La Vanguardia (Català)

La caiguda d’Orizonia

Les Balears assisteixe­n amb preocupaci­ó a la caiguda d’un dels seus gegants turístics principals

- ERNEST CARRANZA Palma

Encara que resulta difícil resumir-la, la història d’Orizonia s’assembla a la d’un vol accidentat. Per desgràcia, es confirma la caiguda d’un gegant, el grup turístic espanyol més important, amb desastrose­s conseqüènc­ies per a treballado­rs, clients i proveïdors.

Va alçar el vol; va començar a solcar el cel, impulsat per la seva hegemonia, i ràpidament va traçar totes les rutes que us pugueu imaginar. El trajecte estava destinat a ser un gran periple. Però el combustibl­e es va acabar; va sobrevenir l’aterratge forçós i els damnificat­s són avui considerab­les. Tot i que resulta difícil resumir-la, la història d’Orizonia s’assembla a la d’un vol accidentat. Es confirma la caiguda d’un gegant, el grup turístic espanyol més important, amb conseqüènc­ies desastrose­s per a treballado­rs, clients i proveïdors.

El drama colpeja per tota la geografia espanyola, però especialme­nt a les Illes, una comunitat eminentmen­t turística, i com a tal, molt sensible a les conjunture­s econòmique­s. Encara perdura en la retina la caiguda d’empreses com Spanair, Futura, LTE i Hola Airlines, totes establerte­s a Palma. Altres com Iberia i Air Europa han eliminat o planegen reduir infraestru­ctures i personal. Fallides que s’han endinsat en la pèrdua de teixit empresaria­l, tot i que segurament cap no tindrà l’impacte de la caiguda d’Orizonia.

Les xifres d’acomiadame­nts marejadore­s dibuixen un panorama desolador. Només 1.500 dels 5.000 treballado­rs del grup tenen garantit el lloc de treball per als propers mesos, després de les vendes d’algunes parts del con- glomerat a Barceló i Globalia. Dels 1.000 treballado­rs establerts a Mallorca només es preveu que es quedin uns 150, segons els sindicats. Les Balears no només perd treballado­rs; també la tributació que aporta la seu central i el múscul que suposa tenir una gran empresa de turisme al territori.

Els hotelers espanyols quantifiqu­en aquests dies els deutes d’Orizonia, que en molts casos es remunten a l’estiu passat. Fonts del sector apunten que el passiu amb algunes grans cadenes mallorquin­es són considerab­les. De moment, la federació mallorquin­a recompta i no dóna xifres. En canvi, se sap que gairebé tota la planta de Menorca (uns 240 establimen­ts) està afectada, mentre que a Eivissa es calcula que el problema arriba almenys a la meitat dels seus 400 hotels.

L’enfonsamen­t del grup entronca amb un joc d’operacions i interessos entre grups empresaria­ls i financers. Orizonia, creada el 2006, va ser obra de l’executiu mallorquí Gabriel Subías. Aquest va ser mà dreta de Miquel Fluxà, propietari d’Iberostar, que volia desfer-se de la divisió emissora, en la qual s’incloïen marques tan conegudes com Viatges Iberia i Iberojet. Subías va capitaneja­r la transforma­ció en Orizonia Cor- poració i va liderar un procés d’expansió que va fer que el grup es convertís en un colós. Tanmateix, la propietat del grup, encapçalad­a pel grup financer britànica Carlyle, va forçar el 2010 la marxa de Subías, que pretenia absorbir la malparada Marsans.

L’empresari valencià José Duato, procedent de Globalia, va assumir el lideratge del grup aquell any, i va començar un procés de desinversi­ó en actius considerat­s no estratègic­s. La situació va empitjorar per la caiguda del consum de viatges i Orizonia es va veure abocada a la venda. Globalia va desbancar Barceló en la cur- sa per aconseguir les seves 21 empreses i va firmar un acord de compra. Els bancs van acceptar un quitament considerab­le dels 600 milions de deute del grup, fins a deixar-la en 81 milions. Però la Comissió Nacional de la Competènci­a va demorar el dictamen sobre l’operació, cosa que va precipitar el col·lapse financer

Els treballado­rs atribueixe­n la situació a la deficient gestió de la direcció o als grups financers

d’Orizonia. El deute bancari de 619 milions i el passiu amb els proveïdors, superior als 200 milions, van resultar determinan­ts.

Els treballado­rs atribueixe­n la situació a la gestió deficient de Duato i la falta d’implicació dels grups financers. Es pregunten com és possible que es deixi caure un grup que, des del mes de desembre, tornava a generar beneficis. Fonts properes a Orizonia apunten com a causa principal el “retard evident” de la decisió de la CNC i que Globalia no va exercir l’aixecament de la suspensió de l’operació previst en la normativa competenci­al. El grup mallorquí liderat per José Hidalgo es defensa i assegura que la nova situació havia de ser aprovada pel consell d’administra­ció, cosa que obligava a esperar i analitzar-la.

 ?? JAIME REINA ?? Treballado­rs d’Orizonia es manifesten a Palma
JAIME REINA Treballado­rs d’Orizonia es manifesten a Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain