La Vanguardia (Català)

Riallada: ‘hahaha’

- LLETRA PETITA Magí Camps

No fa gaires decennis, semblava que la imatge i el món audiovisua­l s’ho havien de menjar tot, mentre que l’escriptura vivia en un declivi permanent i perdia atractiu i modernitat. Però les coses no són blanques o negres. Avui la lletra impresa torna a ser el pilar fonamental de la comunicaci­ó humana. I quan dic impresa ja no em puc referir només a la tinta sobre paper, sinó també a la pantalla de qualsevol giny que ens permeti llegir.

La dimensió que ha adquirit aquesta via de lectura i escriptura no havia existit mai fins ara. De fet, moltíssime­s persones que escrivien ben poca cosa al cap del dia, avui es veuen abocades a fer anar tota mena d’aparells d’escriptura per comunicar-se. El cerimonial de la carta manuscrita, amb tota la pompa i circumstàn­cia, és avui un viatge amb autobús, una estona d’espera en un semàfor o un moment esgarrapat a la feina.

Va bé de saber, doncs, que “un simple ha equivaldri­a a un riure sardònic o irònic que no denota alegria; un

haha, a un riure sincer; i un hahaha, a una rialla”. Així ho explica Xosé Castro, un dels quaranta profession­als vinculats a la llengua, al periodisme i al món digital que han participat en el llibre Escribir en internet. Guía para los nuevos medios y las redes sociales (Galaxia Gutenberg / Círculo de Lectores). Amb la publicació d’aquest manual, la Fundéu BBVA ofereix eines per profession­alitzar-se a l’hora d’escriure en els mitjans digitals però, també, en les xarxes socials. És per això que la guia –coordinada pel periodista Mario Tascón i Per triomfar a la xarxa cal ser curós i educat, com recomana la guia d’internet de la Fundéu beneïda per la RAE– es divideix entre els usos socials i els usos profession­als que ofereix la xarxa.

És fonamental adquirir hàbits i tècniques d’escriptura per treure el màxim profit de la comunicaci­ó a internet, i alhora uns mínims de correcció i educació. Amb el mòbil no només contestem un WhatsApp o un SMS (missatges que hauran desaparegu­t abans no ens posem d’acord sobre com hem d’escriure les sigles), ara també el fem servir per respondre correus profession­als o, si més no, més formals, que no admeten el grau d’informalit­at ortogràfic­a del xat, tolerat fins i tot pels experts.

Pel que fa a Twitter, a mig camí de la informalit­at del xat i la formalitat d’un blog, la guia recomana respectar l’ortografia i construir frases que pugui entendre un públic ampli, més enllà del cercle d’amistats. Com que els tuiters estan exposats a la llum pública, una falta pot provocar que l’autor acabi “sotmès a l’escarni a la plaça digital de les xarxes socials”, com remarca Tascón. Recorden el

buestra d’Alejandro Sanz?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain