La Vanguardia (Català)

El president

El líder conservado­r i europeista s’imposa rotundamen­t a les presidenci­als

- NICÒSIA Afp i Efe

El candidat de la dreta i proeuropei­sta Nicos Anastasiad­es guanya les presidenci­als a Xipre amb el 57,5% dels vots.

El candidat de la dreta i proeuropei­sta Nicos Anastassia­dis va guanyar ahir les presidenci­als a Xipre amb el 57,5% dels vots i serà l’encarregat d’ultimar amb la UE l’anhelat pla de rescat econòmic, un pla crucial per a aquesta illa, que en un temps va ser pròspera i ara és a la vora de la fallida.

Anastassia­dis, que ja partia com a favorit, va ratificar la victòria de la primera volta i es va imposar rotundamen­t a Stavros Malas (42,5%), un candidat independen­t, però al qual donaven suport els comunistes, després que el seu líder, l’actual president, Dimitris Christofia­s, va decidir no presentar-se a un segon mandat pel fracàs de la seva política financera per fer front a la crisi.

Els ministres d’Economia de la zona euro van seguir de prop l’escrutini. Malgrat que des del juny es parla del rescat, a Brussel·les no havien volgut posar-lo en marxa fins que fos elegit el nou dirigent grecoxipri­ota. Anastassia­dis era el candidat més desitjat, principalm­ent pel Partit Popular Europeu, que li va donar el seu suport . Fins i tot al gener van fer una reunió expressame­nt a Limassol per donar una empenta a la seva candidatur­a.

Aquest advocat de 66 anys, a més de ser un fervorós europeista, ja va anunciar durant la campanya que està disposat a posar en marxa mesures radicals per obtenir la confiança de la troica –formada pel Banc Central Europea, la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacio­nal–, amb la qual Xipre negocia un préstec.

“Xipre està en un moment clau, però aquestes eleccions marquen el començamen­t d’una nova era”, va remarcar ahir Anastassia­dis. També va tornar a prometre que vol firmar ràpid el memoràndum amb la troica i el complirà al peu de la lletra, per tal de ser un soci fiable. No obstant això, va deixar marge per negociar alguns punts del programa d’ajust.

El resultat –els catorze punts de diferència entre els dos candidats són el marge més gran en unes eleccions dels últims trenta anys– confirma que els grecoxipri­otes han preferit la mà dura a l’abisme i han girat l’esquena als comunistes, que han basat la seva campanya no tant a rebutjar el rescat –que pràcticame­nt tots els partits veuen com necessari– com a criticar les mesures més severes del programa d’austeritat.

Aquesta illa d’un milió d’habitants continua dividida des del 1974 i per primera vegada la qüestió de la reunificac­ió ha passat a un segon pla a la campanya.

Xipre va entrar a la UE el 2004, en un moment de fervor econòmic. Tanmateix, el juny passat es va convertir en el cinquè país de la zona euro que sol·licita l’ajuda financera a la troica. Al novembre hi va haver un principi d’acord per un total d’uns 17.500 milions d’euros, un préstec que ve a representa­r l’equivalent al seu producte interior brut de tot un any.

De tota manera, els acords finals van quedar pendents per després d’aquestes eleccions. El gruix de l’ajuda –uns 10.000 milions d’euros– es destinarie­n al rescat del sector financer de Xipre, que va sortir malparat de la crisi de l’economia grega, de la qual és molt dependent.

Tampoc les últimes previsions de la Comissió Europea no han

La forta crisi i la petició de rescat deixen per primera vegada la reunificac­ió de l’illa en segon pla

deixat marge al més mínim optimisme: l’economia xipriota es va contreure un 2,3% l’any passat i sembla que continuarà caient aquest 2013, amb una reducció del 3,5%. La recuperaci­ó econòmica no s’espera fins com a mínim al 2016.

La participac­ió en aquesta segona volta va ser del 80,71%, davant el 83,1% de la primera ronda, celebrada el 17 de febrer passat. Malgrat que les xifres són altes respecte als estàndards europeus, sí que s’ha notat un cert cansament dels electors envers la classe política en general. Cal recordar que el 2008 la participac­ió va fregar el 90%, a les anterior eleccions presidenci­als, en què els comunistes van obtenir la victòria.

 ?? YIANNIS KOURTOGLOU / AFP ?? Un seguidor de Nicos Anastassia­dis celebra la seva victòria a les eleccions, ahir a Nicòsia
YIANNIS KOURTOGLOU / AFP Un seguidor de Nicos Anastassia­dis celebra la seva victòria a les eleccions, ahir a Nicòsia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain