La Vanguardia (Català)

El Govern central reformarà per decret les prejubilac­ions

Fracassa l’objectiu de consensuar els canvis en el marc del Pacte de Toledo

- MAR DÍAZ-VARELA Madrid

El Govern espanyol ha fracassat en l’objectiu de consensuar la reforma de les prejubilac­ions en el Pacte de Toledo. Els grups no subscriuen el paquet de mesures per endurir les prejubilac­ions. Per aquesta raó el Ministeri d’Ocupació aprovarà els canvis per decret abans no s’acabi el mes de febrer, segons fonts governamen­tals.

El Govern va aprovar el mes de desembre passat un reial decret per enegegar la reforma de la Seguretat Social pactada el 2011 pel govern socialista amb els agents socials. Tanmateix,

Ara, un de cada dos ciutadans es jubila anticipada­ment, i la Comissió Europea ha exigit reformes

va deixar pendents tres mesures que considera fonamental­s per eludir la pressió de Brussel·les per endurir la reforma i retardar l’edat real de jubilació, que se situa en 63,9 anys: endurir les prejubilac­ions, eliminar la jubilació parcial i permetre als jubilats que treballin.

La ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, estava convençuda que podria implementa­r aquests canvis de manera consensuad­a, i per això el consell de ministres li va donar un marge de tres mesos. Davant la impossibil­itat que l’oposició subscrigui el seu paquet de reformes, aprovarà els canvis per decret abans del previst per posar fi a la insegureta­t jurídica que s’ha generat a les empreses industrial­s i frenar la sagnia de l’atur. El 2012 les jubilacion­s anticipade­s van augmentar un 14% i les parcials un 13%. La situació és tan greu que un de cada dos ciutadans es jubilen anticipada­ment. És per això que la Comissió Europea en l’últim examen ha exigit al Govern que acceleri les mesures per reformar la Seguretat Social.

Malgrat tot, Ocupació defensa que el decret es tramiti com a projecte de llei. Això permetria que CiU i PSOE, que estan d’acord en les mesures per compatibil­itzar la pensió i la feina, s’afegissin al consens.

Els canvis que s’aprovaran van adreçats a impedir que ningú no pugui començar a cobrar una prestació de la Seguretat Social per jubilació abans de fer els 65 anys. Segons el secretari d’Estat Tomás Burgos, només que el 25% dels pensionist­es continuess­in treballant i cobressin només el 60% de la prestació que els correspong­ués, l’estalvi per al sistema podria arribar a gairebé 500 milions anuals d’aquí uns anys.

El canvi més important va adreçat a posar límits a les dues modalitats de jubilació anticipada. És a dir, a prohibir que s’adoptin abans dels 63 anys. Només s’autoritzar­ien als 61 anys per als treballado­rs amb llocs de treball “penosos, perillosos, tòxics” i els discapacit­ats. Quan un treballado­r es prejubila se li aplica un coeficient reductor sobre la prestació que li correspond­ria. El canvi que es proposa és que aquest coeficient es calculi sobre l’edat legal de jubilació i sobre la base reguladora –per tal de no benefi-

PSOE i CiU estan d’acord amb les mesures per compatibil­itzar la pensió i la feina

El tercer canvi que introduirà el decret va adreçat a capgirar la situació actual, en què per cada persona que prolonga la vida laboral, n’hi ha set que es jubilen anticipada­ment. Malgrat l’acord subscrit per Espanya en l’àmbit comunitari el 2009 per fomentar el treball dels grans per fer front a l’envellimen­t de la població, actualment només hi ha 3.500 persones a Espanya que renuncien a cobrar la pensió per continuar treballant.

El decret permetrà als treballado­rs per compte propi i aliè, un cop arribats a l’edat legal ordinària de jubilació i comptant amb el 100% del període de cotització necessari per accedir a la pensió, continuar treballant al sector privat sense que es modifiquin els drets adquirits com a pensionist­a. Estaran obligats a cotitzar per incapacita­t temporal, malalties profession­als i accidents de treball. A més, hauran de pagar a la Seguretat Social una “cotització de solidarita­t”, encara per determinar, per millorar els ingressos del sistema públic. Els jubilats rebrien un percentatg­e de la prestació que els correspong­ui, que podria ser objecte o no de revaloritz­ació, i en acabar la feina que estiguin fent recuperari­en el 100% de la pensió que els correspong­ués. Una dada important és que malgrat el que aportin al sistema no milloraran la pensió que els van concedir.

Tant el PSOE com CiU estan d’acord amb aquest últim canvi legislatiu i podrien donar-hi suport durant el tràmit parlamenta­ri. ciar les pensions més altes. A més, ha de ser proporcion­al al nombre d’anys d’avançament de l’edat de jubilació i només serà aplicable a partir d’un nombre d’anys cotitzats.

També es modificarà la jubilació parcial per eliminar a la pràctica el contracte de relleu. Es tracta d’augmentar la jornada laboral obligatòri­a al 50% (en lloc de l’actual 27%) i exigir un període mínim de cotització de 33 anys. L’empresa haurà de pagar la totalitat de les cotitzacio­ns del treballado­r jubilat i del jove rellevista. A més, s’introduira­n coeficient­s reductors i es donarà un tractament específic o més flexible en casos de contracte indefinit a jornada completa.

Aquest canvi ha causat una profunda preocupaci­ó en els sectors industrial­s, perquè la majoria d’empreses de l’automòbil, siderúrgia i béns d’equip afronten el rejovenime­nt de la plantilla amb contractes de relleu. L’ajornament dels canvis havia generat una forta insegureta­t jurídica sobre els acords pactats des de l’estiu. Tant els sindicats com també la patronal estan preocupats perquè s’elimina una via d’ajust no traumàtic per a persones que han treballat tota la vida i es tanca una via d’accés per a joves poc formats.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? La ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, al Congrés dels Diputats
DANI DUCH / ARXIU La ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain