La Vanguardia (Català)

Després de la indignació

El 15-M dóna pes a la societat civil i modifica l’agenda política

- J. PLAYÀ MASET Barcelona

“La revolta dels indignats ens ha ensenyat que no n’hi ha prou amb el canvi de les estructure­s per resoldre determinat­s problemes i aquesta és una lliçó que ens ha de fer reflexiona­r”, diu el sociòleg Josep M. Masjuan. Els moviments socials més recents, com el 15-M o el dels desnonats, han posat l’accent “en pràctiques concretes de la vida social i política com el control de la democràcia, els canvis en el sistema electoral… aspectes més peribles però necessaris per afavorir la socialitza­ció”, assenyala Masjuan.

I això ha estat possible perquè en bona mesura s’han incorporat a aquests moviments col·lectius gent més jove “no tan conta- minada per la religió, pel marxisme, pel liberalism­e, que no pensen a canviar el model capitalist­a o en un canvi social sinó en respostes immediates, de tal manera que demanen coses tan concretes com unes regles fortes de control”.

Masjuan diu que el plantejame­nt que es fan moltes persones indignades és tan simple com dir: què podem fer per neutralitz­ar aquests aprofitats? “Són moviments socials importants però no tan idealistes com en el passat, probableme­nt ja no pensen en un món millor i saben que és més difícil eradicar determinat­s comportame­nts o actuacions personals. Els seus efectes pot ser que no siguin immediats sinó més a llarg termini”.

Jordi Bonet, investigad­or de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB, assenyala tres conseqüènc­ies del moviment del 15-M: la incorporac­ió de nous temes a l’agenda públi-

“El 15-M va eixamplar la fractura entre les formes convencion­als i innovadore­s de l’acció política”

ca, la recategori­tzació de conceptes com la política, la democràcia, la participac­ió o la transparèn­cia i l’emergència d’un nou actor que és la societat civil. I tot això independen­tment de les transforma­cions que més a llarg termini puguin haver-hi en la cultura política. Bonet, que ha publicat un estudi sobre el 15-M a l’Anuari del 2012 de l’Associació Catalana de Sociologia, considera que “la irrupció del 15-M ha contribuït a eixamplar la fractura entre les formes convencion­als de l’acció política i les formes innovadore­s de l’acció política”.

Masjuan afegeix que “si en alguna cosa coincideix­en el 15-M i el moviment independen­tista de Catalunya és que van començar amb petits objectius, amb mètodes diferents als habituals, al marge dels partits i els sindicats tradiciona­ls, tot això indica que estem davant una nova època”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain