La Vanguardia (Català)

La vaga d’Iberia paralitza els aeroports espanyols

Vueling haurà de suspendre al Prat fins a 150 vols

- AINTZANE GASTESI Barcelona

La vaga més gran dels treballado­rs d’Iberia, que obligarà a cancel·lar més de 1.200 vols durant la primera setmana, amenaça de sembrar el caos en el sistema d’aeroports d’Aena. Només avui, es deixaran d’operar més de 230 vols, la majoria d’Iberia (81), però també de Vueling, que ha cancel·lat 78 vols, d’Air Nostrum (57) i d’Iberia Express (20). L’aturada podria afectar prop de 200.000 passatgers aquesta primera setmana, dels quals més de 70.000 serien d’Iberia.

La companyia va informar ahir que ha recol·locat en vols alternatiu­s la majoria de passatgers afectats, un 85% del total de 70.000. La resta de passatgers rebran el reembors dels bitllets, segons informa l’aerolínia. Per la seva banda, Vueling ofereix l’opció de reembors o el canvi gratuït per al següent vol disponible en la mateixa tarifa contractad­a, però el viatger haurà d’abonar la diferència si la tarifa és superior.

En total, el grup deixarà a terra durant aquests cinc dies d’aturades més de 1.220 vols, dels quals 415 correspone­n a Iberia (un 39% dels 1.062 programats); 354 a Vueling (un 29% del total); 357 a Air Nostrum, i 96 a Iberia Express (un 30%). Els aeroports de Madrid, seu on Iberia concentra la major part d’activitat, i Barcelona, dominat per Vueling, seran els més afectats, però l’aturada dels treballado­rs de terra i mantenimen­t afectarà seriosamen­t totes les instal·lacions d’Aena.

La vaga del personal de terra d’Iberia afecta també l’operatiu d’altres companyies, com el de Turkish Airlines, que ja va haver de cancel·lar un vol entre Istanbul i Barcelona ahir a la nit, l’hora prevista d’arribada del qual eren les 0.35 de la matinada. L’aerolínia turca ha cancel·lat vuit dels 21 vols que opera entre la capital catalana i Istanbul durant la primera setmana de l’aturada. Lufthansa, per la seva banda, ha informat els seus clients que la vaga pot donar lloc a irregulari­tats en alguns dels vols. Air Europa, de moment, només ha informat de la cancel·lació d’un vol entre Vigo i Madrid els dies 18 i 19 de febrer. En canvi, Ryanair, primera aerolínia del país per trànsit de passatgers, no ha cancel·lat cap vol i preveu mantenir la seva operativa normal durant tota la setmana, segons fonts de la companyia de baix cost.

Les aturades incidiran en l’operativa de tots els aeroports d’Aena i en un gran nombre d’aerolínies

Els 20.000 treballado­rs d’Iberia estan convocats des de demà i fins divendres 22 a la vaga més llarga de la història de la companyia, amb cinc jornades d’aturada seguides, que són només l’inici d’unes mobilitzac­ions que s’estendran fins al mes de març amb dues tandes més de cinc dies (del 4 al 8 i del 18 al 22). La vaga ha estat convocada pels sindicats dels treballado­rs de terra i dels tripulants de cabina de passatgers (TCP) –CC.OO., UGT, USO, Asetma, Sitcpla i CTA-Vuelo–, que represente­n el 93% de la plantilla, “en defensa de la integritat i la viabilitat d’una empresa històrica del sector aeri espanyol que podent ser competitiv­a serà, finalment, desballest­ada”. Segons les organitzac­ions sindicals, l’aplicació del pla de transforma­ció de la companyia, que inclou 3.807 acomiadame­nts, un 19% de la plantilla, porta la companyia directa a la fallida. El sindicat de pilots Sepla no s’ha afegit a la convocatòr­ia d’aquesta primera tanda d’aturades, però ha assegurat que s’incorporar­à a les aturades al març.

 ?? ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG ?? Avions aturats. La imatge recull l’anunci d’un vol d’Iberia cancel·lat durant la vaga general del mes de novembre passat
ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG Avions aturats. La imatge recull l’anunci d’un vol d’Iberia cancel·lat durant la vaga general del mes de novembre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain