La Vanguardia (Català)

Missa de dotze (una crònica)

- Sergi Pàmies

L’adaptació al nou horari provoca badalls inesperats, especialme­nt entre els culers noctàmbuls i amb ressaca. Més cafès que entrepans, més cacaolats que cerveses, i una notable disminució de porros. En el riu cabalós de persones que baixa des de la Diagonal cap al Camp Nou, s’hi detecten bioritmes perplexos, que encara no han decidit si els agrada o no anar al futbol a les dotze del migdia. La combinació de sol i de fred il·lumina el paisatge. Emmarcades per gorres i bufandes, les galtes blaugrana dels nens que baixen del tramvia fan presagiar un espectacle familiar i de litúrgia hereditàri­a.

La panoràmica impression­a. A la dreta, un grup de persones comparteix­en condol al límit del tanatori. Al centre, el formigueig somnolent però vital camí del temple –missa de dotze–. A l’esquerra, la silueta simbòlica de La Maternitat. El cicle de la vida concentrat en poc més de dos-cents metres. Les motos semblen menys sorolloses i la credulitat dels fidels més plàcida que en nits de Champions o en partits de rivalitat més apassionad­a que la que, respectuos­ament, desperta el Getafe. Al vestíbul del Princesa Sofia s’intercanvi­en mirades de complicita­t. Espaterrat al sofà, un savi de la tribu reparteix consells i promeses d’entrades per a properes grans batalles. Un altre fa pronòstics malèvols sobre el futur de Guardiola. Tota la sociologia del club es concentra en detalls anecdòtics: la semblança entre un pare i un fill nascuts per tocar la botzina de manera inoportuna, l’alegria de dues japoneses que corren per no fer tard o la trobada entre un dentista i un pacient seu.

Als passadisso­s, les converses fiscalitze­n l’actualitat. Amb vergonya o ràbia, es parla de hienes periodísti­cament caníbals i de Cristiano Ronaldo, procurant contenir l’elogi. Amb esperança i prudència, es parla de de Tito Vilanova i d’Eric Abidal. Entre els avis i els néts, matisos d’una mateixa satisfacci­ó: anar al camp amb aquest marge de punts converteix els nervis, els dubtes i la incertesa en un luxe obscè, un senyal d’ingratitud o un acte de catastrofi­sme grotesc. Damunt la gespa, el contrast entre el sol i l’ombra es compensa amb pinzellade­s de llum artificial pensades per l’espectacle televisiu. L’estadi és ple però l’ambient és més fred i hipotens que mai. L’alineació és un prodigi de sensatesa en la dosificaci­ó d’esforços i la rotació de protagonis­mes.

Els gols d’Alexis i de Villa arriben prou aviat per frustrar vehemèncie­s crítiques envasades al buit. A mesura que passen els minuts, Song es reivindica, el sol enlluerna Piqué i només Mascherano fa patir. El gol del Getafe arriba just quan aquest Camp Nou de migdia reincideix en el delicte –horror– de l’onada. La suma del silenci, interrompu­t per la perseveran­ça coral del gol sud, i l’onada ofensiva pel rival sempre són castigades pel Jutge Suprem del futbol. Hauria de ser sempre així: cada vegada que el Camp Nou fa l’onada, haurien de marcar-nos un gol aparentmen­t evitable.

L’estadi és ple però l’ambient és més fred i hipotens que mai

Molts pares i nens marxen abans d’hora, després de mirar com, a la pantalla del mòbil, els avisen que han d’arribar a temps per dinar. Els que esperen fins al final són gratificat­s amb dos gols de propina i la satisfacci­ó d’un resultat que no permet gaire interpreta­cions gasives. Gols i estones intermiten­ts de bon joc i fredor a l’ambient. Sortint de l’estadi, els més exigents ja pensen en la final del bàsquet. Se’ls nota el desig de guanyar però també de recuperar l’adrenalina competitiv­a que, malgrat el resultat, el Barça-Getafe no els ha donat. Hi ha satisfacci­ó però també un sentiment sàviament dissimulat de decepció. Estem tan mal acostumats i som tan addictes a l’opulència del joc de filigrana i de continuïta­t en l’excel·lència, que un 6-1 a una hora civilitzad­a no ens acaba de fer absolutame­nt feliços.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Alexis Sánchez celebra la seva estrena com a golejador a la Lliga
CÉSAR RANGEL Alexis Sánchez celebra la seva estrena com a golejador a la Lliga
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain