La Vanguardia (Català)

Imputat amb passaport

L’extresorer declara a l’audiència pels comptes suïssos

- FERNANDO GARCÍA Madrid

L’acusació popular que el PSOE exerceix en el cas Gürtel demanarà al jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz que retiri el passaport a Luis Bárcenas i l’obligui a comparèixe­r setmanalme­nt en el jutjat que porta el seu cas.

L’acusació popular que el PSOE exerceix en el cas Gürtel demanarà avui al jutge Pablo Ruz que retiri el passaport a Luis Bárcenas i l’obligui a comparèixe­r setmanalme­nt al jutjat, van avançar fonts del partit. La representa­ció processal dels socialiste­s formularà la sol·licitud durant la compareixe­nça que l’extresorer del PP farà des de la una del migdia com imputat per indicis de delictes de suborn, blanqueig i contra la hisenda pública. En aquesta declaració, el també exgerent i exsenador popular haurà d’explicar-se en relació amb l’origen i presumptes maniobres d’ocultació dels fons que va dipositar en comptes de Suïssa i altres països.

Segons els exhaustius informes resultants de la comissió rogatòria que l’Audiència Nacional va remetre a les autoritats helvètique­s, Bárcenas va arribar a acumular 22 milions d’euros en un compte del Dresdner Bank a Ginebra.

L’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa, una altra de les acusacions populars contra els més de cent imputats en la causa, ja va demanar fa set- manes les mateixes mesures cautelars que demà defensarà el PSOE, més una de reforç: la imposició a l’extresorer d’un braçalet electrònic que permeti controlar els seus moviments i evitar la seva fuga.

El jutge haurà de resoldre aquestes i altres possibles propostes atenent la gravetat dels delictes imputats a Bárcenas, l’alarma social creada per les seves presumptes accions il·legals, el risc que fugi i el perill que destrueixi proves.

L’extresorer del PP estava considerat pels bancs suïssos com un PEP, sigles aplicades al terme personas exposades políticame­nt. Es tracta d’un concepte considerat internacio­nalment en la lluita contra els delictes financers “com una tipologia específica de blanqueig de capitals”, segons explica l’últim informe de l’UDEF remès a l’Audiència Nacional.

La institució financera Dresdner Bank, actual LGT, de Ginebra (Suïssa) –on l’extresorer tenia un compte des de juliol del 2005– el qualifica com a PEP per la seva funció com a “membre del Senat per la província de Cantàbria”, per la qual cosa l’inclou en la categoria de “risc 3”: “Es defineix Luis Bárcenas Gutiérrez, identifica­t com ‘L.B.G.’ com el beneficiar­i econòmic; quant a les circumstàn­cies profession­als del client indiquen que és un home de negocis com a treballado­r per compte propi a qui pertanyen diverses companyies dels sectors de l’energia, l’immobiliar­i i la publicitat”, relata l’informe policial.

 ?? EFE ?? Luis Bárcenas
EFE Luis Bárcenas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain