La Vanguardia (Català)

‘Argo’ agafa impuls per als Oscar després d’arrasar als Bafta

La pel·lícula de Ben Affleck derrota ‘Lincoln’ i obté tres premis

- RAFAEL RAMOS Londres Correspons­al

Si els premis Bafta són l’avantsala dels Oscars, Ben Affleck i Argo han quedat immillorab­lement col·locats per competir per les estatuetes de Hollywood. El versàtil actor, guionista, director i productor va rebre el premi i l’aplaudimen­t de l’Acadèmia Britànica del Cinema per la seva pel·lícula sobre el rescat de sis diplomàtic­s nord-americans el 1974, a l’Iran dels aiatol·làs.

The artist i El discurs del rei van sortir en anys recents triomfador­s dels Bafta camí de la glòria a Los Angeles, la qual cosa converteix Argo en gran rival de Lincoln i La noche más oscura per als màxims honors d’aquí a dues setmanes als Oscar. Affleck, les tres pel·lícules del qual com a director han rebut grans elogis, va tenir la seva gran nit al Covent Garden.

Tot i que Lincoln optava ni més ni menys que a deu Bafta, el seu director Steven Spielberg no estava curiosamen­t nominat, una decisió de difícil lectura que la llegenda vivent del cine- ma segurament no s’ha pres gaire bé. Això suggeria per endavant que el film sobre el president dels Estats Units que va abolir l’esclavitud tenia cartes en contra en la lluita per la millor pel·lícula, i que hi havia una escletxa per la qual Argo podia passar.

A l’hora de la veritat, no només l’emocionant pel·lícula sobre el rescat

La cinta de l’actor i cineasta aconseguei­x els premis a millor director, pel·lícula i muntatge

dels diplomàtic­s a Teheran amb ajuda d’uns productors de Hollywood va guanyar el Bafta a millor pel·lícula i millor director. També al millor muntatge. Gran èxit per a Ben Affleck, que anteriorme­nt va dirigir Adiós pequeña i The town: ciudad de ladrones, i que té un Oscar al millor guió original per L’indomable Will Hunting. Com a ac- tor es va donar a conèixer a finals dels noranta amb pel·lícules com a Dogma i Perseguint l’Amy.

Lincoln va haver de conformar-se amb el Bafta al millor actor per a Daniel Day Lewis, monumental en el seu paper com el president republicà; el premi a la millor actriu va ser per a la veterana francesa de 85 anys Emmanuelle Riva pel seu paper a Amour, de l’austríac Michael Haneke, que va guanyar el premi a la millor cinta estrangera; Anne Hathaway va obtenir el guardó al millor paper secundari femení pel seu treball a Los Miserables. L’espanyol Paco Delgado estava nominat pel disseny del vestuari d’aquest film inspirat en el famós musical, però va ser derrotat per Anna Karenina.

Tampoc Javier Bardem no va guanyar aquesta vegada el Bafta (que va obtenir el 2008 per a No es país para viejos). El premi al millor actor secundari va ser per a Christoph Walz per Django desencaden­ado, de Tarantino, el mateix director amb qui ja havia treballat amb gran èxit a Malditos bastardos.

 ?? JONATHAN SHORT / AP ?? Els actors George Clooney i Grant Heslov, coproducto­rs d’Argo, amb Affleck amb els tres premis
JONATHAN SHORT / AP Els actors George Clooney i Grant Heslov, coproducto­rs d’Argo, amb Affleck amb els tres premis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain