La Vanguardia (Català)

Els encàrrecs fets des del PSC a l’agència Método 3 eren freqüents

La policia investiga la relació de l’assessora jurídica del partit i la germana detectiva

- IÑAKI ELLAKURÍA / SANTIAGO TARÍN / ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

La policia investiga la relació de les germanes Villena, una d’elles, assessora jurídica del PSC, i l’altra, cap d’operacions de l’agència de detectius Método 3, ja que creu que la primera feia encàrrecs freqüents a la segona. El ministre de l’Interior, Jorge Fernán- dez Díaz, i el conseller Ramon Espadaler es reuneixen avui amb l’assumpte de l’espionatge com a teló de fons.

En els escorcolls de les seus de Método 3 la policia nacional va trobar diverses carpetes amb material sobre el PSC i el nom del seu exsecretar­i d’organitzac­ió, José Zaragoza. Aquesta troballa ha reforçat la hipòtesi policial que els encàrrecs de l’anterior direcció socialista amb l’agència eren un fet més habitual del que ha admès el PSC fins ara. Una cosa que també sospiten de CDC i del PP. Sota aquesta hipòtesi, la investigac­ió policial està analitzant els vincles entre l’advocada Anna Villena, assessora jurídica del PSC, i la seva germana Elisenda Villena, cap d’operacions de l’agència de detectius sobre la qual es va articular la trama d’espionatge.

Al marge de l’acció policial, alguns dirigents del partit demanaran avui a Pere Navarro que s’aclareixi com més aviat millor el paper d’Anna Villena. I és que ni l’assessora jurídica ni la seva germana no són, precisamen­t, unes desconegud­es al si del PSC. Dirigents socialiste­s admeten que la detectiu Elisenda Villena va treballar durant anys de forma habitual per al PSC, fins i tot abans d’entrar a Método 3, fent tasques de seguretat al carrer Nicaragua i per a ajuntament­s socialiste­s.

Així mateix, assenyalen que Anna Villena, assessora jurídica del PSC, podria haver encarregat a la seva germana buscar per al PSC informació financera i patrimonia­l de difícil accés sobre dirigents d’altres partits. Uns presumptes encàrrecs que la policia prova en aquests moments d’aclarir per determinar si es tracta de treballs dins dels marges de la llei.

En la investigac­ió sobre el vincle real del PSC amb Método 3 cobra una vital importànci­a els correus electrònic­s trobats als discs durs de l’agència, durant els escorcolls de Barcelona i Madrid. Entre ells destaca un missatge, publicat per El Mundo, que inclou un correu del diputat del PSC Jordi Terrades, en el qual se sol·licita als detectius informació sobre els dirigents de CiU Felip Puig i Pere Macias. “Bon dia, necessito saber si Felip Puig Godes, Pere Macias Arau i Francesc X. Ventura Teixidor, formen part d’alguna societat de consultori­a separadame­nt o junts”, és el missatge del diputat. Fonts de l’entorn de Terrades asseguren que ell mai va contactar amb Método 3, encara que no neguen l’existència del correu electrònic que em- marquen dins de la comissió parlamentà­ria del cas Palau. Per explicar que la missiva de Terrades fos trobada als ordinadors de Método 3, assenyalen la possibilit­at que el diputat enviés la “petició

RELACIÓ HABITUAL? La policia rastreja en el material confiscat possibles encàrrecs del PSC a Método 3

LA DETECTIU I EL PSC Dirigents del PSC admeten que Elisenda Villena va treballar anys per al partit

EXPLICACIO­NS Terrades i Lafuente hauran d’explicar avui a l’executiva el seu tracte amb Método 3

d’ajuda” a l’assessora jurídica del PSC, Anna Villena, i aquesta li encarregué­s la feina a la seva germana detectiu.

Navarro també va sortir ahir en defensa del diputat. “Terrades m’ha dit personalme­nt que no té res a veure amb cap encàrrec de cap espionatge”, va declarar. Sigui com sigui, diversos dirigents socialiste­s ténen previst demanar avui a l’executiva a Terrades que doni explicacio­ns clares sobre l’esdevingut. No serà l’únic. Mónica Lafuente, excap de gabinet de Joaquim Llena a la conselleri­a d’Agricultur­a, haurà d’aclarir també perquè va contractar a Método 3 –30.000 euros– perquè fes un estudi sobre el cultiu d’avellanes.

Una altra de les línies d’investigac­ió policial afecten directamen­t Xavier Martorell, actual responsabl­e de presons de la Generalita­t. El dirigent de CDC va intercanvi­ar el febrer del 2010 una sèrie de correus electrònic­s –revelats per La Vanguardia– amb el director financer de Método 3, José Luis Marco, en el qual van pactar un preu per una sèrie de feines de seguretat a la seu de Convergènc­ia de Sabadell. Després de conèixer-se aquest intercanvi de correus, Martorell ha optat per posar demà el càrrec de president local de CDC a Sant Cugat del Vallès a disposició de la militància.

Malgrat això, el portaveu parlamenta­ri de CiU, Jordi Turull, va mantenir ahir que, com va dir el mateix Martorell en un primer moment, Método 3 va treballar per a CDC de Sabadell com “un favor”. Així mateix, Turull va assegurar que “des de la seu central del carrer Còrsega –seu de CDC– mai no s’ha pagat a Método 3 ni directamen­t ni indirectam­ent”.

Unes explicacio­ns que no van acontentar Enric Millo, portaveu del PP en el Parlament, que va demanar ahir la dimissió del director general de Serveis Penitencia­ris. “Martorell ha d’assumir la responsabi­litat i dimitir de tots els càrrecs, no només dins de CDC, sinó d’aquells en què representa el Govern de la Generalita­t”, va dir Millo. També Ciutadans en va demanar la dimissió.

La trama d’espionatge també serà abordada avui pel ministre de l’Interior, Jorge Fernández, i el conseller de l’Interior, Ramon Espadaler, en la qual serà la seva primera reunió des que Espadaler va assumir el càrrec. Tant el ministre com el conseller han admès que estan preocupats per aquest cas.

 ??  ??
 ?? JORDI ROVIRALTA ?? La policia va detenir dimarts Elisenda Villena
JORDI ROVIRALTA La policia va detenir dimarts Elisenda Villena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain