La Vanguardia (Català)

El viatge de Nagual

El fabricant de ‘tortillas’ de blat de moro factura 490.000 euros i entra en supermerca­ts

- MAR GALTÉS Barcelona

Nagual Alimentaci­ó assegura que és l’única fàbrica a Espanya especialit­zada en tortillas de blat de moro i certificad­a per a celíacs. L’empresa va néixer el 2003 en un garatge de Barcelona quan Àngels Secanella i Ramón Andara es van quedar sense feina. La companyia ha crescut fins a tancar el 2012 amb unes vendes de 490.000 euros, i unes perspectiv­es optimistes: “acabem de començar a vendre a Eroski, i estem negociant amb altres cadenes de supermerca­ts”, explica Secanella.

El 2002, Àngels Secanella i Ramón Andara fer un viatge a Arizona i es van sorprendre de veure als supermerca­ts una àmplia oferta de tortillas de blat de moro, “un producte que a Mèxic i Amèrica Central es consumeix com el pa o el pa de motllo”. A casa, Andara, natural d’Hondures, solia comprar la farina de blat de moro per preparar-se les tortillas.

El matrimoni Secanella i Andara treballava en una empresa de publicitat, i es van quedar a l’atur a finals del 2002, amb un nen petit, i la nena en camí. “Hi ha situacions que et canvien la vida”, diu Àngels Secanella, psicòloga de formació. I van pensar a fer les tortillas de blat de moro. “Vaig preparar un pla d’empresa a Barcelona Activa, el van consi-

La certificac­ió d’apte per a celíacs afegeix un plus a un producte típic de Centreamèr­ica

derar viable i ens van donar l’ajuda per començar”.

Entre la capitalitz­ació de l’atur i altres ajuts i préstecs, van invertir 60.000 euros en l’empresa. Van comprar una tortillado­ra, van rehabilita­r un local, i el novembre del 2003 van constituir Nagual Alimentaci­ó, que pren el nom d’un animal evolutiu de la mitologia asteca.

“De tortillas de blat de moro no n’hi havia oferta, però a més tenien poca demanda perquè la majoria de gent consumeix les tortillas de blat”, més barat i d’entrada més fàcil per al paladar europeu.

Al principi dedicaven dos dies a fabricar i envasar, després sortien a vendre i a repartir. Van començar per restaurant­s mexicans. El 2004 van arribar a un acord comercial amb una distribuïd­ora a Madrid de productes mexicans, que els distribuei­x les tortillas a Espanya, i Nagual distribuei­x els seus pro- ductes a Catalunya. Pel camí van intentar fabricar també tortillas de blat, “però és un producte de volums i no érem competitiu­s”. En canvi, la certificac­ió per a celíacs els aporta un plus que per exemple els va permetre entrar a la secció de dietètica d’El Corte Inglés,

Secanella explica que no han parat d’invertir-hi, i el 2011 es van traslladar a una nau a Montcada i Reixac, on donen feina a 7 persones. “Nosaltres la crisi ja la vam passar al principi”, diuen ara. Nagual exporta a països europeus vora un 15% de la producció. Aquest 2013 esperen créixer fins als 600.000 euros.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Àngels Secanella i Ramón Andara van fundar Nagual fa deu anys
LLIBERT TEIXIDÓ Àngels Secanella i Ramón Andara van fundar Nagual fa deu anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain