La Vanguardia (Català)

L’hora dels ‘hostels’

Els albergs de disseny i de cadenes internacio­nals proliferen als carrers de Barcelona L’auge ha incrementa­t els establimen­ts il·legals; el sector ja ha presentat 100 denúncies

- ANTÒNIA JUSTÍCIA / SILVIA ANGULO Barcelona

La diferència entre hotel i hostel és la s de socialitza­ció. Això diu la presentaci­ó de molts albergs de nova generació que durant els últims dos anys han proliferat als carrers de Barcelona. Un negoci florent que, a diferència de la privacitat dels hotels, manté la filosofia de compartir habitacion­s, espais i experiènci­es a preus molt econòmics però amb grans dosis de modernitat i disseny. Un tipus d’allotjamen­t que fa tot just cinc anys no tenia lloc a Barcelona i que ara, a causa de la caiguda d’altres usos immobiliar­is com el residencia­l i d’oficines, són una sortida atractiva per a inversors locals i internacio­nals. El filó també ha fet florir hostels que operen de forma il·legal i que estan posant en perill un sector que amb prou feines començava a despuntar a la capital catalana. Es calcula que per cada un de legal n’hi ha dos d’il·legals.

El màxim creixement d’albergs es va produir entre el 2011 i el 2012, quan es va autoritzar la creació de 21 hostels nous que van fer créixer l’oferta de 3.435 places a 5.133, segons dades del Consell Comarcal del Barcelonès (l’ens que controla aquest tipus d’allotjamen­t junt amb les cases de colònies per delegació de la di- recció general de Joventut).

Actualment hi ha una oferta legal a la ciutat de 54 hostels, encara que hi ha en potència l’obertura d’alguns de grans dimensions que incrementa­ran l’oferta amb més de mil cent places noves, com el que la firma internacio­nal Generator, amb establimen­ts a Londres, Berlín, Dublín o Venècia, obrirà a principis de març al carrer Còrsega. La cadena, amb una llarga tradició a Europa, obrirà el que serà el seu primer hostel a Espanya i també el de més capacitat de Barcelona (646 llits), a més de 40 habitacion­s dobles d’hotel, situades en tres plantes. El director, Enrique Portales, explica que el futur hostel pretén lligar la programaci­ó cultural que es desenvolup­i a la ciutat amb l’activitat del mateix alberg. “Oferir, a més d’un allotjamen­t, un espai on es pugui compartir les activitats i la cultura de la capital catalana”, apunta. Per això, s’ha selecciona­t de manera acurada el personal i també l’espai de les 114 habitacion­s i zones comunes. L’alberg es troba en un antic edifici d’oficines que s’ha rehabilita­t.

Aquesta preocupaci­ó pel disseny també és present al hostel Sant Christophe­r Barcelona, igualment d’una cadena internacio­nal. Un portaveu d’aquest establimen­t explica que cada habitació –amb llits que disposen de cortines– està decorada per un dissenyado­r català per oferir un ambient barceloní. En aquest sentit, apunta que el bar Belushi’s és el principal punt de trobada dels clients que s’hi allotgen.

“Moltes de les operacions de grans edificis que s’han dut a terme vénen d’abans de la crisi i en cap moment no es van plantejar pensant en aquest ús. Es van fer a partir de projectes residencia­ls i fins i tot hotels de categoria, de 4 o 5 estrelles. Si no hagués estat per la crisi, hauria estat més difícil que els hostels haguessin tingut cabuda a Barcelona, i menys en llocs tan cèntrics”, asseguren Joan Gallardo i Roger Serrallong­a, responsabl­es de la consultora Bric Global.

De fet, l’entrada al mercat de les firmes Generator i St. Christophe­r’s, dues de les marques més reconegude­s del segment a Europa, ha animat la incursió al sector d’alguns inversors locals interessan­ts en aquest tipus de negoci. “Es tracta principalm­ent d’hotelers de tota la vida que volen diversific­ar el seu negoci i es plantegen entrar al sector perquè, tot i que juguen amb preus molt econòmics, és un negoci rendible. També hi ha el perfil del promotor local i family offices que no tenen res a veure amb el sector turístic i que es planteja entrar com a alternativ­a a altres usos en hores baixes”, afegeixen.

I és que el concepte de hostel no té gaire res a veure amb la tradiciona­l definició d’allotjamen­t per a joves poc exigents que molts poden tenir en ment quan es parla d’aquest tipus d’establimen­t. “Hem esborrat la imatge de les habitacion­s de 25 llits i atrotinade­s. Es tendeix a habitaci-

ANY DE CREIXEMENT Entre el 2011 i el 2012 gairebé es va duplicar l’oferta de nous albergs a la ciutat PROMOTORS Inversors de tradició hotelera i cadenes estrangere­s, els interessat­s DOS PER UN El sector calcula que per cada ‘hostel’ legal n’hi ha almenys dos d’il·legals

ons més petites, més cuidades. Es prioritza la imatge i la localitzac­ió però sense oblidar la filosofia de compartir. Per això, per exemple, el wi-fi és de franc a les zones comunes. Perquè ningú no es quedi a l’habitació”, explica Gerard Belenes, director de màrqueting d’Equity Point Hostels, una cadena de capital català que disposa de tres hostels a la ciutat de Barcelona i sis més que estan repartits pel món, l’últim dels quals a Nova York.

Igual com ha passat amb els apartament­s turístics, a l’empara del negoci dels hostels ha sorgit un volum d’oferta que es ven sota el mateix concepte però que opera de forma il·legal. Acatur, l’associació catalana del sector, que es va crear l’estiu de l’any passat per lluitar contra l’intrusisme, ja ha denunciat 77 negocis a Barcelona i està a punt de presentar 30 denúncies més. Ciutat Vella, sobretot el Raval, i des de fa uns mesos també l’Eixample, són els districtes on està proliferan­t més aquesta oferta no registrada. L’associació calcula que per cada plaça legal n’hi ha dues d’il·legals.

“La majoria de casos no són empreses les que hi ha al darrere. Es tracta més aviat de grups de socis o particular­s que tenen un immoble o diversos pisos i decideixen embarcar-se en aquest tipus de negoci. Altres casos que hem trobat són pisos que s’acullen a la figura de pensió, que no poden tenir més de 20 places més o menys, i que en la realitat estan posant 50 o 60 lliteres convertint les habitacion­s gairebé en pisos pastera”, explica Carles Gras, president d’Acatur.

Malgrat que els preus als albergs se n’han ressentit –fins a finals de l’any passat no van començar a caure i ara es pot trobar llit per menys de 9 euros la nit–, el hostel es continua veient com un negoci rendible. “Ja ho era, però ara és molt més atractiu per la caiguda dels altres usos com les residèncie­s o les oficines.

De fet, Barcelona encara té capacitat de creixement de categories ajustades, com per exemple d’hotels d’una i dues estrelles, si ens atenim a les darreres dades que va fer públiques el consorci Turisme de Barcelona: només el 9% de les places i les habitacion­s declarades a la ciutat correspone­n a aquesta segmentaci­ó”, apunta Joan Gallardo.

Una visió que no comparteix el sector. Molts dels seus empresaris consideren que l’alberg com a alternativ­a de negoci va deixar de ser rendible ara fa un any.

“Que hi hagi competènci­a està bé, però en igualtat de condicions. Els preus han caigut en picat i nosaltres hem de complir amb tots els impostos i requisits, mentre que ells, no”, es lamenta Gras. Molts creuen que a la capital catalana s’ha instal·lat un laissez faire en matèria d’allotjamen­ts turístics que només s’acabarà si es tanquen negocis il·legals per donar exemple.

A més, la singularit­at de la figura d’alberg complica el problema de la lluita contra els il·legals. Es tracta d’establimen­ts regulats a través de la Direcció General de Joventut de la Generalita­t i el control dels quals està delegat als consells comarcals. Una cosa que té sentit en zones rurals, on els escolars i grups d’estudiants catalans són els principals clients, però que es posa en dubte a Barcelona, on els albergs són pràcticame­nt allotjamen­ts d’ús turístic i on al Consell Comarcal del Barcelonès li resulta difícil actuar per falta de recursos.

De fet, davant del contingent de denúncies presentade­s per Acatur, només ha obert uns sis expedients a establimen­ts per excés d’ocupació i sis o set més per no complir algun dels requisits imposats als albergs. La resta de denúncies, més de mig centenar, les ha traslladat a l’Ajuntament de Barcelona perquè comprovi si disposen de permís d’activitat i, en el seu defecte, procedeixi al tancament. I de moment no se n’ha produït cap.

Fonts de Turisme de la Generalita­t asseguren que s’està treballant en el tema, però el sector dels albergs urbans se senten desemparat­s per aquest organisme ja que només els tenen en compte a l’hora de recaptar la taxa turística i no per a d’altres accions que els puguin ajudar. “Els nostres problemes no són els seus perquè no som allotjamen­ts turístics, però paguem la mateixa taxa que un hotel de tres estrelles, 0,75 euros per persona. De fet paguem més, perquè en els mateixos metres quadrats un hotel allotja dues o tres persones i nosaltres sis o vuit, així que la contribuci­ó és desproporc­ionada”, critiquen membres d’Acatur.

 ?? ANA JIMENEZ ?? La filosofia que impera és la socialitza­ció, que domina als espais comuns com el menjador
ANA JIMENEZ La filosofia que impera és la socialitza­ció, que domina als espais comuns com el menjador
 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Consell Comarcal del Barcelonès
LA VANGUARDIA FONT: Consell Comarcal del Barcelonès
 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Frescor i joventut. La màgia de hostels com aquest de la Sagrada Família de la cadena Sant Jordi és no perdre mai l’esperit i la frescor de la joventut
ANA JIMÉNEZ Frescor i joventut. La màgia de hostels com aquest de la Sagrada Família de la cadena Sant Jordi és no perdre mai l’esperit i la frescor de la joventut
 ?? ÀLEX GARCIA ?? La cadena catalana Equity Point va obrir el 2006 el modern alberg que té al passeig de Gràcia
ÀLEX GARCIA La cadena catalana Equity Point va obrir el 2006 el modern alberg que té al passeig de Gràcia
 ?? GENERATOR ?? Imatge virtual del disseny de la recepció del hostel que Generator obrirà al març a Barcelona
GENERATOR Imatge virtual del disseny de la recepció del hostel que Generator obrirà al març a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain