La Vanguardia (Català)

“Digue’m com hi veus i et diré com ets”

Tinc 66 anys: sóc jove, perquè adoro la meva feina. Sóc de Long Island, Nova York. Vaig ser un nen fracassat per un problema no de vista sinó de visió. Tots podem millorar la nostra neurovisió, i amb ella el nostre cervell, amb petits exercicis: li sorpr

- LLUÍS AMIGUET

Miri’m als ulls. Així? Bé. Ara continuï mirantme només a mi: quantes ampolles hi ha sobre la barra del bar del fons a la meva dreta?

Vejam...

No desviï la mirada! Ha de poder comptar-les només amb la seva visió perifèrica sense deixar de focalitzar en mi. Si vol jugar al Barça, o té una gran visió perifèrica o acabarà sempre a la banqueta.

Doncs no sé quantes ampolles hi ha. N’hi ha 24. Els seus ulls estan veient les ampolles, perquè vostè és hipermetro­p i astigmàtic, però també tenen una bona visió. La calibro quan em mira.

Porto ulleres, però m’apanyo. Però mai no ha exercitat la seva visió perifèrica i, per això, quan focalitza en mi, encara que els seus ulls també registren la informació de la barra, col·lapsa la perifèria i el seu cervell no és capaç de processar-la: hi ha 24 ampolles.

Ja millorarem. Si fes exercicis per reentrenar el cervell, no només milloraria el seu futbol, bàsquet, golf o tennis... Canviaria tot en la seva vida. Recorda Com ho James sap? Dean?

Menys que les noies. Tenia un defecte de visió que li conferia una mirada inoblidabl­e, però també una personalit­at terribleme­nt insegura que el feia desgraciat, encara que així despertés l’instint matern de senyores i senyoretes.

Som com mirem? El 70 per cent de l’activitat neuronal es consagra a interpreta­r la informació visual, per això acaba determinan­t la nostra visió de nosaltres mateixos i del món i, a la llarga, tota la nostra personalit­at.

Tot i que no pateixis defectes? El cervell és plàstic: acaba sent el que fa i deixa de ser el que no fa. Els miops solen ser introverti­ts i els hipermetro­ps acostumen a ser extraverti­ts. I després hi ha genis com Messi, Nadal o Gasol amb una extraordin­ària anticipaci­ó neurovisua­l.

Ho observa en els seus pacients? Ho he patit: jo era un noi acomplexat, perquè no comprenia els llibres i ho suspenia tot i, de gran, no em donaven feina i em costava fins i tot conduir. Al col·legi tots pensaven que era curtet i fins i tot jo mateix vaig acabar-m’ho creient. Com va arribar a doctor optòmetre? Fins als 24 anys la meva mala visió em feia rendir molt per sota de les meves capacitats. Vaig acudir a un optòmetre, el doctor Schrock, que amb una teràpia d’exercicis en vuit mesos –dos dies a la setmana en consulta i quaranta minuts al dia a casa– va canviar la meva vida. I vaig fer-me optòmetre.

Tenia la vista malament, vostè? El hardware, “la vista”, la tenia i la tinc formidable, però em fallava “la visió”, el softwa

re: el meu cervell no era capaç d’interpreta­r la informació visual. Malgrat que els meus ulls llegien, jo no m’assabentav­a del que llegia. Ni podia recordar-ho.

I sabia quin era el seu problema? Vaig trigar 20 anys a descobrir-ho. Com jo, hi ha milions de nens, joves i adults que no estan rendint el que podrien perquè, encara que gaudeixin d’una vista formidable, tenen defectes de visió remeiables amb teràpia per ensenyar el seu cervell a llegir i escriure i entendre i memoritzar-ho.

Es pot millorar la visió d’adult? Abans es pensava que el cervell només era reeducable fins als set anys, però avui sabem –ho comprovo diàriament– que és mal·leable des del bressol a la tomba. És com aprendre idiomes: és més fàcil als set anys, però als 70 també pots i amb l’avantatge de ser madur per tenir mètode i persistir.

Trobarà Bones exercicis notícies. a internet i hi ha optòmetres també –a n’hi Catalunya ha d’excel·lents– té l’Acotv, que i a l’ajudaran Espanya a seva realitzar-los. visió perifèrica Però no només jugarà per com millorar Messi. la

Amb Què exercicis aconseguir­é? d’anticipaci­ó visual, seguiment, sual, entre coordinaci­ó d’altres, mà-ull aconseguir­à o d’equilibri ple rendi- vi

ment Vostè en les ho seves aconseguei­x? capacitats esportives. Entreno ara diversos atletes d’elit perquè realitzin el seu potencial visual i ja vaig ser l’optòmetre de l’equip de voleibol dels EUA que ha guanyat diversos ors. Per això, li dic que Messi és un geni: l’he vist jugar, i la seva anticipaci­ó visual és diabòlica.

I si vull aprendre lectura ràpida? Podrà però, sobretot, l’optometria comportame­ntal obté grans resultats en corregir problemes de lectura, equilibri, connexió ull-mà, escriptura, memòria o anticipaci­ó.

S’està entusiasma­nt. És que fem el miracle de retornar la confiança a nens que es creuen els burros de la classe i només tenen un petit problema neurovisua­l. I com que sé el que pateixen, per això em sento tan útil.

I la cirurgia correctora per a miopia, hipermetro­pia, astigmatis­me...? És meravellos­a en el 97 per cent dels casos, però l’altre 3 per cent pot acabar patint greus problemes.

 ?? PEDRO MADUEÑO ??
PEDRO MADUEÑO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain