La Vanguardia (Català)

Hallyday: “Jo acuso”

De nou supervende­s, l’ídol francès presenta la seva biografia

- ÓSCAR CABALLERO París Servei especial

Va poder escapar-se de l’assetjamen­t sexual d’Edith Piaf, es va drogar amb Depardieu, als 50 anys va dir per primera vegada mama. Més fort: “Vaig morir, no em va agradar, per això he tornat”. Jean-Philippe Smet, després Johnny Hallyday (les dues y?: “Un error de la meva primera casa de discos”), després Johnny, ídol absolut de francesos, sense distinció de sexe, edat o classe.

Un fenomen contradict­ori: el rock dels 1960 com a referència, però àmbit comercial reduït a països de llengua francesa. I a un cementiri de morts vivents, com Jimmy Hendrix, a qui va portar de teloner i va allotjar a casa seva (“dormia abraçat a la seva guitarra perquè aquesta no passés fred”), que li permet considerar-se, avui, un superviven­t. “Qui queda? Mike Jagger, Keith Richards, Paul McCartney i jo”.

A la gent pròxima, el seu respecte. Per als altres, càrregues en profundita­t a Dans mes yeux (Plon, 206 pàgs., 16,90 euros), flamant autobiogra­fia oficial, 90.000 exemplars d’entrada.

Oblidat pels seus pares a casa d’una tia, va créixer entre bastidors: les seves cosines ballaven. Per això, en paraules de la novel·lista i autora teatral Amanda Sthers, exdona d’un altre ídol, Patrick Bruel, i ploma de la seva autobiogra­fia, “el meu únic objectiu va ser omplir aquest buit que hi ha en el centre de cada escenari”. Fora, la vida, amb el seu rosari de drogues, desintoxic­acions, suïcidis. I fins a un coma induït, a Los Angeles, el 2009, que va suscitar la reacció angoixada del mateix president de França, Nicolas Sarkozy.

Mort i resurrec- ció exigeix el mite: el Midem, aquesta missa concelebra­da de la indústria musical, el va destacar a finals de gener; el seu disc de la tardor, L’attente (en total, ha gravat més de mil temes, venuts en uns 70 milions de discos), va sobrepassa­r ja el mig milió de còpies. I el megaconcer­t amb què celebrarà el 15 de juny els seus 70 anys va esgotar el paper.

Actualment, en ple rodatge amb Lelouch, es descobreix pri

mus inter pares, el 2012: 7,6 milions d’euros de guanys, 65 concerts des d’abril i 650.000 espectador­s des de la seva reaparició. I en els concerts acústics, seguretat garantida: l’acompanya la Régie Orchestre, dirigida per Anne Gravoin, violinista i parella de Manuel Valls, ministre d’Interior.

Si Hallyday recorda amb tendresa la protecció d’Aznavour (“hauria volgut ser el meu pare i a mi m’hauria encantat que ho fos”), és més dur en evocar la gelosia de Claude François (“treballava més que jo, amb pitjor resultat; volia lligar-se les meves noies, però havia de conformar-se amb les meves ex”), la defecció de Michel Sardou (“tant fer de vell reaccionar­i, ha acabat per ser-ho”), la inestabili­tat d’Adeline Blondieau –la seva esposa entre 1990 i 1994: “Una serp, que

A les memòries recollides per la novel·lista Amanda Sthers, el cantant parla sense embuts

em posava banyes amb mamarratxo­s de Saint-Tropez”).

Fins i tot, la felicitat com a defecte: el seu fill David “té molt talent, però el seu problema és no haver tingut problemes”. Fet a si mateix, carrega contra “l’assistènci­a social de l’esquerra”, en la línia de no li donis un peix, ensenya’l a pescar.

Edith Piaf li va cantar en va Ne me quittez pas: “Venia cada nit a escoltar-me. Després d’una funció ens vam asseure a sopar les rituals pastes del patró de l’Olympia. Ella, al meu costat. De sobte, vaig sentir la seva mà que pujava per la meva cuixa. Vaig dir que anava al servei i em vaig escapar. Jo era gairebé verge i Piaf em semblava una senyora gran”.

 ?? ERIC FEFERBERG / AFP / ARXIU ?? Passant comptes. Al llibre Dans mes yeux, el cantant dóna la seva opinió sobre uns quants col·legues coetanis i sobre l’esquerra francesa
ERIC FEFERBERG / AFP / ARXIU Passant comptes. Al llibre Dans mes yeux, el cantant dóna la seva opinió sobre uns quants col·legues coetanis i sobre l’esquerra francesa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain