La Vanguardia (Català)

Els mestres

El PP busca millorar la convivènci­a escolar reforçant l’autoritat del docent

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

El PP reprèn la bandera de la disciplina com a garant de la convivènci­a a les aules i factor vinculat a l’èxit escolar. El partit en el Govern espanyol vol “reforçar l’autoritat del professora­t” mitjançant una proposició no de llei.

El PP reprèn la bandera de la disciplina com a garant de la convivènci­a a les aules i factor vinculat a l’èxit escolar. Fa un parell de setmanes el partit en el Govern espanyol va mostrar davant del Parlament la seva intenció de “reforçar l’autoritat del professora­t” mitjançant una proposició no de llei. La iniciativa, que es va aprovar al Congrés dels Diputats tot i que no va rebre el suport de la resta de partits, està en sintonia amb la reforma educativa i el nou estatut del professor que pretén tirar endavant el ministre d’Educació, José Ignacio Wert. Però, hi ha realment un problema de conflictiv­itat a les aules? Les dificultat­s per mantenir la convivènci­a escolar es resol amb reconèixer més autoritat al professora­t?

Sandra Moneo, portaveu popular d’educació, assegura que “s’ha anat traient autoritat al professora­t i s’ha relaxat l’ambient a l’aula”. “Davant l’existència de situacions que dificul-

“L’autoritat del professor es guanya amb prestigi moral i profession­al”, opina l’expert Pedro Uruñuela

ten la convivènci­a”, la representa­nt del PP defensa la necessitat de donar “més cobertura als docents per impartir la classe”. Encara que eviten entrar en detalls –des de Génova són molt conscients que la redacció final d’aquests canvis normatius estan en mans de l’equip de Wert–, la iniciativa del PP apunta a un reforç de l’autoritat del professor i de la funció directiva dels centres, que passa per reconèixer a tot Espanya els docents com a autoritat pública. Aquest reconeixem­ent s’ha anat implantant en algunes autonomies –majoritàri­ament, governades pel PP–. A Catalunya, la LEC només reconeix com a autoritat pública el director del centre.

Felipe de Vicente, president de l’Associació Nacional de Catedràtic­s d’Institut (Ancaba), considera que la proposta sobre els professors del PP és una mesura “imprescind­ible”. També dóna suport a la seva pretensió d’agilitar l’aplicació de mesures disciplinà­ries ja que, segons De Vicente, “es demora durant setmanes”. El president d’Ancaba explica que en la majoria de casos de conflicte és necessari designar un instructor que ha d’obrir un expedient i, després d’escoltar les parts, ha de fer una proposta de sanció al director.

En canvi, Pedro Uruñuela, inspector d’educació durant 20 anys i creador de l’Observator­i Estatal per a la Convivènci­a Escolar, qualifica d’“ineficaç” reconèixer l’autoritat del professor per llei, mentre que Joaquim Prats, catedràtic de Ciències Socials de la Universita­t de Barcelona, li atribueix un “caràcter simbòlic i una escassa utilitat”.

Segons Uruñuela, els últims estudis que s’han fet no han detectat un empitjoram­ent del clima de convivènci­a a l’aula, encara que reconeix que les conductes disruptive­s dels alumnes són una de les principals preocupaci­ons dels docents. Per atacar aquests comportame­nts que impedeixen als professors fer classe amb normalitat –opina– cal combatre els factors que els originen, com és, per exemple, un sistema educatiu marcat pel fracàs escolar i l’alta repetició. “La disrupció, com la febre, és símptoma que alguna cosa va malament”. En la mateixa línia s’expressa Prats: “El clima escolar millora quan es potencia la qualitat dels centres, quan hi ha programes de convivènci­es i es tracten els casos de manera individual­itzada”.

Pedro Uruñuela defensa a més que “l’autoritat és una qüestió moral més que tècnica o legislativ­a. Els professors ja no són dipositari­s del saber i la seva autoritat es guanya mitjançant el prestigi moral i profession­al, la capacitat d’influència, la maduresa per atendre un grup divers...”.

Els canvis impulsats pel PP inclouen modificar la carta de drets i deures dels alumnes. Així, podrien aprofitar per fer desaparèix­er qualsevol referència al dret de vaga dels alumnes a partir de 3r d’ESO, reiteradam­ent criticada pels dirigents populars. “Ho estem debatent, però encara no hi ha res decidit”, assegura la diputada Sandra Moneo.

 ?? JAIME REINA / ARXIU ?? Canvi normatiu. El Govern espanyol ha anunciat que té previst reconèixer a tot Espanya el docent com a autoritat pública i accelerar l’aplicació de mesures disciplinà­ries a les aules
JAIME REINA / ARXIU Canvi normatiu. El Govern espanyol ha anunciat que té previst reconèixer a tot Espanya el docent com a autoritat pública i accelerar l’aplicació de mesures disciplinà­ries a les aules

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain