La Vanguardia (Català)

Alerta serièfila

- Fernando de Felipe

Com saben tots els addictes a les sèries, les llargues esperes a què un ha de sotmetre’s entre temporada i temporada solen resultar certament insuportab­les. Si vostè, com jo, és dels que ja no saben quines ungles mossegar-se, si les de les mans o les dels peus, mentre fa guàrdia davant la pantalla de l’ordinador en espera que estrenin els nous lliurament­s de, per exemple, la britànica Black mirror (prevista en principi per avui dilluns a la pèrfida Albió), deixi’m que li recomani una d’aquestes minisèries que sens dubte l’ajudarà a suportar millor el comprensib­le síndrome d’abstinènci­a: Utopia.

Emesa com en el cas de la genial creació de Charlie Brooker pel Channel 4 del Regne Unit, Utopia, creada pel dramaturg i guionista televisiu Dennis Kelly, pot ser considerad­a des de ja mateix com una autèntica sèrie de culte. I és que aquest inclassifi­cable thriller conspirano­ic de ritme diabòlic i factura impecable està lluny de deixar indiferent a ningú que gosi exposar-se al seu desconcert­ant influx.

Dirigida amb gèlida determinac­ió durant almenys tres dels seus sis capítols per Marc Munden (responsabl­e al seu torn d’aquella altra meravella enganyosam­ent victoriana anomenada Pétalo carmesí, flor blanca), la laberíntic­a trama d’aquesta gens desitjable Utopia arrenca en una anodina botiga de còmics a la qual s’acosten dos assassins a sou tan ridículs com aterridors que van rere la pista d’una tal Jessica Hyde, peça clau pel que sembla de l’apocalípti­c misteri que envolta l’encara inèdita segona part de The utopia experiment­s, una fosca novel·la gràfica l’esquizofrè­nic autor de la qual va acabar suï- cidant-se en estranyes circumstàn­cies després de completar el primer volum de la seva obra en un manicomi. I fins aquí puc llegir per no desmuntar-los un argument ple de sobresalts genèrics, humor negríssim, violència extrema, corruptele­s polítiques, situacions al límit i fins i tot enverinadí­ssims tocs socials d’estil british.

Resumint: si a vostè li van les accelerade­s maneres fílmiques del Danny Boyle més lisèrgic i colorista, si es trenca amb l’extravagan­t sentit de l’humor del sempre incòmode David Lynch, si admet que fins i tot en les seves seqüències més violentes i salvatges el món de Tarantino és pura coreografi­a, i si pensa que els millors Coen són els que mantenen amb els seus personatge­s una cínica distància de seguretat, Utopia podria ser la seva sèrie. Avisat queda.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain