La Vanguardia (Català)

Els ‘bed and breakfast’, una altra porta per a l’intrusisme

La xarxa s’ha omplert de desenes d’ofertes de propietari­s que ofereixen llit i esmorzar als pisos on viuen

- A. JUSTÍCIA / S. ANGULO Barcelona

“Us podeu quedar en una de les boniques suites de la nostra renovada casa situada en un vell edifici històric de l’Eixample, on vivim amb els nostres tres gossos. Quan us lleveu, podreu gaudir de l’esmorzar i decidir si opteu per la llar tranquil·la per relaxar-vos, o si preferiu descobrir els llocs més emblemàtic­s de la ciutat, a un sol un pas de distància”.

Aquest és només un exemple dels múltiples reclams que utilitzen els bed and breakfast a l’hora d’anunciar-se als principals portals de reserves turístique­s d’internet, on s’ofereixen habitacion­s, majoritàri­ament amb dissenys molt cuidats i de qualitat, a preus molt competitiu­s, que oscil·len entre els 25 i els 120 euros.

I ja no es tracta d’una pensió, un hostal o ni tan sols un apartament turístic legal o il·legal, sinó d’una casa particular on compartir escenari amb els propietari­s i on els gossos, segons aquesta publicitat, també són part de l’atractiu de l’oferta que s’ofereix als visitants, una modalitat d’allotjamen­t molt habitual en altres països.

Una denominaci­ó comercial que, com en el cas dels hostels, fa un parell d’anys va començar a irrompre amb força a Barcelona amb propostes molt interessan­ts i de qualitat però també amb l’aspecte negatiu d’haverse convertit en una altra porta oberta a l’intrusisme, segons re- coneix el mateix sector turístic.

En tractar-se només d’una manera de comerciali­tzar un producte, no d’una figura d’allotjamen­t amb norma pròpia, el límit de qui pot i qui no pot ser un B&B és més complicat, reconeixen fins i tot fonts oficials de la Generalita­t, conscients del fenòmen.

Un hostal o una pensió poden ser també un bed and breakfast. De fet, a les àrees urbanes i algunes zones de costa, petits establimen­ts de tipus familiar estan explotant aquesta modalitat. Però els B&B en cases particular­s no són legals a Catalunya

A Catalunya no són legals els ‘B&B’ en habitatges particular­s fora de l’àmbit rural

excepte a les zones rurals, on conviure amb el propietari és un estímul a la comerciali­tzació del producte.

Així ho assenyalen fonts oficials de Turisme de la Generalita­t, on amb prou feines han començat a posar ordre al tema dels pisos turístics quan ja li han començat a sortir altres fronts. El sector hoteler, un dels més regulats i amb més control, va anunciar fa poc la seva intenció de denunciar els establi- ments que ofereixen serveis a la ciutat sense disposar de cap tipus de llicència.

Una advertènci­a que va llançar fa tot just un mes el Gremi d’Hotels de Barcelona junt amb l’Associació Catalana d’Albergs Turístics (Acatur), entitats que van assegurar que l’oferta d’allotjamen­t turístic il·legal ha augmentat la seva presència a Barcelona de manera desmesurad­a en els últims anys.

 ?? LA VANGUARDIA ?? Un dels principals webs de comerciali­tzació dels B&B
LA VANGUARDIA Un dels principals webs de comerciali­tzació dels B&B

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain