La Vanguardia (Català)

El llistó dels imputats

-

ELS escàndols per corrupció dominen el panorama polític i ocupen diàriament la narració periodísti­ca de la nostra vida pública. No és estrany que la ciutadania, desconcert­ada per tantes notícies desoladore­s, estigui perdent la confiança en el sistema polític. Els comentaris d’ascensor han deixat de referir-se al temps o a la crisi; amb sorna o amb indignació, amb acidesa desoladora o amb una indignació irreprimid­a, els ciutadans corrents, especialme­nt els joves, els més castigats per la crisi, estan percebent el nostre sistema polític com la reedició ibèrica de la cova d’Alí Babà.

S’escampa la sospita que els comportame­nts irregulars en l’entorn dels partits s’han desenvolup­at en un clima de total impunitat. S’estén entre els ciutadans el desànim general davant l’excés de desimboltu­ra i irresponsa­bilitat amb què, malgrat les greus sospites, els partits fan front a l’aparició de casos de corrupció. S’està generalitz­ant la impressió que és tot el sistema polític el que està infectat; que la corrupció forma part de la cultura política del país i que, per tant, la desafecció ciutadana –la desconfian­ça cap als poders públics– està més que justificad­a. La primera víctima de la corrupció és, per tant, la democràcia.

I és que els casos de corrupció no afecten només els partits polítics. Poc o molt esquitxen totes les institucio­ns. La presidènci­a del poder judicial va quedar mesos enrere tacada per un lamentable cas d’aprofitame­nt privat dels diners públics. Els poders legislatiu i executiu, ja siguin al Parlament i al Govern d’Espanya (cas Bárcenas), amb una ministra a la corda fluixa, o als parlaments i governs autonòmics, el català inclòs, estan condiciona­ts per incomptabl­es sumaris i investigac­ions, alguns de gravíssims, en els quals es parla de xifres milionàrie­s de saquejos sistemàtic­s de l’erari, d’abús de poder i d’informació privilegia­da, de trasllat dels diners robats a comptes a Suïssa, d’ocultació de diners al fisc, de doble comptabili­tat, de cobraments il·legals, d’inflament del preu d’obres públiques, de finançamen­t il·legal. Són els casos Gürtel, Palau, els ERO andalusos, Palma Arena, Campió, etcètera. Els sumaris i les investigac­ions també afecten nombrosos municipis. Per si tot plegat no fos prou, el cas Nóos implica Iñaki Urdangarin, amb la qual cosa fins i tot la monarquia ha quedat afectada. EL pitjor que té aquest moment històric presidit per la sobreabund­ància de casos de corrupció és que, fins i tot quan les denúncies són falses, fins i tot quan els indicis són febles, fins i tot quan les proves són escasses, la societat tendeix a donar-los credibilit­at. L’abús privat de la cosa pública ha arribat tan lluny que la societat espanyola creu sense necessitat de proves en la culpabilit­at dels acusats, mentre que descreu cada vegada més l’honestedat, serietat i bona tasca dels nostres càrrecs públics. Fent-se ressò d’aquest estat d’ànim, no són pocs els correspons­als estrangers a Espanya que han arribat a associar la corrupció espanyola a la dels països més corruptes del planeta. La corrupció preocupa la ciutadania, però també preoupa els nostres aliats a Europa i al món.

Tots aquests casos de corrupció serien desoladors en situació de bonança econòmica, però són tremendame­nt feridors en el context de la crisi econòmica que castiga les classes mitjanes i populars, afecta els serveis bàsics de l’Estat de benestar (sanitat, educació, protecció social) i està condemnant una generació d’universita­ris a l’emigració. La duresa d’una crisi que fa anys que erosiona les vides quotidiane­s d’amplis sectors de la població fa més insuportab­le l’espectacle d’una vida pública infectada per uns depredador­s que, gairebé amb total impunitat, han estat saquejant les arques públiques en plena època de sacrificis, retallades i estretors.

La indignació de la ciutadania converteix el tema de la corrupció en l’oportunita­t única dels salvapàtri­es i els populistes. La nostra democràcia podria entrar en zona de risc si la corrupció s’aliés amb la demagògia. Ens referim a la demagògia política, però també a la demagògia mediàtica. Cal, per tant, afinar el diagnòstic i les solucions per evitar que al mal de la corrupció hi hàgim d’afegir el mal del populisme. En aquest sentit, cal prendre mesures clares i molt contundent­s per evitar que el soroll, els rumors i les falses acusacions es fonguin amb els casos reals i es barregin amb les investigac­ions en curs afavorint un clima irrespirab­le que podria col·lapsar la nostra vida democràtic­a.

SÓN benvingude­s, sens dubte, les mesures que suggeria aquesta setmana la taula institucio­nal que, presidida pel president de la Generalita­t en companyia de la màxima representa­ció de la judicatura i de directors d’oficines de control, va debatre diversos projectes legislatiu­s i judicials que facilitin la neteja del sistema. Apostar per la transparèn­cia i introduir canvis en la legislació electoral servirà sens dubte en el pròxim futur per renovar els nostres viciats mecanismes de representa­ció i control. Però la urgència i la gravetat del moment exigeixen mesures excepciona­ls i ràpides.

Es tracta de preservar el prestigi del nostre sistema democràtic. Es tracta d’afrontar amb responsabi­litat i realisme l’escepticis­me, la desconfian­ça i el ressentime­nt amb què l’opinió ciutadana assisteix a l’esfereïdor espectacle de la corrupció en totes les institucio­ns. El nus de la qüestió, en aquests moments, és quina mena de llistó s’ha d’exigir a les institucio­ns i als partits. Fa uns anys, la condemna judicial significav­a dimissió, si no inhabilita­ció. Després el llistó va pujar i el tall es va afinar: l’obertura d’un procés penal, això és, el banc dels acusats, conduïa a la dimissió. El greu malestar social que hem descrit anteriorme­nt, afegit a l’enveriname­nt de la competició política, sembla que ara desplaça el llistó més amunt: tall en el moment de la imputació, és a dir, en la primera presumpció de delicte per part del jutge d’instrucció. Imputació: figura garantista del procedimen­t penal que concedeix a l’afectat el dret a declarar amb l’assistènci­a d’un advocat. S’ha de posar aquí el tall? Avui, seria fàcil dir que sí. La plaça pública vol escarments. La societat necessita gestos de catarsi. Imputació-dimissió, sí, en els casos de més rellevànci­a. El paradigma no hauria de ser inquisitor­ial. Cal preservar la llibertat dels partits. Que cadascú afronti la seva responsabi­litat, perquè, en darrer terme, hi ha la sanció de les urnes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain