dos magistrats que van ser nomenats pel Govern i els dos propo- sats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Els dos primers són Pablo Pérez-Tremps, progressis­ta, i Manuel Aragón, en teoria del mateix sector, encara que ha votat amb el bloc conservado­r en assumptes molt rellevants, com l’esperada sentencia de l’Estatut.

Els dos jutges nomenats a proposta del Consell General del Poder Judicial són, al seu torn, Pascual Sala, actual president del TC, i Ramón Rodríguez

La renovació inclou la presidènci­a del tribunal, per a la qual sona amb força el magistrat Pérez de los Cobos

Arribas, vicepresid­ent de la institució. El primer pertany al sector progressis­ta, i el segon, a l’àmbit conservado­r.

Surten del Constituci­onal, en definitiva, tres magistrats progressis­tes i un de conservado­r. Però quan siguin substituït­s, ja que els equilibris polítics han canviat i ara governa el PP i no el PSOE, com en l’anterior renovació, la proporció s’alterarà i serà directamen­t la inversa a l’actual. És a dir, que entraran en el TC tres magistrats conservado­rs i un de progressis­ta. L’operació resulta del nomenament dels dos jutges que ha de designar directamen­t l’Executiu, presumible­ment conservado­rs, i de l’equilibri d’un progressis­ta i un conservado­r que tradiciona­lment s’ha mantingut en les propostes que ha efectuat el Poder Judicial.

Quant a la presidènci­a, el successor de Pascual Sala estarà probableme­nt entre Francisco Pérez de los Cobos, que sona amb força, i Francisco Hernando. El primer és catedràtic de Dret del Treball i el segon va presidir el Tribunal Suprem (TS) i el Consell General del Poder Judicial durant el mandat de l’expresiden­t José María Aznar (PP). Els dos magistrats conservado­rs pertanyen a la penúltima renovació, i és tradició en el TC que es respecti la preferènci­a d’aquell torn intermedi en l’accés a la presidènci­a.

Amb ells van arribar al Tribunal Constituci­onal Adela Asúa i Luis Ignacio Ortega, que quedaran en la minoria progressis­ta.

 ?? DANI DUCH ?? El Tribunal Constituci­onal ha de ser renovat el proper mes de juny
DANI DUCH El Tribunal Constituci­onal ha de ser renovat el proper mes de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain