La Vanguardia (Català)

Més equip que mai

- Juan B. Martínez

La dependènci­a de Juan Carlos Navarro havia arribat a ser una creu catedralíc­ia per al Barça. Les seves contínues absències per lesió arrossegav­en l’equip, el portaven a les catacumbes i provocaven derrotes vergonyant­s. Partit sí, partit també, quan faltava la figura blaugrana, els seus companys s’encongien, no prenien la responsabi­litat i pràcticame­nt dimitien de les seves funcions. Però tot això ha quedat dinamitat en les últimes setmanes, i sobretot en aquesta Copa. En cada

Aquest Barça camaleònic ha triomfat perquè ha trobat una solució diferent a cada problema

partit, una solució. En cada victòria, uns protagonis­tes diferents. En cada duel, una superiorit­at fonamentad­a en nous recursos. El Barça es va proclamar campió en el pitjor partit que es recorda en la reeixida carrera de Navarro. Però els homes de Pascual van ser més equip que mai. Un col·lectiu indestruct­ible, poderós, rocós mentalment. Una autèntica equació sense resolució per als seus adversaris. Davant el Madrid, el MVP Pete Mickeal i Ante Tomic van desequilib­rar. Davant el Caja Laboral va emergir Navarro i ahir va ser una magnífica obra coral.

Ha estat la Copa de Marcelinho, amb les seves assistènci­es, la seva direcció, els seus canvis de ritme i la seva fantasia. Però també la de Sada, que va començar la final de Vitòria com la de París fa tres anys. O la del nouvingut Oleson, el dosificado­r de la llarga distància, sempre segur i convincent. O la de Jawai, amb un potencial que el faria enorme si sabés polirlo. El Barça no va necessitar per triomfar el millor Lorbek i no va trobar a faltar un Jasikevici­us a la tardor definitiva de la seva trajectòri­a. El lituà, deu títols de Copa en cinc països, no va sortir ni un segon però va gaudir des de la banqueta.

Com ho va fer un entrenador que mereix una menció especial: Xavi Pascual. Tretze títols contemplen ja la seva trajectòri­a a la banqueta. És normal, poden pensar alguns, perquè estant al Barça el lògic és que els èxits, per pressupost i plantilla, vagin caient. Aquest comentari seria injust o almenys incomplet perquè Pascual ha aconseguit que els seus jugadors es coronessin en circumstàn­cies complicade­s, davant adversaris, com el Reial Ma- drid, que disposen d’un equip més talentós i més jove. Se li ha retret a Pascual, i moltes vegades amb raó, que el Barcelona no juga un bàsquet vistós, que ho fia gairebé tot a la defensa i que això repercutei­x en la presència de públic al Palau Blaugrana.

Però en aquesta Copa el Barcelona ha mostrat ser un equip camaleònic. Quan va caldre anar a molts punts amb dues pròrrogues amb el Madrid, va

Pascual ha convençut els seus jugadors que per les seves venes corria més actitud i més classe

sobreviure. Quan va haver d’enviar a la cuneta l’amfitrió ho va fer i va arribar a 80 punts. I quan es va canviar el vestit per col·locar-se el de favorit no li va tremolar el pols en absolut.

Diu Ettore Messina que a Pascual se’l valoraria més si abandonés el Barça i fes campió un equip a l’estranger. Potser té raó el savi italià però ja seria hora de reconèixer l’entrenador tal com cal. Amb feina i amb molta perseveran­ça el tècnic ha aconseguit convèncer els seus jugadors que per les seves venes corria més actitud i més bàsquet del que semblava aquest any. El crèdit no es regala, es guanya.

 ?? ADRIÁN RUIZ DE HIERRO / EFE ?? Un Xavi Pascual molt content s’abraça amb Ante Tomic en presència de Jawai
ADRIÁN RUIZ DE HIERRO / EFE Un Xavi Pascual molt content s’abraça amb Ante Tomic en presència de Jawai
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain