La Vanguardia (Català)

França, de Líbia a Mali

- Pascal Boniface Traducció: J.M. Puig de la Bellacasa

Ha suposat l’operació militar francesa a Mali un gir en el mandat de François Hollande? L’èxit que sembla que mostra l’operació en curs és definitiu i beneficiar­à políticame­nt el president francès?

Els sondejos a la baixa arran de la seva elecció com a president assenyalen un lleuger sobresalt. La intervenci­ó ha tingut l’aprovació de més de dos terços dels francesos, una xifra superior al suport concedit a la intervenci­ó a Líbia el 2011 o a la guerra de Kosovo el 1999. No obstant això, cal ser realista; les eleccions presidenci­als se celebren d’aquí a més de quatre anys i és indubtable que François Hollande serà jutjat pels electors en el terreny econòmic i social.

No es pot negar, de tota manera, que aquesta operació a Mali reforça la seva posició i la de França a nivell internacio­nal.

Se li ha retret el grau d’improvisac­ió. El fet és que l’operació no estava prevista en la mesura que implicava la tramesa d’instructor­s i altres militars europeus per formar les forces armades malianes des de l’actualitat fins a final d’any. L’empenta dels gihadistes ha estat el factor que ha conduït a una operació militar precipitad­a. Però Hollande, al qual es retreia la seva indecisió i lentitud, ha donat proves de fermesa i lideratge. L’operació era arriscada i ha triomfat: sense ella, els gihadistes s’haurien apoderat de Bamako. Algunes opinions al·ludeixen al perill de crear un Afganistan a l’Àfrica occidental. Però això és el que hauria succeït si no hi hagués hagut intervenci­ó. Si els gihadistes haguessin pres el control de Bamako i del conjunt de Mali, hauria estat molt més difícil expulsar-los.

A diferència de la intervenci­ó a Líbia, l’operació a Mali té un suport internacio­nal notable. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha votat en dues ocasions a favor del desplegame­nt de forces en aquest país. Rússia, i en menys mesura la Xina, que bloquegen la votació sobre una intervenci­ó a Síria, s’han expressat de manera positiva sobre la qüestió de Mali. L’argument vàlid en aquest cas es basa, senzillame­nt, en la defensa de la integritat territoria­l i la sobirania, principi sacrosant a Moscou. Des del cop d’Estat militar del mes de març passat i el seu fracàs, no s’han pogut celebrar eleccions; el president interí ha demanat la intervenci­ó de França. D’altra banda, l’alegria amb què els soldats francesos, i posteriorm­ent el 2 de febrer el president François Hollande, van ser rebuts per la població maliana deixa pocs dubtes sobre el suport cap a l’operació. Una operació, així mateix, avalada pels veïns africans de Mali per por d’un contagi de la desestabil­ització. Finalment, i sobretot, Algèria, que ha dubtat molt de temps si acceptava una intervenci­ó en les seves àrees fronterere­s per por de patir les conseqüènc­ies negatives al seu territori i per motius de principi, l’ha acceptat i l’ha avalat. Alger ha comprès que l’arrelament d’un quist gihadista a les seves fronteres no corresponi­a als seus interessos.

Si, d’una banda, les tropes africanes reforcen els soldats francesos, d’altra banda Europa s’acontenta de moment amb un suport que no inclou la participac­ió com a tal. Més que ser problemàti­c en el pla militar, resulta molt més impropi en el pla polític. Europa, una vegada més, mostra les limitacion­s del seu discurs sobre la política europea de seguretat comuna.

Les localitats que des de feia mesos estaven sota la fèrula dels gihadistes han estat alliberade­s amb gran alegria de la població civil terroritza­da i maltractad­a. Els gihadistes s’han refugiat a les zones muntanyose­s, d’on serà més difícil fer-los fora. Cal evitar tant sí com no que recuperin el control de les localitats del nord de Mali. Això implica el mantenimen­t d’una presència militar francesa terra africana fins que l’exèrcit malià pugui ser operatiu.

És necessari, sobretot, que aquest èxit militar vagi seguit d’un èxit polític. Cal diferencia­r la intervenci­ó líbia de la de Mali. A Líbia no es va preveure “l’endemà” quan van enderrocar Gaddafi. La caiguda del tirà, per afortunada que fos, no ha desembocat en una estabilitz­ació del país, sinó que, més aviat, ha conduït a la desestabil­ització del país i la de Mali. A Mali, els francesos pensen en l’endemà. Aquesta victòria militar seria estèril si no anava seguida d’una solució política. Si es vol evitar que tornin els gihadistes, cal formar necessària­ment un exèrcit malià però, sobretot, arbitrar una solució política de la qüestió tuareg. Cal evitar que actes de revenja per part de l’exèrcit malià provoquin un rebuig de les tropes alliberado­res, que, com en altres àrees, es convertiri­en en tropes d’ocupació.

 ?? OSCAR ASTROMUJOF­F ??
OSCAR ASTROMUJOF­F

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain