La Vanguardia (Català)

“Els cardenals no hem de pensar ni en vanitat ni en poder”

Velasio De Paolis, cardenal i delegat pontifici per a la Legió de Crist

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Barcelona

Quan fa avui una setmana Benet XVI va anunciar als cardenals la seva decisió de renunciar al pontificat, el cardenal italià Velasio De Paolis no era a la sala. Participav­a a Budapest en una jornada d’estudis. “Abans d’anar-me’n de Roma el diumenge 10, li vaig preguntar al degà del Col·legi Cardenalic­i, Angelo Sodano, si podia marxar, ja que hi havia un consistori –explica De Paolis–, i em va dir: ‘Vés-te’n tranquil, no hi ha gens especial’. I quan era a Budapest, em va arribar la notícia, inesperada i xocant”.

Membre de la congregaci­ó dels missioners scalabrini­ans (orde fundat pel beat Joan Baptista Scalabrini), l’arquebisbe Velasio De Paolis, president emèrit de la Prefectura d’Assumptes Econòmics de la Santa Seu i delegat pontifici per a la Legió de Crist, té 77 anys, per la qual cosa entrarà al conclave que elegirà nou papa. Ha estat a Barcelona en un congrés de cinema i nova evangelitz­ació.

Ara que el conclave s’acosta, vostès els cardenals són els protagonis­tes. Estic rellegint la constituci­ó Universi Dominici Gregis, que tenia arraconada. Són lleis que s’apliquen poc; només quan mor un papa. I aquesta vegada és diferent, ja que és una renúncia. Cada papa ha aportat algun ajust a aquesta norma, que té un rigor gran, com que el conclave es faci a la Capella Sixtina, on és la pintura del Judici final de Miquel Àngel, perquè el lloc crida a la dimensió religiosa i a la responsabi­litat dels nostres actes.

Alguns cardenals veuran allà l’oportunita­t d’assolir la cadira de Sant Pere. Els cardenals estem cridats a elegir una persona a qui Déu confia una tasca molt gran. Es necessita responsabi­litat, elegir pel bé de l’Església, no per interès propi,

AL CONCLAVE “Millor que s’elegeixi papa per majoria de dos terços; no crec que sigui més fatigós” CRISTIANIS­ME A EUROPA “La secularitz­ació està minant les arrels de la dimensió religiosa europea”

del nostre grup. Hem de ser capaços de ficar-nos al solc de la voluntat de Déu, que té els seus criteris. Els cardenals no hem de pensar en ambicions, vanitat, poder, carrera..., sinó en allò que la comunitat eclesial espera de nosaltres.

Com afronta vostè el conclave en l’aspecte personal? Per mi és la primera vegada, però estic tranquil. Per l’edat que tinc, avançada, no em sento candidat a ser papa. Em sento lliure de la possibilit­at, i aquesta llibertat interior em manté serè. Miro els altres, a la recerca del més indicat. Si hagués de pronunciar-me ara, no sabria encara qui assenyalar.

Per decisió de Benet XVI, ara cal majoria de dos terços en l’elecció, fins i tot si s’encallen les votacions. Ja no es permeten majories menors. Es busca sempre la majoria més àmplia possible, però quan es tracta del papa, que ha de regir l’Església, acontentar-se amb una majoria absoluta porta el risc que un bon nombre de cardenals pensi: ‘No és aquest el papa que jo estimava’. Millor que es faci per majoria de dos terços. Serà més fatigosa d’aconseguir? No crec, perquè almenys al segle XX l’elecció de papes no ha suposat un gran problema.

Abans del conclave hi ha congregaci­ons generals per parlar dels problemes de l’Església. Què espera sentir? En aquest període previ al conclave, tots els cardenals intercanvi­arem opinions. Estem celebrant l’Any de la Fe, en un moment de nova evangelitz­ació. Aquestes realitats ja pressupose­n una situació crítica, perquè el cristianis­me a Europa passa per un moment difícil; la secularitz­ació està minant les arrels de la dimensió religiosa.

I les intrigues de poder al Va- ticà? Es necessiten reformes en la cúria romana? L’Església catòlica se sent qüestionad­a des de fora, de vegades de manera aspra, i després hi ha les dificultat­s internes. L’Església, en general, no tem les dificultat­s externes; n’ha afrontat moltes en la història. Les dificultat­s internes, però, són més subtils, més difícils d’identifica­r, més perilloses. Un cos unit no sent temor de res; si el cos presenta esquerdes, no permeten treballar amb unanimitat. Encara no hem arribat a un equilibri després del concili Vaticà II. Serà una tasca que haurà de fer el pròxim pontificat.

REFORMES A L’ESGLÉSIA “Les dificultat­s internes són més subtils, difícils d’identifica­r, perilloses” LEGIÓ DE CRIST “Estem redactant la nova constituci­ó per renovar la congregaci­ó”

Quan comenci el període de Seu Vacant, continuarà en vigor el seu encàrrec com a delegat pontifici per a la Legió de Crist, congregaci­ó que s’ha de renovar després del comportame­nt immoral del seu difunt fundador, Marcial Maciel? Segons la norma, aquell dia cessaran els màxims responsabl­es de dicasteris de la cúria romana, que no és el meu cas. Fa gairebé tres anys que sóc delegat pontifici per a la Legió de Crist, però no es van destituir les autoritats internes. No es tracta d’indagar sobre el cas Maciel, ja que això ja s’ha abordat; ni tampoc sobre la Legió, perquè hi va haver ja una visita apostòlica de cinc bisbes. Va ser aleshores quan Benet XVI em va nomenar delegat, perquè la Legió revisés les seves constituci­ons i reprengués el camí.

Què han fet fins ara? Els primers moments van ser molt difícils. Hi havia un conflicte entre els qui no volien ni admetre la necessitat d’una conversió, i els qui no veien cap possibilit­at de conversió; eren posicions extremes que s’han reconcilia­t. Ara redactem la nova constituci­ó i esperem aprovar el text a inicis del 2014, i tornar el mandat al nou papa. Ell veurà si ja està tot arreglat o si cal fer alguna cosa més.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El cardenal Velasio De Paolis, retratat divendres en un hotel de Barcelona
ANA JIMÉNEZ El cardenal Velasio De Paolis, retratat divendres en un hotel de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain