La Vanguardia (Català)

Correcció i ciclisme

-

Barcelona és plena de gent políticame­nt correcta, a qui freqüentme­nt podem acusar de comportame­nts com els denunciats per Anthony Browne al seu llibre Ridículame­nt correcte. Moltes d’aquestes persones no són altra cosa que progres de catecisme, que van pel món amb quatre idees fixes, sense introduir-hi matisos, idees que sovint esgrimei- xen de forma autoritàri­a contra els qui no tenim les coses tan clares.

Dins d’aquest col·lectiu és fàcil trobar-hi ciclistes que transiten per voreres de poca amplada i passeigs reservats als vianants. Es tracta d’ecologiste­s de caricatura que ridiculitz­en amb el seu comportame­nt incívic el molt respectabl­e i gens frívol moviment ecologista integrat per gent més formada, rigorosa i responsabl­e.

Molts d’aquests ecologiste­s no tenen inconvenie­nt a beneficiar­se d’un servei col·lectiu de bicicletes que els permet baixar còmodament pels carrers costeruts de Barcelona, però que deixa l’esforç de pujar les bicicletes al seu punt d’origen a vehicles motoritzat­s, moguts –ai!– per energia obtinguda del petroli. Són ecologiste­s mentre la bicicleta baixa, però no quan és pujada pel vehicle motoritzat. “Así cualquiera”.

El servei –gens barat– rebut per aquests ecologiste­s és pagat no tan sols per ells, sinó també per la resta de contribuen­ts.

Per què tants holandesos van en bicicleta? La resposta és fàcil: Perquè les seves ciutats són molt planes.

ELADI SAURA

Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain