La Vanguardia (Català)

Monti vol forçar un debat televisat perquè es veu perdedor

Alguns webs esquiven la prohibició de sondejos mitjançant informació hípica

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Mario Monti, sabedor que pot aconseguir uns resultats molt decebedors en les eleccions de diumenge i dilluns, prova de forçar un debat televisat que li permeti recuperar terreny. El primer ministre italià va citar ahir, de manera gairebé solemne, als seus dos principals rivals, Pierluigi Bersani i Silvio Berlusconi, a mantenir una discussió oberta, en directe, per no privar els italians del mateix dret d’informació que gaudeixen els ciutadans d’altres democràcie­s avançades abans d’anar a les urnes.

“Honorable Berlusconi. Honorable Bersani. No fem això”. Amb aquesta educada fórmula, respectuos­a de la condició de parlamenta­ris dels seus adversaris, Mario Monti es va dirigir també a l’opinió pública i als seus potencials votants per demostrar que ell no tem el debat, que són els altres dos qui potser se sentin vulnerable­s en una confrontac­ió dialèctica sobre el futur del país.

“Tenim el deure de no limitarnos a les crides individual­s; tenim el deure de confrontar les nostres idees davant dels electors”, va recalcar Monti. El premier va insistir que els debats entre els candidats es fan en totes les democràcie­s avançades i no és acceptable que Itàlia sigui una excepció, “precisamen­t en un moment en què l’antipolíti­ca és tan estesa i tan furiosa”. És obvi que Monti es referia al Moviment 5 Estrelles (M5E), del còmic genovès Beppe Grillo, que continua sent l’únic que munta mítings al carrer i que aconseguei­x que les multituds acudeixin a la crida.

En una entrevista al diari Secolo XIX, Mario Monti es va declarar disposat a un pacte amb Pierluigi Bersani sempre que hi hagi un compromís per prosseguir la via de les reformes, en l’àmbit d’unes condicions laborals més flexibles, una reducció de la despesa pública i de les estructure­s estatals, i de menys impostos sobre la feina, les empreses i les famílies. “En matèria d’aliances i coalicions, la meva formació política no té en curs ni cap conversa ni cap tipus d’acord o d’hipòtesi d’acord”, va puntualitz­ar el primer ministre.

Per sortejar la prohibició de publicar sondejos durant les últimes dues setmanes prèvies a les eleccions, alguns italians s’han inventat fórmules molt imaginativ­es i gracioses. Un web (www.notapoliti­ca.it) continua publicant enquestes, emmascarad­es com a resultats de curses de cavalls falses en hipòdroms inventats. Les cròniques informen sobre la força o la debilitat de les diverses opcions polítiques i, alhora, fan riure per l’esforç metafòric de la redacció dels textos.

Cal deduir els percentatg­es de cada partit pels segons que separen uns cavalls dels altres. Les estables són les diverses coalicions. A qui sigui una mica versat en política italiana no li costa massa d’entendre el joc.

Una altra fórmula molt divertida, aprofitant la renúncia del papa Benet XVI i el pròxim conclave, és la que proposa el web www.youtrend.it, en què els líders polítics estan emmascarat­s com a cardenals. Pierluigi Bersani, líder del centreesqu­erra, és “el cardenal de Piacenza”. Silvio Berlusconi és darrere del “cardenal de Monza i de Brianza”. Mario Monti és, òbviament, “el sobri cardenal de Milà”. Antonio Ingroia, líder de Revolució Cívica i exfiscal antimàfia, s’amaga darrere d’ “impertorba­ble gran inquisidor del Sant Ofici de Palerm”. A Beppe Grillo s’el reconeix fàcilment en l’“impetuós camarlenc de Gènova, famós per la seva exuberànci­a i per l’escut cardenalic­i en el qual brillen cinc estrelles”.

El primer ministre pensa que cal un pols a la televisió perquè Itàlia sigui una democràcia avançada

Segons les informacio­ns que es dedueixen d’aquests webs, les coses continuen més o menys igual que fa deu dies, amb un avantatge de gairebé cinc punts percentual­s per a la coalició d’esquerra sobre l’aliança de centredret­a que lidera Berlusconi. Beppe Grillo hauria consolidat el tercer lloc, per davant de la coalició centrista de Mario Monti.

Ahir Beppe Grillo va anul·lar una compareixe­nça prevista al canal Sky, i reafirma així el seu cop de porta a la televisió i reforçant el mite de força antisistem­a que tan bons resultats li està donant fins ara.

 ?? GIORGIO PEROTTINO / REUTERS ?? L’ex-primer ministre italià Silvio Berlusconi saluda els seus partidaris durant el míting que va celebrar ahir a Torí
GIORGIO PEROTTINO / REUTERS L’ex-primer ministre italià Silvio Berlusconi saluda els seus partidaris durant el míting que va celebrar ahir a Torí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain