La Vanguardia (Català)

Judici per la tercera pista del Prat

La causa s’ha fixat per al setembre

- RAÚL MONTILLA Gavà

Finalment sí que hi haurà judici i serà al setembre. Qui va ser president d’Aena, Manuel Azuaga, s’haurà d’asseure al banc dels acusats per un delicte de caràcter ecològic per haver posat en marxa la tercera pista de l’aeroport de Barcelona sense prou garanties. Els veïns han aconseguit que Azuaga s’assegui al banc dels acusats, però que també ho faci l’exdirector de Qualitat Ambiental del Ministeri de Medi Ambient, Jaime Alejandre, i l’exdirector d’Aviació Civil del Ministeri de Foment, Manuel Bautista. La llista dels acusats la tanquen dos responsabl­es de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona: Francisco Gutiérrez Fernández i Francesc Xavier Montoro.

Segons les diligèncie­s judicials, a què va tenir ahir accés La Vanguardia, els cinc acusats seran interrogat­s els dies 16 i 17 de setembre per la titular del jutjat penal número 6 de Barcelona. Fins al dia 30 passaran davant la magistrada nombrosos testimonis; entre aquests, més d’una desena de pèrits d’una part i de l’altra, amb l’objectiu d’aclarir si la flamant tercera pista que es va inaugurar fa més de vuit anys va ser un nyap.

El judici és el desenllaç d’un llarg procés que es va originar per una querella criminal contra Azuaga i els altres acusats que van interposar els veïns l’any 2005, mesos després que entrés en funcioname­nt la tercera pista. Darrere de la denúncia hi ha l’Associació de Veïns de Gavà Mar, la de Platja de Gavà, així com la Plataforma Contra el Soroll i la Contaminac­ió Química dels Avions de Castelldef­els.

Segons fonts judicials, Azuaga i els altres acusats s’enfronten a una petició de presó d’entre dos i tres anys en un judici que serà el primer que se celebri a Espanya contra un aeroport per contaminac­ió acústica, tot i que la Fiscalia, això sí, ja ha demanat de sobreseure el cas. En la seva argumentac­ió es fa referència a la realitzaci­ó, per part de Foment, d’unes obres de millora dos anys després de l’estrena de la nova plataforma de l’aeròdrom del Prat, que va permetre modificar el rol de les pistes i reduir les molèsties, especialme­nt a la zona de Gavà Mar. Les obres, que no s’havien previst inicialmen­t, van crear un by pass entre la pista principal i la tercera, i van modificar lleument l’operativit­at de l’aeroport.

Amb aquests canvis, la Fiscalia gairebé dóna per tancat el tema. Malgrat tot, per als veïns són precisamen­t les obres una prova més de l’incomplime­nt per part de Foment de la normativ, ja que no va buscar minimitzar la contaminac­ió acústica, almenys des del principi. És a dir, la tercera pista es va fer malament i es va voler posar en marxa sense prou garanties que, a posteriori, es van haver de plantejar.

I quin és l’estat de la qüestió ara mateix? Més de vuit anys després de l’entrada en funcioname­nt de la pista, tot i que la situació ha millorat, persisteix­en les molèsties, especialme­nt a la franja marítima de Castelldef­els. De fet, en aquesta població, una entitat formada per totes les associacio­ns de veïns del municipi, el gremi d’hostaleria i la xarxa comercial empresaria­l i

Els acusats s’enfronten a una petició de presó d’entre dos i tres anys per un delicte ambiental

comercial de la ciutat –Preservem Castelldef­els– continua demanant, conjuntame­nt amb el Consistori, solucions definitive­s per eliminar els sorolls. I, al mateix temps, proposa la solució: fer una nova tercera pista amb una plataforma més llarga: 3.450 metres de longitud en lloc dels 2.660 actuals, i situar-la una mica més al nord, uns dotze graus, de manera que sigui obliqua a la pista principal. Així, segons els veïns i el Consistori s’acabarien els sorolls i es podria garantir també el creixement del trànsit sense molèsties.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Una de les protestes que es van fer a l’interior de l’aeroport, el març del 2005, contra el soroll de la pista
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Una de les protestes que es van fer a l’interior de l’aeroport, el març del 2005, contra el soroll de la pista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain