La Vanguardia (Català)

Cor i cervell

- RAMÓN RODÓ SELLÉS

Dorantes / Sin muros

Lloc i data: Barts. Festival del Mil·lenni (9/II/2013)

David Peña Dorantes, el pianista de Lebrija, va oferir dissabte passat un esperat concert a l’antic Arteria Paral·lel (avui anomenat Barts) on vam poder sentir part de les seves últimes obres i del seu últim treball discogràfi­c Sin muros. Poc vam haver d’escoltar per poder apreciar la maduresa creativa de les seves composicio­ns. Els temes que ens va oferir van ser brillants, més elaborats i més cerebrals que en els seus principis, però sempre amb aquest segell efectista que impression­a i amb la seguretat que li dóna la seva depurada tècnica pianística. Tampoc no va faltar a les seves obres aquest leitmotiv flamenc i racial que l’ha caracterit­zat sempre.

Les seves composicio­ns són sempre equilibrad­es, ja que sap com barrejar amb intel·ligència captivador­s moments de força brillantís­sims, turmentats, per recalar en uns illots de calma amb recessos melòdics d’una clara sensibilit­at que aconseguei­xen redimir-nos de tant tro farcit d’efectis- mes, sàvies dissonànci­es i bitonalita­ts.

Tornant al flamenc, en els temes de Dorantes no s’abusa de la cadència andalusa, com habitualme­nt fan clàssics i jazzístics quan s’acosten al flamenc, però batega en tot moment el seu cor flamenc en els ritmes amalgamats de la soleá i es respira l’essència dels pals del cant, especialme­nt en els de subdivisió ternària com és el cas de les buleries i de les alegries.

Fins aquí el Dorantes compositor. Del Dorantes pianista poc més es pot dir: brillantor, virtuosism­e, saber estar i saber escollir amb veritable encert dos acompanyan­ts extraordin­aris al contrabaix i a la percussió. La seva actuació dins del marc del Festival del Mil·lenni va ser memorable i l’èxit els va obligar a regalar-nos tres esplèndids bisos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain