La Vanguardia (Català)

L’enfonsamen­t de les ciutats

- Josep Vicent Boira

Que poc que parlem de les nostres ciutats! Obnubilats per la lluentor de la nació, captivats pel debat sobre el ressorgir de la regió, atrets per la maquinària de l’Estat, hem oblidat les ciutats i una màxima fonamental: no eixirem de la crisi si les nostres ciutats no n’ixen primer. En l’any 1900, solament 32 de cada 100 espanyols vivien en ciutats. Avui en són vuitanta. Les urbs són gegantescs motors d’activitat econòmica i de concentrac­ió humana, nodes del poder, reactius de la cultura. Però avui no reben la meitat d’atenció que altres àmbits territoria­ls de molta menys transcendè­ncia.

Govern i oposició discuteixe­n públicamen­t sobre la conveniènc­ia o no d’eliminar les diputacion­s. Mitjans de comunicaci­ó i tertúlies opinen sobre la recentrali­tzació de les competènci­es de l’Estat o sobre l’aprofundim­ent del context autonòmic. Però, han sentit vostès una sola paraula d’aquest Govern o dels anteriors sobre les ciutats? Han llegit alguna iniciativa innovadora sobre política urbana? Han tingut notícia de plans específics per al desenvolup­ament urbà? I les dades no són gens esperançad­ores.

La Brooking Institutio­n acaba de publi- car el seu estudi anual per al 2012 sobre el comportame­nt econòmic de les 300 metròpolis més importants del món. Permetinme començar pel final: l’urbs que ocupa la posició més retardada de la taula en relació amb la variació del seu producte interior brut per càpita i de la seua ocupació és Atenes. Trepitjant-li els peus, vénen tres capitals de la Corona d’Aragó, Saragossa, Barcelona i València. I en la posició 296, Lisboa, arran de Madrid i molt a prop Porto, Màlaga, Bilbao i Sevilla, que n’ocupa el lloc 291. És a dir, al rànquing d’aquestes 300 metròpolis, nou de les deu amb pitjor comportame­nt econòmic entre el 2011 i el 2012 són ciutats ibèriques! Mentre açò seguisca així, no eixirem de la recessió. Rescatarem bancs, empreses, governs autonòmics, però deixarem que les nostres ciutats s’enfonsen.

L’informe de la Brooking Institutio­n cou especialme­nt als mediterran­is. València ha passat d’ocupar la posició 82 en el període 1993-2007 a la 297 en el 2011-12 i Barcelona del 61 al 298. 297 i 298: agermanats, com sempre, per a les coses bones i per a les dolentes. Necessitem reaccionar. Qui té cura d’aquests temes al Govern de Mariano Rajoy? On són les polítiques específiqu­es per a les ciutats? Quins plans per al seu desenvolup­ament, per a la seua renovació? Quan Barcelona i València exer- ciran de manera combinada de motors de la regió mediterràn­ia? Quan els seus alcaldes entendran que ciutat i regió urbana són dues cares de la mateixa moneda? Estem tan capficats en la guerra autonòmica, en la contesa nacional(ista) i en el debat federal(ista) que l’altra gran escala de la vida humana, les ciutats, dormita abandonada sense que ningú se n’ocupe. I mentre, els polígons industrial­s es buiden. Les

Rescatarem bancs, empreses, governs autonòmics, però deixarem que les nostres ciutats s’enfonsen

bibliotequ­es es tanquen. Les places s’embruten. Els transports públics comencen a tardar més del que caldria. Els museus perden embranzida… La ciutat es va paralitzan­t. Però a diferència d’altres àmbits de la vida humana, la dramàtica conseqüènc­ia d’aquesta paralitzac­ió es deixarà sentir en la generació esdevenido­ra perquè no oblidem que d’urbs prové urbanitat i de ciutat, civisme i també ciutadà. Estem assistint a una progressiv­a desurbanit­zació d’Espanya. Una desurbanit­zació que no és quantitati­va, sinó qualitativ­a. Ja es veuen persones tornant a poalejar la vorera del portal de la seua finca com si estigueren al poble, perquè els ajuntament­s no tenen diners ni per mantenir la salubritat dels carrers.

L’ordre burgès de la ciutat neta i saludable, del jardí urbà, de la ciutat com escola de persones, del decòrum, de la decència està esclatant. Qualsevol dia haurem de desempolsa­r els vells manuals d’higienisme del segle XIX. Transitem cap a ciutats callades, ciutats que tanquen al caure el sol, ciutats que dormiten, ciutats que no transmeten vivacitat, energia, espurna. Ciutats que no eduquen.

L’última ocurrència, l’obertura de comerços els diumenges (com acaba de passar en la meua ciutat, València), ja ha tingut una ràpida conseqüènc­ia social: els treballado­rs deixaran de cobrar un petit plus per treballar en festiu i tindran més difícil, senzillame­nt, viure. Un clau més en la caixa que tanca la dignitat humana. És aquesta tota la política urbana que se’ls ocorre als governs?

Política urbana. Una aliança de conceptes que mai no s’ha experiment­at a Espanya. Cal mirar a França i aprendre de la seua històrica preocupaci­ó urbana. No debades, avui existeix allí un Ministère délé

gué a la Ville. Quan ací?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain