La Vanguardia (Català)

La pregunta d’Ónega

- Francesc-Marc Álvaro www.francescma­rcalvaro.cat

Fernando Ónega feia, dimarts passat, una pregunta molt interessan­t: “Això de la corrupció beneficia o perjudica el procés de construcci­ó de l’Estat català?”. El col·lega veterà subratllav­a la contradicc­ió entre Mas i Junqueras a l’hora d’analitzar la qüestió, perquè el primer hi veu un obstacle mentre el segon –pensa Ónega– insinua que en una Catalunya independen­t no hi hauria corrupció. Més enllà del que declarin els dos líders, aquí va la meva resposta.

Vaig escriure el passat dia 31 que “resulta evident que el nou sobiranism­e és també el clam d’unes classes mitjanes que exigeixen regeneraci­ó, transparèn­cia i una nova manera de fer política”. No es pot entendre el protagonis­me del nou sobiranism­e transversa­l català si no es té en compte aquesta demanda d’una democràcia de més qualitat i més participat­iva, en la qual els partits i les institucio­ns es transformi­n en eines més obertes a les demandes i necessitat­s del ciutadà, a la vegada que els càrrecs electes atenen més i millor els electors. La majoria dels qui es declaren independen­tistes vol també una democràcia catalana que eviti els vicis, errors i dèficits de l’actual democràcia espanyola. El pas del catalanism­e polític al sobiranism­e pràctic inclou el discurs de l’aprofundim­ent democràtic que creix a les societats desenvolup­ades. Això no vol dir que tots els sobiranist­es pensin, ingènuamen­t, que un futur Estat català serà automàtica­ment més civilitzat, més just i més rigorós que l’espanyol. El fet no és nou: a començamen­ts del segle XX, el catalanism­e propugnava una Espanya sanejada i moderna, alliberada del caciquisme.

Retorno a la pregunta d’Ónega. La corrupció, en ser present a Catalunya i al conjunt d’Espanya, és un factor que acce-

Arribarà un moment en què Mas haurà de prendre decisions dures dins del seu partit i federació

lera tant com frena el sobiranism­e. L’accelera perquè confirma la necessitat del divorci d'una estructura malalta dins la qual els dos grans partits i els poders fallen escandalos­ament. I el frena perquè les ombres de corrupció també es projecten sobre la principal formació catalana, CiU, i sobre l’altre partit central del país fins ara, el PSC. A més, en ser CiU la força del Govern i la principal dins el bloc sobiranist­a, l’assumpte es complica perquè anima una incerta reconfigur­ació de suports socials. Tal com il·lustren els darrers comicis, ERC es beneficia del desgast de CiU a la vegada que sorgeix una petita formació, la CUP, que vol superar per l’esquerra les “mans netes” dels republican­s. Però no es pot perdre de vista que, a data d’avui, sense Mas ni CiU, el sobiranism­e retornaria a xifres testimonia­ls. Per això arribarà un moment –espero que ben aviat– en què Mas haurà de prendre decisions dures dins del seu partit i federació, perquè algunes rèmores no acabin enfonsant-lo a ell i al seu projecte, que ja no és seu només sinó de molta gent que –per cert– no tolera ni un gram més de porqueria.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain