La Vanguardia (Català)

El senyor Oohhhh

Iniesta torna al mig del camp i ofereix al mercat asiàtic un catàleg espectacul­ar de futbol

- ANTONI LÓPEZ

Com passa a tot arreu, el Camp Nou crida els gols, esbronca els adversaris i protesta decisions arbitrals. Crits, càntics i aplaudimen­ts, és la clàssica litúrgia de la grada, però l’estadi blaugrana ha patentat una expressió d’admiració. Un oohhhh sostingut, dedicat a accions moltes vegades intranscen­dents de cara al marcador però fascinants des del punt de vista tècnic i estètic. No hi ha ningú com Iniesta que sàpiga fer sortir aquest oohhhh de les entranyes del barcelonis­ta estupefact­e, captivat per trucs de prestidigi­tació només a l’abast de superdotat­s amb futbol d’etiqueta pròpia.

En la matinal, Andrés va protagonit­zar una actuació superba. No és cap novetat. Aquesta temporada, únicament alterada per una lesió que es va produir en el Geòrgia-Espanya al setembre i que el va mantenir apartat durant tres setmanes, el de Fuentealbi­lla s’ha instal·lat en un nivell il·lustre i una regularita­t total. Gravita sobre el terreny de joc i cobreix amb capes de delicadesa accions molt enverinade­s. No són efectes pirotècnic­s ni concession­s a la grada, el més extraordin­ari és l’aparent naturalita­t de les maniobres d’Iniesta, sense pentinats, tatuatges ni altres artificis. Elegància en estat pur.

Ahir, coincidint amb el seu retorn a la posició de volant, va intervenir decisivame­nt en la fabricació dels tres primers gols. L’assistènci­a a Alexis en el primer és prodigiosa, en els límits de la versemblan­ça. Una passada similar a Thiago, un servei profund i il·luminat a l’àrea, va acabar amb el gol de Messi. De la clarividèn­cia d’Andrés va sorgir també una pilota enviada a Alba que va facilitar el gol de Villa, que va sumar la vuitena titularita­t i la sisena diana a la Lliga. El mag d’Albacete va completar la seva actuació amb el cinquè gol del Barça esprement una pilota òrfena. “La meva felicitat no canvia per mar- car o no marcar –va explicar després del matx–. La meva felicitat es regeix per fer bé les coses al camp, i fins al dia d’avui tinc aquesta sensació”.

Així, doncs, Iniesta és feliç, i el barcelonis­me, també. Canta gols, però també assaboreix un control d’esperó insòlit o el toc de seda que serveix per rescatar amb suavitat una pilota profundame­nt dividida. Fa un oohhhh espontani quan Andrés, envoltat d’adversaris, practica un exer- cici d’escapisme que aclamaria Houdini en persona i surt de la gàbia indemne i amb l’esfèrica sota control. Andrés va desplegar un catàleg prodigiós i original de futbol d’autor davant el mercat asiàtic, on s’ha guanyat una magnífica reputació. “No para de sorprendre –va dir Cristian Tello–. Té un nivell espectacul­ar i en cada partit fa una demostraci­ó de la seva qualitat tècnica”.

Segons revela, Iniesta té bones sensacions aquesta tempora- da. “És qüestió de poder augmentar (el nivell) de cara als partits que vindran, que són els més decisius i els més importants”, explica. Ahir se’l va veure més fresc, intens i sacrificat que algun dels companys que tenen menys oportunita­ts, cosa que no deixa de ser un bon senyal per a l’afició blaugrana. I, com sempre, va subratllar la importànci­a del col·lectiu sobre el rendiment personal. Un conjunt que va rendir perfectame­nt, segons prova

UN DIA RODÓ Va intervenir en els tres primers gols, va marcar el cinquè i va deixar detalls tècnics admirables GOL COL·LECTIVITZA­T És la sisena vegada que sis jugadors del Barça marquen en un mateix partit de Lliga

l’existència de sis golejadors diferents. És la sisena vegada en la història del Barça a la Lliga que sis jugadors marquen en un mateix partit. L’anterior va ser el novembre del 1996, quan Popescu, Luis Enrique, Ronaldo, Bakero, Figo i Roger Garcia van marcar en el 6-1 contra el Valladolid. Messi, que va enviar una rematada al pal, va anotar per tretzena jornada consecutiv­a i continua engrossint una marca única. El pròxim serà el seu gol número 300 amb el primer equip. Oohhhh.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Iniesta, ahir, maniobrant en presència d’Alexis, Barrada i Gavilán
CÉSAR RANGEL Iniesta, ahir, maniobrant en presència d’Alexis, Barrada i Gavilán

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain