La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Relatiu a un animal fòssil. Expressant la nostra alegria per tornar d’Orient. 2 Pop escapçat. El fruit sec que millor combina amb el pernil. Us passaran un informe molt lacònic.

3 Es marceixin com els estudis sobre una dinastia xinesa. Obri les finestres i exposi el pis a l’acció de l’aire. Gos anaeròbic. 4 Pot ser públic o pirata, i segons com suscita algun mapa. Excessius com els preus d’alguns establimen­ts.

5 Les vocalistes del Remei. Terme botànic molt i molt maternal. Nas ben remenat. 6 Fill de la Rutènia. Els ulls que tot ho veuen al zoo. Crit d’acceleraci­ó equina. En un tres i no res. 7 Sofre. El deixà sense sentits. Les aus nocturnes més nobles. 8 Espai difús del dret que no et deixa marxar del revés. El porc més punxegut. Al bell mig de la Diada. 9 Ermites gens llegendàri­es. Xerrin menorquí. Pelet de microorgan­isme. 10 Rodeta d’un dispositiu que permet aixecar més pes del que aparentmen­t podríem moure. Gènere d’arbres que remet al bolivià Morales. 11 Té gust d’all. Caganiu. Funciona. 12 Provoco la pèrdua d’àudio. Destrueixe­n en certs teixits el colorant de la tintura, de manera que el dibuix aparegui estampat en blanc. 13 Del dret és teatre i del revés sindicat. L’afany que mou els negociants de mena. Vagaregi sense encertar-la mai de ple. 14 Acostat. Reposaran el cul a la punta de la cadira.

VERTICALS 1 Malalties inflamatòr­ies agudes d’un gangli produïdes per un virus semblant al de la varicel·la. Edat de la Lluna el primer dia de gener. 2 Interveniu quirúrgica­ment un presoner. Dividint un terreny de conreu. 3 Disjuntiva. Cinquanta per cent. Brota evangèlica­ment la planta. 4 Termes de preceptiva literària medieval que fan pensar en Montserrat. Difuses. Nitrogen. 5 Llunyà. Ventets suaus. 6 La línia del Twitter. Arma blanca ben kantiana. Lluís Jaumà Anguera. Cua sense cap. 7 Institut Astrofísic Oriental. Afaiçona figuretes de presoners. Recte no és. 8 Comença pel començamen­t. Rata atea. Volem el cap de l’Isidre. Aliatge a la Cerdanya. 9 Li clavaran una allisada. En el cant gregorià, grups melismàtic­s sobre la darrera síl·laba d’una melodia sil·làbica.

10 Déu et preservi. Victòria Orensanz Esteve. Al bell mig del cel.

11 Ocell sagrat. Rus tot escuat. Peleu. 12 Ermites gens llegendàri­es. Comencin. Guerra a les vocalistes, que fugen. 13 Rei a l’Etiòpia semítica i cristiana. Te’n fa venir una bona menja. 14 Entossudit a visitar el museu de cera. Provinguin.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain