La Vanguardia (Català)

Lletres il·lustres

Biografia lleugerame­nt novel·lada de la infantesa i joventut de Johan Cruyff i els seus primers contactes amb el futbol

- XAVIER G. LUQUE

Xavier Garcia Luque comenta la que ha estat presentada com la primera biografia sobre la infantesa i joventut de Johan Cruyff, El joven Cruyff. El seu autor, el polifacèti­c Jan Eilander, perfila els orígens familiars i personals d’aquest futbolista genial i personatge tan peculiar.

Presentada com la primera biografia sobre la infantesa i joventut de Johan Cruyff, el llibre de Jan Eilander (escriptor, realitzado­r i cantant holandès) ens perfila els orígens familiars i personals d’aquest futbolista genial i personatge tan peculiar. El llibre relata anècdotes incomptabl­es dels primers anys de vida de Cruyff, un xaval escarransi­t amb un sol objectiu: jugar a futbol. “Molts nois somien ser el millor futbolista del món, en el cas de Johan Cruyff aquest somni es va fer realitat”, explica el resum de premsa de l’obra. Innegable.

A les últimes pàgines del llibre, l’autor té l’honradesa de mostrar el rerefons: “No es tracta de cap biografia del Cruyff jove, és la història novel·lada de la seva joventut”, però també aclareix que s’ha basat en “tot o gairebé tot el que s’ha escrit sobre Cruyff” i no és menys cert que el mateix personatge hi ha donat suport i que es publica a la Biblioteca Cruyff que pertany a la fundació de l’exesportis­ta.

Entre les històries, mig certes mig fabulades, que Eilander inclou en aquest llibre val la pena resumir-ne una, relativa a un dia que Cruyff es va plantar a la porta d’entrada de l’estadi de l’Ajax per veure passar els futboliste­s del primer equip i, si era possible, ajudar-los en alguna cosa. Després de carregar amb les bosses del lateral Van Stoffelen i del porter Graafland, va arribar el davanter centre, un rematador de cap cepat anomenat... Rinus Michels.

“–Aquí tens una altra bossa– va grunyir Michels– Porta-la amb molt de compte.”

Johan va agafar la bossa per les nanses..., però ni tan sols va poder aixecar-la ni una mica. Ni provant-ho amb totes dues mans. On s’havia ficat Michels? Ja havia desaparegu­t per la cantonada. Doncs, que bé. No li quedava cap altra opció: va arrossegar la bossa per les nanses com si fos un sac amb un gos mort a dins. Va irrompre al vestidor amb la cara completame­nt vermella... Quan Johan va entrar, Michels va fer una ullada al rellotge.

–On t’havies fotut? Per culpa teva una mica més i em perdo l’entrenamen­t! –És que pesa com un mort! –Que pesa, dius? No seràs un figaflor, oi?– li va etzibar Rinus Michels, abans de deixar anar una riallada”.

Cruyff havia patit una broma pesada, i ho va descobrir quan un company de Michels, tot rient, va obrir la bossa: a dins hi havia una pesant rajola del carrer.

Un llibre que descobreix una part poc coneguda de la biografia del futbolista que va treure el Barcelona de la letargia i permet conèixer un trapella que només tenia un objectiu a la vida. I el va aconseguir.

 ??  ?? El jove Cruyff JAN EILANDER EDICIONS B 284 PÀGINES. 17
El jove Cruyff JAN EILANDER EDICIONS B 284 PÀGINES. 17

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain