La Vanguardia (Català)

El Mobile bat rècords

Barcelona acull el congrés del mòbil amb més visitants i més superfície

- RAÚL MONTILLA L’Hospitalet de Llobregat

Tot està a punt. El desplegame­nt de seguretat de més de 1.600 policies i un miler de vigilants de seguretat. Els hotels de la primera i de la segona corona metropolit­ana de Barcelona ja estan tots pràcticame­nt plens. I, alguns fins i tot han canviat el mobiliari per a l’ocasió: cas del Juan Carlos I, quarter general de Microsoft.

Està preparat el reforç de transport públic i de taxis, però també el dels helicòpter­s que algunes empreses han contractat perquè els seus convidats facin una escapada, en meitat del certamen, a un centenar de quilòmetre­s per fer una calçotada.

Avui comença el Mobile World Congress. Com a mínim atraurà 70.000 visitants. Però s’espera que gairebé totes les xifres siguin de rècord.

La ciutat i la seva àrea metro- politana ha començat a rebre al llarg d’aquest cap de setmana els assistents al congrés de telefonia més important del món: més de la meitat de les persones que han vingut són alts directius d’empresa que procedeixe­n de 200 països diferents.

Quan han pagat la seva entrada al Mobile, entre 699 i 5.000 euros, ho han fet convençuts que viatjar a Barcelona és una bona inversió amb un important retorn. La ciutat els encanta i també com ha crescut el congrés des que hi va arribar el 2006. Però el Mobile i Barcelona sempre estan a prova. I l’examen de debò comença avui. Aquest any amb canvi d’emplaçamen­t inclòs: El Mobile s’estrena al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Era necessari per poder continuar creixent. De fet, la mudança s’espera que suposarà una gran empenta per al congrés, fins i tot, de més proporcion­s que quan fa vuit anys va abandonar Canes.

I és que, si l’any passat el congrés va batre una marca ocupant 74.500 metres quadrats; aquest any, a Gran Via sumarà uns 240.000 metres. Alguns dels grans expositors d’aquesta edició tindran més de 3.000 metres.

Ahir al migdia, l’Airbus 380 d’Emirates Airlines procedent de Dubai, l’avió comercial més gran del món, va aterrar a l’aeroport de Barcelona. En van desembarca­r més de mig miler de congressis­tes. Una anècdota, però també una metàfora del que serà el congrés, que és previst que deixi a la ciutat, com a mínim, uns 300 milions d’euros.

Una altra dada: el príncep Felip inaugurarà avui un esdevenime­nt a l’interior del recinte, que ha recreat gairebé una ciutat sencera, una zona amb aigua i fins i tot jardins de somni.

Però és que el Mobile 2013 inclou en el seu programa institucio­nal d’aquest any delegacion­s oficials de més de 140 països –la de les Nacions Unides té 193 membres–, una xifra que, per ella mateixa, certifica que en aquest congrés es decideix el futur d’un dels principals sectors estratègic­s de l’economia... I moltes altres coses.

Segons dades facilitade­s per la GSMA (l’associació que aglutina operadors, fabricants... i a tothom qui té alguna cosa a dir en el sector), al món hi ha cinc mil milions de telèfons mòbils. Fa mitja dècada n’hi havia tres mil. Però a finals del 2016 seran 6.500 milions. A final d’aquest any, hi haurà 200 milions de tauletes. D’aquí tres anys, 650.

Més xifres: segons els analistes de CCS Insight, d’aquí uns mesos hi haurà al món tantes connexions mòbils com habitants al planeta: 7.200 milions.

Telèfons amb què cada vegada es parla menys i que serveixen més per navegar i fer tota mena de gestions. De fet, el Mobile d’aquest any va en aquesta línia: usos globals amb què s’està treba-

llant precisamen­t des de la fundació de la capitalita­t de Barcelona. La gran prova d’aquest any, amb l’excusa del congrés, serà el pagament sense contacte, la tecnologia NFC. Uns 3.500 congressis­tes podran pagar taxis, hotels, bars i botigues amb el mòbil a tot Barcelona i la seva àrea metropolit­ana.

El ritme de reunions a la ciutat ahir, en la jornada precedent a la inauguraci­ó, ja va ser frenètic. Al recinte, àmplies cortines negres i una legió de vigilants portats per a l’ocasió d’Alemanya evitaven que en pogués transcendi­r cap imatge abans que avui comenci. Utilitzar una càmera, també de mòbil, a l’interior dels pavelló gairebé era motiu d’expulsió del recinte. Primer dia de reunions i també d’actes simbòlics. A la tarda, al recinte de Gran Via es van destapar dues tor- res venecianes com les que hi ha a Montjuïc. “A Gran Via tenim les torres de Toyo Ito que donen la benvinguda a la Fira. Però aquest és un acte simbòlic d’unió de dues ciutats que estan encantades d’acollir aquest congrés”, va declarar l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

A l’acte també van assistir el director general de Fira de Barcelona, Agustín Cordón, i el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, que va ser breu en el seu parlament però va assegurar el que tothom dóna per fet, encara que es tracta d’evitar tant sí com no triomfalis­mes: “Aquest serà un congrés de rècords”, va sentenciar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Vostè és...? A l’aeroport del Prat, centenars de xofers esperaven diumenge a la sala d’arribades els seus clients
ÀLEX GARCIA Vostè és...? A l’aeroport del Prat, centenars de xofers esperaven diumenge a la sala d’arribades els seus clients
 ?? DAVID AIROB ?? Ja són aquí. Han arribat els 70.000 visitants del Mobile World Congress. Ahir va aterrar l’avió comercial més gran del món, procedent de Dubai, amb 500 congressis­tes
DAVID AIROB Ja són aquí. Han arribat els 70.000 visitants del Mobile World Congress. Ahir va aterrar l’avió comercial més gran del món, procedent de Dubai, amb 500 congressis­tes
 ?? FOTOS: ÀLEX GARCÍA ?? En marxa. Diumenge a la tarda es van descobrir davant l’entrada de la Fira a Gran Via una rèplica de les torres venecianes que flanquegen l’avinguda Maria Cristina, a l’antiga seu firal, i que s’han reproduït provisiona­lment al nou emplaçamen­t. Aquest...
FOTOS: ÀLEX GARCÍA En marxa. Diumenge a la tarda es van descobrir davant l’entrada de la Fira a Gran Via una rèplica de les torres venecianes que flanquegen l’avinguda Maria Cristina, a l’antiga seu firal, i que s’han reproduït provisiona­lment al nou emplaçamen­t. Aquest...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain